Freudiaanse spelfout

(Ooit gezien in het Gallo-Romeins Museum in Tongeren.)
(Ooit gezien in het Gallo-Romeins Museum in Tongeren.)

In de spelfouten die ik maak, zit systeem. Ze zijn bijna altijd van hetzelfde type, namelijk een klankovereenkomst. Ik schrijf “wand” voor “want”. Ik heb ook wel eens dat ik mensen verkeerd aanspreek: ik spreek Rob aan als Bob, Marieke als Maria en Maria als Marja. Misschien denk ik wel muzikaal.

Een enkele keer verraden mijn vergissingen echter hoe ik werkelijk denk, zoals die keer dat ik iemand aansprak met een totaal verkeerde naam: het enige wat de twee betrokkenen met elkaar gemeen hadden, was dat dat ze allebei minstens 140 kilo wogen. Blijkbaar associeer ik, diep in mijn hart, zware mensen met zware mensen. Een freudiaanse verspreking dus, zoals Joseph Luns zich ooit in de kaarten liet kijken toen hij het bij een ontwikkelingsproject – ik meen in West-Afrika – had over “irritatiewerkzaamheden”.

Soms verraadt een fout gewoon gebrek aan kennis. Niks erg. Niemand kan alles weten. Maar ook zulke vergissingen kunnen ontzettend significant zijn. De onderstaande komt uit een artikel op de website van de NOS, waar men vertelt dat “The Passion” nu ook in Amerika zal worden opgevoerd.

pilates

De webredacteur kent de christelijke traditie niet en kent de eenentwintigste-eeuwse sportcultuur wel. Ik weet niet of dat erg is, maar het detail illustreert wel een omslag in het Europese denken.

Voor het overige ben ik van mening dat een serieuze nieuwsorganisatie, zoals de NOS beoogt te zijn, een eindredacteur moet hebben.

6 gedachtes over “Freudiaanse spelfout

  1. Manfred

    Omdat Pilates met een e wordt geschreven en dat de naam is van een sportschoolketen? Ik moest dat laatste opzoeken en ik betwijfel of die NOS-redacteur deze associatie had. Ik denk dat de typo eerder veroorzaakt werd door de Amerikaanse schrijfwijze Pilate.

  2. Christina

    Dat verhaspelen van namen komt mij bekend voor. Ik heb zelf meestal de initialen goed maar van de rest klopt dan niet veel. Ik sprak ooit een nieuwe collega met de naam Sunil een dag later aan met Persil. Gelukkig snapte hij het niet zo goed.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s