Volle trein

trein_druk_1

Ik wandelde even voor negen uur op het Leeuwardens station het perron op. Het viel me op dat het druk was, maar ik had geluk: toen de trein kwam aanrijden, stopte hij met een van de deuren precies voor mijn neus. Ik kon snel instappen en vond een zitplaats. Weliswaar niet in een stiltecoupé, maar toch: een zitplaats. Ik kon althans proberen te werken, wat niet zou kunnen als ik moest staan. De trein vertrok om 9:03, precies op tijd, richting Den Haag.

Dat was het einde van mijn geluk. Rondom mij zaten twee gezinnen met kinderen. Ze zongen eerst sinterklaasliedjes en gingen daarna kwartetten. Het was keten geblazen. Ze mogen van me, daar niet van, maar ik had iets zinvollers willen doen dan luisteren naar dit gekakel.

Bij elk station kwamen er mensen bij. Veel mensen. Heel veel mensen. In Wolvega werd omgeroepen dat de nieuw-ingestapten ook met een tweedeklaskaartje konden gaan zitten in de eerste klas. Op station Meppel riep de conducteur om dat niemand mocht instappen omdat de trein al te druk was. Nu we Zwolle bereiken, roept hij om dat eventuele vervolgtreinen ook overvol zijn. Hij probeert nu mensen te verdelen over andere treinen.

De Nederlandse Spoorwegen maakten vorige maand bekend dat we er rekening mee moesten gaan houden dat er volgend jaar te weinig materieel zou zijn. Ze vroegen zelfs aan onderwijsinstellingen of zij hun onderwijstijden wilden aanpassen. Als ik de krankzinnige drukte in de trein van vanmorgen in aanmerking neem, denk ik: “Dat belooft nog wat” en “2016 zal de geschiedenis ingaan als het jaar van de uit de hand gelopen reizigersprotesten”.

Naschrift

Ik schreef: “hij probeert nu mensen te verdelen over andere treinen.” Dat lukte niet omdat we de trein niet uit konden doordat Zwollenaren zich de trein al in wurmden voor wij er uit waren. Ik rijd inmiddels noodgedwongen verder richting Lelystad en Amsterdam, dit typend op mijn telefoon, want mijn zitplaats ben ik kwijtgeraakt doordat ik in Zwolle probeerde uit te stappen.

Naschrift

Aha. Het is dus kortingweek bij de Blokker, waar de mensen goedkope treinkaartjes konden kopen.

Deel dit:

6 gedachtes over “Volle trein

 1. Henk Ras

  Ik reis niet zoveel met de trein, maar als ik dat doe, vertrek ik niet voor 10.00 uur en ga ik uiterlijk 16.00 uur terug. Eerste klas. En dan heb ik tot nu toe nooit last van drukte en geschreeuw. Proberen?
  Groeten, Henk.

 2. Alle wegen die nu nog worden aangelegd voor zo’n drie filteringen per dag zijn ook geen oplossing.

  Vooruitdenken blijft moeilijk in Nederland!

  Bezorgde groet,

 3. frank bikker

  Elk jaar wordt het ov duurder en de service minder.
  Men zegt het ov-gebruik te willen bevorderen. Het wordt helemaal leuk als er 3 vlokken sneeuw of een paar blaadjes op de rails liggen. Gek dat een heleboel mensen maar weer in de auto stappen, dan weet je tenminste zeker dat je 20 minuten in de file staat, maar je zit wel rustig!

 4. o jee ik moet straks vanaf heerenveen naar amsterdam… en weer terug. en het is vrijdag én herfstvakantie. het wordt vast een leuk feestje in amsterdam… volop sudoku’s mee. blijf schrijven! ik geniet er van. dan delen we het leed een beetje.

Reacties zijn gesloten.