Wetenschap, teasers en ergernis

Ik weet niet of het nog bestaat, maar het was vroeger een beruchte bron van eindeloze ergernis. Er kwam een brief die aankondigde dat er nieuws op komst was. Zie de illustratie uit de Familie Doorzon hiernaast: “Vorige week kregen we een gelukstelegram van ‘De beste Deurkoop BV’. Binnen enkele dagen zouden we belangrijk nieuws krijgen!” Zo’n vooraankondiging heet een teaser. Een week later was er dan inderdaad een brief, waarin stond dat men een persoonlijk geluksnummer had gekregen in een sweepstake of een ander stuk beuzelarij.

Ik denk dat niemand teasers nog serieus neemt. Sterker nog, ik vermoed dat de gemiddelde Europeaan meteen zal redeneren dat dit soort versiering bewijst dat de eigenlijke boodschap ondersteuning nodig heeft en dus zwak is. Wie met teasers aandacht probeert te trekken, trekt vooral negatieve aandacht.

Israëlische archeologen proberen het nog wel eens. Dan wordt er een sensationele ontdekking aangekondigd, die in de regel een bijbelse associatie heeft. Bij nader inzien is het dan pakweg een inscriptie uit de IJzertijd die men maar half kan lezen, zodat er een jaar later, als men de andere helft ook heeft ontcijferd, weer opzichtig naar fondsen kan worden gehengeld. Zou er nog iemand zijn die de aankondigingen van Israëlische archeologen serieus neemt? Ik denk van niet. Door wetenschap teveel te laten lijken op reclame, hebben ze hun krediet verspeeld.

En nu ligt er dit bericht, van een zeer serieus te nemen partij: het Gallo-Romeins Museum in Tongeren.

Recent onderzoek van Keltische goudschatten uit de Lage Landen heeft geleid tot de identificatie van de door Caesar vermelde versterkte nederzetting (oppidum) van de Aduatuci, een volk woonachtig in Midden-België. Dat meldt het Gallo-Romeins Museum vandaag in een persbericht. Deze versterking van de Aduatuci werd in 57 v.Chr. door Caesar belegerd en veroverd, waarna de totale bevolking van 53.000 personen in slavernij werd afgevoerd. Nu vrijdag zullen de onderzoekers de locatie van dit oppidum van de Aduatuci bekend maken tijdens een persconferentie in het museum.

Er gaan al een tijdje geruchten, en we zullen het snel weten. Ik neem aan dat het museum een heel sterk verhaal heeft, maar hoop ook dat de museummensen in Tongeren weten wat ze doen. Uit de Livius-correspondentie weet ik hoe makkelijk wetenschappers, met de beste bedoelingen, kunnen uitglijden. Vertrouwen gaat te paard en keert te voet terug.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Volg

Ontvang elk nieuw bericht direct in je inbox.

Doe mee met 294 andere volgers

%d bloggers op de volgende wijze: