Von Stauffenberg

De plaats waar Von Stauffenberg en enkele andere samenzweerders werden geëxecuteerd
De plaats waar Von Stauffenberg en enkele andere samenzweerders werden geëxecuteerd

Het is vandaag zeventig jaar geleden dat Von Stauffenberg en enkele andere samenzweerders probeerden Hitler te vermoorden, de schuld in de schoenen van de SS te schuiven en een nieuwe regering aan de macht te brengen. Zoals bekend liep dat verkeerd af. Bekijk eventueel de film Valkyrie, die vrij dicht bij de feiten blijft.

Er is in het Bendlerblock in Berlijn (niet ver van de Gemäldegalerie) een expositie die u eigenlijk bezoeken moet. U kunt er onder andere de rapporten zien die de Duitse inlichtingendiensten na de mislukte staatsgreep maakten, met grote stempels “unclassified” erop waarmee de geallieerden het materiaal openbaar maakten.

Wat bewoog de samenzweerders? De Bondsrepubliek heeft er een soort held van de democratie van gemaakt. Ik begrijp dat. Geen volk kan aan een toekomst denken zolang het, zoals Joschka Fischer het aanduidde, moet leven met Auschwitz als Gründungsmythos. Zo’n verleden is ondraagbaar zwaar. Een individu en een volk hebben een paar lichtpuntjes nodig.

Verzetsorganisaties als de Weiße Rose en de groep rond Von Stauffenberg boden dat licht. Maar eerlijk is eerlijk: de graaf was geen democraat. Hij was een edelman, gevormd door de dichter Stefan George, met een elitaire visie op de werkelijkheid. Daarbij gold wel: noblesse oblige. Je bewijst dat je een edelman bent in je bereidheid je op te offeren.

De onderstaande tekst is verhelderend. Het is de eed die de samenzweerders aflegden voordat ze besloten hun plannen werkelijk uit te voeren. Het zijn respectabele ideeën, maar ze zijn niet volledig democratisch. En het pleit voor de Bondsrepubliek dat daarover niet krampachtig wordt gedaan. Het land is inmiddels een volwassen, open samenleving.

Wir glauben an die Zukunft der Deutschen.

Wir wissen im Deutschen die Kräfte, die ihn berufen, die Gemeinschaft der abendländischen Völker zu schönerem Leben zu führen.

Wir bekennen uns im Geist und in der Tat zu den großen Überlieferungen unseres Volkes, das durch die Verschmelzung hellenischer und christlicher Ursprünge in germanischem Wesen das abendländische Menschentum schuf.

Wir wollen eine Neue Ordnung, die alle Deutschen zu Trägern des Staates macht und ihnen Recht und Gerechtigkeit verbürgt, verachten aber die Gleichheitslüge und fordern die Anerkennung der naturgegebenen Ränge.

Wir wollen ein Volk, das in der Erde der Heimat verwurzelt den natürlichen Mächten nahebleibt, das im Wirken in den gegebenen Lebenskreisen sein Glück und sein Genüge findet und in freiem Stolze die niederen Triebe des Neides und der Mißgunst überwindet.

Wir wollen Führende, die aus allen Schichten des Volkes wachsend, verbunden den göttlichen Mächten, durch großen Sinn, Zucht und Opfer den anderen vorangehen.

Wir verbinden uns zu einer untrennbaren Gemeinschaft, die durch Haltung und Tat der Neuen Ordnung dient und den künftigen Führern die Kämpfer bildet, derer sie bedürfen.

Wir geloben:
untadelig zu leben –
gewissenhaft zu dienen –
unverbrüchlich zu schweigen –
und füreinander einzustehen.

7 gedachtes over “Von Stauffenberg

 1. Het opleuken van de geschiedenis is van alle tijden.
  Hoe de laatste vliegramp in de boeken zal komen heeft nog veel tijd nodig.
  Of er een lichtpuntje van gemaakt zal worden betwijfel ik.
  Bezorgde groet,

 2. mnb0

  “Bekijk eventueel de film Valkyrie”
  Lees liever

  http://www.go2war2.nl/artikel/1394/Aanslag-en-staatsgreep-van-20-juli-1944.htm

  of wie liever een levendige roman leest:

  http://www.boekmeter.nl/book/24263

  Beiden hebben het voordeel dat Tom Cruise ontbreekt en Stauffenberg zich dus niet als een Amerikaanse held gedraagt. Ik weet niet hoe het anderen vergaat, maar mijn tenen stonden in minder dan een kwartier krom toen ik aan de film begon.

  “held van de democratie ”
  Dat is nog een belangrijke reden om te lezen; dat beeld wordt ontkracht. Kirst heeft zijn rol gespeeld in het goedpraten van de Weermacht, maar in zijn roman over de aanslag maakt hij van de verzetshelden niet meer dan ze waren.

  Sommige Duitsers begonnen al erg vroeg met het ontmythologiseren van de oorlog. Daarom moet men deze film zien, als men de kans krijgt:

  http://www.imdb.com/title/tt0052654/

  1. Beiden hebben het voordeel dat Tom Cruise ontbreekt en Stauffenberg zich dus niet als een Amerikaanse held gedraagt. Ik weet niet hoe het anderen vergaat, maar mijn tenen stonden in minder dan een kwartier krom toen ik aan de film begon.

   Ik ben er om die reden helemaal niet aan begonnen, want ik ben ernstig allergisch voor Cruise.

   Sommige Duitsers begonnen al erg vroeg met het ontmythologiseren van de oorlog. Daarom moet men deze film zien, als men de kans krijgt:

   http://www.imdb.com/title/tt0052654/

   Bedankt voor de tip, ik heb ‘m in mijn downloadrijtje staan.

 3. mnb0

  Er is nog een reden om met gemengde gevoelens naar Von Stauffenberg en co te kijken. Ze wilden vrede sluiten in het westen, maar doorgaan aan het Oostfront. Dat was onacceptabel voor de westerse geallieerden; de oorlog zou dus voortgeduurd hebben. Bovendien zou Speer wellicht hebben meegewerkt, maar Himmler, Bormann, de gouwleiders, Göbbels, Göring, Dönitz waarschijnlijk en de hele trits SS-generaals beslist niet.
  Plus wellicht een tweede Dolkstootlegende.

  1. Een fijne biografie is die van Guido Knopp. Hij verzorgde lange tijd de historische programma’s van de ZDF. Misschien doet hij het nog, dat weet ik niet. In elk geval vond ik de biografie prima.

Reacties zijn gesloten.