Herodotos’ onvoltooide geschiedwerk

Herodotos (Agora Museum, Athene)

Het is een bekend probleem, waar iedereen vroeg of laat tegenaan loopt die zich bezighoudt met de Griekse onderzoeker Herodotos: zijn boek over de Perzische Oorlog van 480-479 is incompleet. De schrijver doet beloftes die hij niet nakomt. Je kunt zijn toezegging nog iets over het oude Babylonië te vertellen, lezen als aanwijzing dat daar, tijdens of zeer kort na de Perzische Oorlog, nog iets is gebeurd. Je zou dat kunnen opvatten als een aanwijzing voor een opstand, die Xerxes zou hebben gedwongen weg te gaan uit Griekenland. Dan heb je hypothese op hypothese gestapeld, maar het zou verklaren waarom de Perzen, die in 480 Athene in een rokende puinhoop hadden veranderd en vermoedelijk de istmus hadden geforceerd, niet terugkeerden om hun werk af te maken.

Dat zou allemaal kunnen, maar er zijn geen andere aanwijzingen voor Babylonische opstandigheid in 479. Er zijn makkelijkere manieren om te verklaren waarom Herodotos nog iets over Babylonië te vertellen had. We hoeven geen opstanden te verzinnen, zoals onlangs is gedaan. Ik behandel de stof hier.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s