De eerste bommen op Rotterdam

rotterdam_1940
De brand van Rotterdam, mei 1940

Het is vandaag tweeënzeventig jaar geleden dat de Duitse luchtmacht Rotterdam bombardeerde. De Duitsers waren de Maas al overgestoken en daarmee was hun voornaamste strategische doel in feite al behaald. Ook de Nederlandse verdediging op de Grebbeberg was bezweken, hoewel de Nederlandse soldaten hadden gevochten als leeuwen – de 420 doden zijn daarvan de getuigen. De Nederlandse weerstand was groter gebleken dan de Duitsers hadden verwacht, en dus werd gekozen voor het drastische middel van een bombardement op een burgerdoel.

De bommen die op 14 mei op Rotterdam vielen, waren echter niet de eerste. Een ooggetuigenverslag van de aanval op 10 mei leest u hier. Het is geschreven door mijn vriend Jaap Velt (1934-2004). Ik heb het hem nooit gevraagd, maar ik vermoed dat hij zijn hele leven elke dag aan de gebeurtenis heeft moeten denken.

5 gedachtes over “De eerste bommen op Rotterdam

    1. Ik meen me te herinneren dat het Rotterdamse gemeentearchief me ooit eens heeft gevraagd om de tekst van Jaap Velt. Overigens plaats ik dit stuk niet omdat ik geheugenverlies aan de kaak wil stellen; het drama is te groot om spijkers op laag water te zoeken. Zie het eerder als een aanvulling dan een correctie.

  1. Dat essay van Willem Schenkel gaat over een ander geheugenverlies: een bestuurlijk namelijk, inzake het beroemde ‘bonkende hart van Rotterdam’. Dat was namelijk al gepland te verdwijnen (want oud, vervallen en onbruikbaar in de moderne tijd) voordat de oorlog uitbrak. Met andere woorden, om het nogal cru uit te drukken: de Duitsers hielpen in dit opzicht een handje. Dat er nog altijd geen echt stadshart is, is volgens hem de Rotterdamse bestuurders aan te rekenen, die er een koud en technocratisch plan op gelegd hebben.

    1. Ik weet alleen dat de opgraving in kwestie gepolitiseerd is. Het gaat hier om de discussie tussen minimalisten en maximalisten (meer). De dateringen zijn kwestieus, en de conclusies dus ook. In feite moet je elk archeologisch bericht uit Israël nemen met een scheepslading zout.

Reacties zijn gesloten.