Het zegel van Hizkia

Het zegel van koning Hizkia
Het zegel van koning Hizkia

Als er archeologische vondsten zijn in Israël, worden die vaak vreselijk gehypet. Maar vandaag is er dan toch iets te melden: bij het onderzoek van de heuvelrug die bekendstaat als Ophel, ruwweg ten zuiden van de Tempelberg, is het zegel gevonden van koning Hizkia van Juda. Het aardige is de aanwezigheid van het teken anch (de T met het ovaal erboven, rechts), dat in de Egyptische cultuur stond voor “leven” en heel wel ’s konings dankbaarheid tot uitdrukking kan brengen omdat hij van een nare ziekte was genezen (2 Koningen 20).

Het is niet zo dat we, met deze vondst, ineens ons beeld van het oude Juda moeten herzien. Er is weinig discussie over koning Hizkia. Een terecht beroemde inscriptie wordt met hem geassocieerd, hij staat vermeld in een Assyrische tekst en er zijn al zegels als deze bekend. Het is aannemelijk dat de machtige stadspoort die nu in de Oude Stad wordt aangewezen, door hem is gebouwd. Ik zal daar morgen nog over schrijven.

Voor het moment gaat het me erom dat een voorwerp is gevonden dat behoort bij een bijbels personage. Dat is altijd leuk en nog leuker is dat deze zegelafdruk komt uit een gecontroleerde opgraving, zodat er geen enkele reden bestaat aan te nemen dat het gaat om een vervalsing.

De vondst dateert alweer uit 2009 maar een en ander is pas vandaag bekend gemaakt, u leest het persbericht van de Hebreeuwse Universiteit hier.

Deel dit:

7 gedachtes over “Het zegel van Hizkia

 1. Oom Paspasu

  In de Siloam-inscriptie wordt hij niet genoemd, maar het gaat wel om iets wat Hizkia volgens 2 Koningen 20:20 gedaan heeft.

  Het persbericht leest de tekst als “לחזקיהו [בן] אחז מלך יהדה” (lḥzqyhw [bn] ‘ḥz mlk yhdh). De vierkante haken duiden hier niet een beschadigd gedeelte aan, maar iets wat er tegen de verwachting in niet staat. Ik zou dit weergeven met “[לחז[ק]יהו א[ח]ז מלך יהד[ה” (lḥz[q]yhw ‘[ḥ]z mlk yhd[h]).

  1. Oom Paspasu

   Enkele woorden in combinatie met haken van rechts naar links schrijven in een van links naar rechts tekst gaat altijd mis.

   1. Oom Paspasu

    Ik had overigens in mijn transcriptie bn tussen gezet, maar de opmaak heeft dat geheel opgeslokt. Benieuwd wat er nu gebeurd als ik op “reactie plaatsen” klik. 🙂
    Het “enkele aanhalingsteken openen” moet een “enkel aanhalingsteken sluiten” zijn, namelijk als transcriptie van de alef.

    1. Oom Paspasu

     Okee, het gaat dus om de haakjes die je met shift-komma en shift-punt tevoorschijn tovert en die wel gebruikt worden om iets toe te voegen wat tegen de verwachting in niet in de tekst staat.

  2. Ik heb het zegel nu ook bestudeerd en kom tot dezelfde conclusie dat “zoon van” er niet staat. Naar mijn bescheiden mening staat er “Van Hize[k]iah A[ch]az koning van Juda[h]” waarbij de letters tussen blokhaken beschadigd en/of onleesbaar zijn (waarom leveren ze nou nooit een hoge resolutie foto erbij).

Reacties zijn gesloten.