Vuurwerkoverlast?

Onze buurvrouw was bang voor vuurwerk. Daar had ze alle reden toe, want als kind had ze meegemaakt hoe de geallieerden Nijmegen per ongeluk hadden gebombardeerd. Als het Oud en Nieuw was, was zij een van de weinigen die niet de straat op gingen om de buurtgenoten het beste toe te wensen voor het nieuwe jaar. Ze bleef binnen, in mijn herinnering met een hond die de jaarwisseling ook om te janken vond.

Dat ook ik niet houd van vuurwerk, heeft een veel minder ernstige reden. Ik vind het verspilling, meer niet, en ik zal daarover niet klagen zolang ik nog elke week een bos bloemen op mijn bureau zet. Ik zal dus geen Meldpunt Vuurwerkoverlast oprichten.

Inmiddels zouden er dertigduizend, vijftigduizend klachten zijn – op het moment dat ik dit schrijf 57.295. Ik begrijp waarover mensen klagen, maar kan deze aantallen niet geloven. Toen de PVV een meldpunt oprichtte voor klachten over Oost-Europeanen, betrof het iets waarover je inderdaad wel eens mensen hoorde mopperen, maar van vuurwerkoverlast had ik nog nooit eerder vernomen.

Het is natuurlijk een beruchte redenatiefout, speciaal voor columnisten en bloggers, om de eigen ervaring als maatstaf te nemen, maar sta het me even toe. For argument’s sake. Waarom horen we alleen het spectaculaire aantal klachten? Waarom staat daar niet vermeld hoeveel klagers er zijn? Dat scheelt namelijk nogal wat, zoals de mensen je kunnen uitleggen van het meldpunt dat de onvrede registreert over geluidsoverlast van Schiphol. De klachten blijken namelijk voor een heel groot deel afkomstig van een kleine groep fanatieke bellers.

Heeft GroenLinks z’n statistiek niet op orde? Eerlijk gezegd is mijn eerste gedachte een heel andere. Het is vooral mijn hoaxradar die jankende geluiden afgeeft. Ik heb namelijk het vermoeden dat GroenLinks de media aan het testen is. In december zijn de kritische instincten van de Nederlandse journalisten wat minder dan anders. Men is bezig met de Sinterklaasspecial, men maakt de top tien van de mooiste voetbaldoelpunten, men schrijft het kerstnummer vol, men maakt de jaaroverzichten. De maand van non-nieuws wordt alleen onderbroken wanneer de kersttoespraak van de koningin uitlekt.

Dit is de tijd om een hoax te plaatsen. Het zou me helemaal niet verbazen als GroenLinks in januari komt met de mededeling dat er in feite enkele honderden klachten waren over vuurwerkoverlast, en dat men het meldpunt alleen maar had ingesteld om aan te tonen hoe gemakkelijk de media om de tuin kunnen worden geleid.

Dat is namelijk een onderwerp waarover we ons, meer dan de luide knallen waarmee het nieuwe jaar zal beginnen, wél zorgen moeten maken.

Naschrift 21 februari 2022

Bovenstaand stukje was niet erg goed tegen veroudering bestand. De overlast is sterk vermeerderd.

7 gedachtes over “Vuurwerkoverlast?

 1. Ik ga toch meer voor de paar honderd leden die GL nog over heeft die ieder zo’n 500 klachten indienen. En dan wat klachten over rotjochies die te vroeg een rotje afsteken. Met een paar serieuze echte klachten, zoals vuurwerk naar dieren gooien.

  Voor een hoax hebben ze gewoon een totaal gebrek aan humor.

 2. ReinoutS

  Vergeet niet dat het burgerinitiatief van enkele jaren terug ook 60000 ondertekeningen haalde. En daar moest je meer moeite voor doen dan nu om een melding achter te laten.

 3. Ik denk dat er misschien veel meer mensen ontevreden zijn met vuurwerk dan men denkt. Het wordt ons in deze tijd dagelijks door de strot gedouwd dat vuurwerk ‘nu eenmaal een volksgebeuren met een eeuwenoude traditie’ (ahum) is, en dat we daar als azijnpissers niet aan dienen te komen. Maar misschien valt dat dus wel mee en horen we alleen de schreeuwers? Die op tv mogen zeggen dat we hier alleen lullige knallertjes mogen afsteken (vandaag zeker drie keer in de auto schokgolven gevoeld) of dat ze hun buren eens lekker uit de slaap gingen houden. Gezellig. Mijn huisdier heeft geen laptop, anders zou ze zeker klagen.

  Aan de andere kant, 50.000+ klachten – hoveel mensen steken het af? Ik wel (sier).

 4. MNb

  Suriname ligt weer eens voor op Nederland. Sinds 2011 is de verkoop aan banden gelegd. Zoals altijd hier werkt het lang niet perfect, maar de overlast is voor mij waarneembaar minder. Het aantal slachtoffers ook tot nu toe.

 5. Henry Mensink

  12,5 miljoen voor Serious request, een veelvoud daarvan wordt via nutteloze en ernstige mileuvervuilende activiteiten de lucht ingeschoten.

  Ik. als astmapatiënt heeft wel geklaagd. Er moeten eerst vele doden vallen, wil de politiek het CDA (Christelijk???) er iets aan gaan doen.

 6. CK

  Het heeft inderdaad alle schijn van een hoax maar schijnt wel degelijk waar te zijn. Hollanders mopperen nu eenmaal graag. Ze hebben een kort lontje.

Reacties zijn gesloten.