Amsterdamse dodenherdenking

Mijn liefde voor onze hoofdstad maakt me niet blind voor haar gebreken, en daaronder reken ik haar onvermogen een fatsoenlijk monument op te richten om de Tweede Wereldoorlog te herdenken. Aan de Rubensstraat is een inscriptie voor Gerhard Badrian met een spelfout, de toelichting op het Auschwitzmonument bevindt zich achter een immer beslagen glasplaat, de doorgezaagde steen in het voormalige Huis van Bewaring aan het Leidseplein bevat een lelijke vlek.

Gelukkig zijn andere monumenten wel in orde, zoals het plantsoen dat is gewijd aan Henk van Randwijk, de oprichter van het illegale blad Vrij Nederland. Daarop bevindt zich de beroemde regel

Een volk dat voor tirannen zwicht,
zal meer dan lijf en goed verliezen,
dan dooft het licht.

De foto hierboven toont de treurige staat waarin het monumentje zich al een tijdje bevindt. Het is niet voor het eerst dat zoiets gebeurt: iemand heeft er ooit – medio jaren tachtig denk ik – onder geschilderd “voor een volk dat de ogen sluit, is het licht al jaren uit”. Dat is er ook opvallend lang blijven staan.

[vervolg]

5 gedachtes over “Amsterdamse dodenherdenking

  1. Ja. Op het gevaar af dat ik de indruk wek spijkers op laag water te zoeken: dit soort dingen moeten simpelweg perfect zijn. Eigenlijk zou de gemeente vrijwilligers moeten vragen die elke week even kijken of het oorlogsmonument in de straat er goed bij staat, en als er iets mis is, moet het meteen worden gerepareerd.

    Ik weet dat er ooit zo’n systeem heeft bestaan om graffiti te bestrijden: de kladder mocht er geen dag plezier aan beleven, het moest meteen weg zijn. Zoiets zou ook kunnen worden gedaan om te verhinderen dat de eer die we aan de gevallenen bewijzen, devalueert. Ik denk dat er vrijwilligers genoeg voor zijn te vinden.

  2. zo past het wel beter bij de huidige uitspraak door niet-noorde(r)lingen.
    mijn sympathie gaat uit naar degene die lang geleden de niets-zeggende teksten op dam-monument in 1 woord samenvatte door “moord” over de woorden van adriaan holst te kalken.

  3. Edith van den Berg

    Het heeft inderdaad iets ontluisterends, als oorlogsmonumenten er niet netjes bij staan. En het is écht ontluisterend als het na enkele dagen nog zo is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s