Amsterdamse dodenherdenking

Mijn liefde voor onze hoofdstad maakt me niet blind voor haar gebreken, en daaronder reken ik haar onvermogen een fatsoenlijk monument op te richten om de Tweede Wereldoorlog te herdenken. Aan de Rubensstraat is een inscriptie voor Gerhard Badrian met een spelfout, de toelichting op het Auschwitzmonument bevindt zich achter een immer beslagen glasplaat, de doorgezaagde steen in het voormalige Huis van Bewaring aan het Leidseplein bevat een lelijke vlek.

Gelukkig zijn andere monumenten wel in orde, zoals het plantsoen dat is gewijd aan Henk van Randwijk, de oprichter van het illegale blad Vrij Nederland. Daarop bevindt zich de beroemde regel

Een volk dat voor tirannen zwicht,
zal meer dan lijf en goed verliezen,
dan dooft het licht.

De foto hierboven toont de treurige staat waarin het monumentje zich al een tijdje bevindt. Het is niet voor het eerst dat zoiets gebeurt: iemand heeft er ooit – medio jaren tachtig denk ik – onder geschilderd “voor een volk dat de ogen sluit, is het licht al jaren uit”. Dat is er ook opvallend lang blijven staan.

[vervolg]

Deel dit:

5 gedachtes over “Amsterdamse dodenherdenking

  1. Ja. Op het gevaar af dat ik de indruk wek spijkers op laag water te zoeken: dit soort dingen moeten simpelweg perfect zijn. Eigenlijk zou de gemeente vrijwilligers moeten vragen die elke week even kijken of het oorlogsmonument in de straat er goed bij staat, en als er iets mis is, moet het meteen worden gerepareerd.

    Ik weet dat er ooit zo’n systeem heeft bestaan om graffiti te bestrijden: de kladder mocht er geen dag plezier aan beleven, het moest meteen weg zijn. Zoiets zou ook kunnen worden gedaan om te verhinderen dat de eer die we aan de gevallenen bewijzen, devalueert. Ik denk dat er vrijwilligers genoeg voor zijn te vinden.

  2. zo past het wel beter bij de huidige uitspraak door niet-noorde(r)lingen.
    mijn sympathie gaat uit naar degene die lang geleden de niets-zeggende teksten op dam-monument in 1 woord samenvatte door “moord” over de woorden van adriaan holst te kalken.

  3. Emgert Zondervan

    Het verwijderen van de n is vermoedelijk een actie van een linguïst die aan iconiciteit hecht. Kijk altijd van de zonnige kant!

Reacties zijn gesloten.