Fouten

Terwijl u dit leest, heeft mijn vriendin A. een baaldag. Ze is studente, heeft onlangs een onderzoeksplan ingediend en ontdekte er zojuist alsnog fouten in. Nu hoopt ze maar dat de mensen van haar opleiding begrijpen dat het een plan is en geen vastgestelde onderzoeksrichting.

Weet je, beste A., het is helemaal niet erg fouten te maken. Het is zelfs noodzakelijk. Studeren betekent dat je iets gaat doen dat nog te moeilijk is. Je docenten spreken je, als ze het goed doen, altijd aan boven je niveau en trekken je omhoog naar een hoger niveau. Dat je af en toe eens terugzakt, is normaal. Als je nooit eens iets verkeerd doet, betekent dat dat je docenten het je niet moeilijk genoeg hebben gemaakt.

Je moet op een school, een hogeschool of een universiteit twee dingen leren: enerzijds moet je je opleiding volgen en anderzijds moet je leren dat fouten maken zó menselijk is dat het niet erg is ze toe te geven. Alleen als je ze toegeeft, kun je ervan leren, de zaak anders aanpakken en een manier ontdekken waarop je ze niet meer maakt.

Maar dat is niet alles.

Niemand is gevaarlijker dan degene die alleen negens haalt. Op het eerste gezicht gaat zo iemand alles van een leien dakje. Hij komt aan de top van een grote onderneming of krijgt hoge posities in de politiek. Maar als het eens verkeerd gaat, is zijn eerste reactie dat hij ontkent dat er een probleem is, want hij denkt dat het erg is als hij een fout maakt. Daarmee maakt hij de moeilijkheden alleen maar erger.

Je hoeft de krant ’s avonds maar te lezen om de gevolgen te zien: de bankencrisis, problemen met migratie, de falende universiteiten en de afkalvende steun voor de politiek – ze zijn allemaal nodeloos erg geworden doordat de betrokkenen hun fouten niet wilden erkennen. Goede werkgevers weten allang dat ze meer hebben aan studenten die met enige moeite een zeven halen dan aan mensen die alleen maar negens halen.

Natuurlijk, beste A., is het vervelend als je docent je straks je onderzoeksplan teruggeeft met het voorstel het aan te passen. Het levert je dubbel werk op, maar ik verzeker je: door af en toe eens een steek te laten vallen, doe je meer relevante vaardigheden op dan als je onfeilbaar zou zijn. Wie nu van vergissingen leert, zal straks met meer plezier naar z’n werk gaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s