Dat weten alleen moeders

oma
De moeder van mijn vader.

De foto toont de moeder van mijn vader. Ik zal eerlijk zijn: ik weet niet wat haar naam is. Dat klinkt wat harteloos, maar het heeft een eenvoudige reden, namelijk dat ik haar nooit heb gekend. Ze is in 1948 overleden, vijftig jaar oud. Tegenwoordig worden mensen gemakkelijk veel ouder, maar destijds waren volksziektes als tuberculose nog dodelijk. Ik weet overigens niet zeker of ze aan de tbc is overleden. Ik zal mijn vader eens vragen als ik hem zondag zie.

Mijn oma moet een geweldige vrouw zijn geweest. Dat blijkt uit een anekdote die ik eens van mijn vader hoorde. Het moet in 1945 of 1946 zijn geweest en mijn vader was acht of negen, toen hij nogal ziek thuis moest blijven. Het werd zondag en de familie moest naar de kerk, wandelend, dus mijn oma maakte een boterham klaar voor haar zoon.

“Dat mag helemaal niet,” wierp het kind tegen. Katholieken moesten op zondag immers nuchter blijven tot ze ter communie waren geweest. “De pater heeft gezegd…”

Mijn oma onderbrak hem. “Of zieke kinderen moeten eten, daarvan hebben paters geen verstand,” zei ze, “dat weten alleen moeders.”

Deel dit:

10 gedachtes over “Dat weten alleen moeders

 1. Klaas Hielkema

  Vraag dan, als je toch aan het vragen bent, meteen even hoe ze heette!! Dat zo’n opmerking, (ik weet haar naam niet) ( voornaam of achternaam??) mij zo enorm verbaast, hoe komt dat? Ik ben van 1940, maar ken de namen, zowel voor als achternamen van mijn beide grootmoeders. En vind dat volstrekt normaal. Is dat een generatie verschil? Hartelijke groeten Klaas Hielkema

  Verstuurd vanaf mijn iPad KH

 2. Jeannette lely

  Jona, ik wens je een goede zondag (is een echt calvinistische wens). Jouw oma met de mooie anecdote heeft vast ook een mooie naam.

  Ik wens jou en je vader toe dat jullie hem uitspreken!

  Groet, Jeannette.

  Met vriendelijke groet,

  Jeannette Lely

  PS. Je hebt het goed gezien; mijn e-mail adres is gewijzigd. Vanaf nu is het: j.lely@xs4all.nl

  _____

 3. Een lieve en tedere anekdote.
  Het starre en dogmatische van religies kan nooit gezond zijn.

  Meer moeders zouden dat moeten doorgeven aan hun kinderen.

  Vriendelijke groet,

 4. MRe

  Mooie anecdote. De katholieke kerk was overigens op dit punt altijd al minder streng als velen denken. Zieken waren zowiezo uitgezonderd van deze verplichting.

Reacties zijn gesloten.