Basisschool Icarus

Pandora's cadeautjeswinkel
Pandora’s cadeautjeswinkel

In Mycene was ooit een hotel met de geweldige slagzin “Clytaemnestra Bed & Bath”. Ik ben er vrij zeker van dat de eigenaar het bedoelde als grap, want niemand in het Griekse toeristenstadje zal onbekend zijn met de wijze waarop de Myceense koningin haar echtgenoot doodde. Ik vermoed dat de schoenmaker op de Antwerpse Groenplaats die zijn zaak “Oidipous” noemde, ook wel zal hebben geweten dat het “gezwollen voet” betekende. U hoeft niet af te reizen naar Antwerpen: ik zag het in 1982 en de winkel is er niet meer.

Tot zover de grappen. Soms gaat het echt mis. De drie onderstaande miskleunen heb ik zelf eens gefotografeerd: een luchtvaartmaatschappij die Pegasus heet, hoewel het gevleugelde paard zijn berijder Bellerofon afwierp; een restaurant in Syrië dat is vernoemd naar een beroemde christelijke asceet; een Amsterdamse winkel met als naam Chimera maar een ander fabeldier als logo.

Bellerophon never arrived on his destination Its front part was a lion, its tail a snake, and in between a goat. Saint Simon fasted more frequently than anyone else

Reisbureaus kunnen er ook wat van. Van de veertienduizend soldaten die ooit met Xenofon oprukten naar Babylonië, kwamen er zesduizend thuis, dus ik zou even nadenken voor ik boekte bij “Xenofon Travel”. Van de medereizigers van Odysseus kwam zelfs helemaal niemand terug, zodat het niemand zal verbazen dat “Odysseus Travel” moeite had klanten te vinden en inmiddels niet meer bestaat. Voor de foto van de Keulse levensverzekeringsmaatschappij die is vernoemd naar de vermoorde keizerin Agrippina dank ik de gulle gever.

No fellow-traveller of Odysseus returned home

De cadeautjeswinkel “Pandora”, waarvan de foto bovenaan dit artikel staat, fotografeerde ik op de luchthaven Hato op Curaçao: ik heb er al eens over geblogd dat cadeautjes van Pandora in de Oudheid spreekwoordelijk verdacht waren. De onderstaande foto maakte ik afgelopen donderdag in Gent, niet ver van het Museum van Schone Kunsten.

Basisschool in Gent
Basisschool in Gent

Toen ik twitterde over de ongebruikelijke naam van deze basisschool, antwoordde Jan-Dirk Snel:

Ze vinden het zelf “op het eerste gezicht” ook een vreemde naam “Tweede gezicht” komt niet.

En inderdaad: de website beschrijft welk onderwijs er wordt gegeven, en dat oogt alsof ik er zeker mijn kinderen heen zou willen sturen, maar laat in het ongewisse waarom de school is genoemd naar de man die om het leven kwam bij ’s werelds eerste luchtvaartongeluk.

7 gedachtes over “Basisschool Icarus

  1. De eerste Griekse luchtvaartmaatschappij heette eveneens ΙΚΑΡΟΣ; hij ging (in 1930) al na een paar maanden failliet wegens gebrek aan klandizie. De klanten die wegbleven kenden hun mythologie kennelijk wél…

  2. De meeste fans van voetbalclubs Sparta en Heracles weten meestal wel waar de naam van hun club vandaan komt. Je schreef volgens mij al eens over het logo van de club Ajax (Pericles, toch?), maar ik mag nog steeds graag vragen naar welke van de twee Ajax nu eigenlijk vernoemd is, en me vrolijk maken over het totale onbegrip in de ogen van de voetbalfan. 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s