Viermaal propaganda

De Cyruscilinder

De Cyruscilinder werd ontdekt in 1879 en was op slag een van de beroemdste teksten uit de oude wereld. Joodse en christelijke apologeten werden niet moe de tekst te citeren om te bewijzen dat de Bijbel historisch betrouwbaar was.

Dat was echter niet het enige propagandistische gebruik van de cilinder. Zowel in de Oudheid als heden ten dage heeft/had het voorwerp een grote symbolische betekenis. Een paar jaar geleden publiceerde ik er een artikel over, dat nu hier online is. Pittige kost, maar – al zeg ik het zelf – wel interessant, en met een heel erg wrange conclusie.

4 reacties op Viermaal propaganda

 1. CK zegt:

  Wow… Inderdaad pittig, en waar je aanvankelijk nog de schouders kunt ophalen over zaken van lang geleden, wordt het aan het einde wel heel grimmig.

 2. isalicus zegt:

  Interessant artikel, waar publiceerde je dit oorspronkelijk?

 3. MNb zegt:

  Noem mij verwaand, maar ik vind dat artikel helemaal niet pittig. Het is voor een volstrekte amateur als ik (niet eens een universitaire opleiding afgemaakt), die pretendeert zijn hersens te kunnen gebruiken, uitstekend te volgen. Ik heb het achter elkaar gelezen, wat betekent dat het me sterk boeide.
  Wel word ik er depressief van. Het tast mijn vertrouwen aan dat harde feiten het uiteindelijk altijd winnen van leugenachtige propaganda. Het maakt me bang dat zulks uiteindelijk ook mijn geliefde wis- en natuurkunde overkomt – een handjevol weet hoe het zit, isoleert zich van de rest van de mensheid, die de onzinnigste overtuigingen aanhangt.
  Voorbeeld. Tekenfilms zijn oa grappig, omdat de horizontale worp Arestoteliaans wordt weergegeven. Iemand rent een ravijn in, behoudt nog even zijn (horizontale) bewegingsrichting tot hij stilstaat, beseft dat er iets mis is en valt dán verticaal naar beneden.
  Het zou toch diep triest zijn als mensen dat voor de natuurkundige waarheid zouden aannemen, ipv de parabolische baan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Volg

Ontvang elk nieuw bericht direct in je inbox.

Doe mee met 293 andere volgers

%d bloggers op de volgende wijze: