Ashura in 1704

Ashura in Isfahan (2004)

Op 5 december herdachten de shi’itische moslims (zeg maar de Iraanse variant op het geloof) de gewelddadige dood van Husseyn, een kleinzoon van de profeet Mohammed. In Iran zijn dan passiespelen te bewonderen en in Europa zal de televisie vanavond wel weer mensen tonen die zichzelf verminken, een onsmakelijke praktijk die in Iran is verboden. Wie meer over het Ashura-festival wil lezen, kan hier terecht.

Een Nederlandse tekenaar die in 1704 Isfahan bezocht, Cornelis de Bruijn, heeft in zijn Reizen over Moskovie, door Persie en Indie (1711) een beschrijving opgenomen. Af en toe slaat hij de plank volkomen mis, maar zijn beschrijving bevat ook allerlei elementen die nog altijd herkenbaar zijn.

De tekst van zijn verhaal is hier.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s