Archeologische vondsten in Jeruzalem

Dat moeten wij weer hebben. Is er eindelijk eens een archeologische vondst die zich leent om te worden gehypet, kijkt het journaille naar de ontwikkelingen op de beurs. Alsof daar iets gebeurt wat nieuws zou zijn. Nee, dan de vondsten uit Jeruzalem.

Rechts een geweldige afbeelding van de menora, de zevenarmige kandelaar die ooit in Jeruzalem stond. (Je zou haast zeggen dat ‘ie dit keer maar vijf armen had, maar soit.) Hij is gevonden bij de opgraving van een afwateringstunnel, even ten zuiden van de huidige Joodse Wijk. Interessant is vooral de sokkel: dit is de normale wijze om die af te beelden, en het wordt steeds aannemelijker dat het voetstuk op de Ereboog van Titus in Rome (plaatje) een deel is van de draagbaar waarop het voorwerp is bevestigd. De sokkel in het wapen van het huidige Israël (plaatje) berust dus op een vergissing.

Het staat vast dat deze tunnel door vluchtelingen is gebruikt, die zich tijdens de belegering van Jeruzalem in 70 in veiligheid wilden brengen, en uit angst voor de Romeinse legionairs letterlijk “ondergronds gingen”.

Ze waren er niet veilig, getuige de vondst links: een Romeins zwaard. Het ziet er wat roestig uit – sterker nog, het is roestig – maar het lijkt te kunnen worden geïdentificeerd als een Romeins zwaard. Blijkbaar vochten de Joodse vluchtelingen in de afwateringstunnel met enig succes terug. Hoe zou zoiets gaan, bij fakkellicht?

Maar goed, de pers is bezig met de instorting van het kapitalisme, dus deze vondsten worden niet naar behoren gehypet. Zo gaat de lol er natuurlijk wel vanaf. Ik had toch minstens willen lezen dat dit zwaard was gedragen door de honderdman die Jezus kruisigde, of dat Petrus er de knecht van de hogepriester mee om de oren sloeg. Het is toch een beetje behelpen als je het persbericht van de Israëlische Archeologische Dienst leest waarin erop wordt gewezen dat de vondst kort voor Tisha B’Av wordt gedaan, de herdenking van de vernietiging van de Tempel (dit jaar: 9 augustus). Een echte hype is het niet. Dit kan beter.

Maar goed, de vondst riekt dus toch naar gehengel naar subsidies. De goed-getimede boodschap is dat “wij archeologen leuke vondsten doen, die bijdragen aan het vaststellen van een nationale identiteit”. Gelukkig maar. We zouden toch eens gaan denken dat archeologen zich, ongeacht de waan van de dag en de politieke opportuniteit, bezighielden met het zoeken naar de waarheid. Dat kunnen we natuurlijk niet hebben.

Een gedachte over “Archeologische vondsten in Jeruzalem

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s