Alles over Libanon

Beiroet

Stel, u wil naar Libanon. Dat is niet zo onwaarschijnlijk want het is een prachtig land, met aardige mensen, met prachtige musea, leuke souqs, heerlijke waterpijpen en met een keuken die het beste combineert van de Arabische, Ottomaanse en Franse cuisine. Stel, u wil weten wat ik erover heb geschreven. Dat is iets minder waarschijnlijk, want zo beroemd zijn mijn Libanese schrijfsels niet, maar desondanks: hier is een overzicht.

Eerst even wat algemene dingen: Libanese groepsidentiteiten, meer over Libanese groepsidentiteiten, de sterke verhalen, straatnamen in Beiroet, Beiroet, Beiroet, Beiroet, Beiroet, minted lemonade, het verkeer, meer verkeer, een koepel in Tripoli, het mineralenmuseum in Beiroet, huwelijksrecht, Misrlou, triphop, de jeugd van Rafiq Hariri, vrouwenrechtenerfgoedbeheer, regen, vooroordelen, een roadblock, fosielen, oriëntaals oriëntalismeAmin Maalouf, beleefdheid, bij Laziz, hoe het met Laziz verder ging, en Libanezen in Nederland en nog eens, de film Et maintenant, on va où?, de vlag, de ceders, Libanon is tabouleh.

Archeologie: het DNA-onderzoek, meer DNA-onderzoek, de geweldige stad Byblos, de Nahr al-Kalb, een Egyptische buitenpost, Jachin en Boaz, de sarcofaag van Tabnit, Baalbek, meer Baalbek, nog meer Baalbek, het theater van Baalbek, het archeologische museum van Sidon (in aanbouw), het archeologische museum van Sidon (nog steeds in aanbouw), het archeologisch museum in Sidon (nog altijd in aanbouw), verborgen provenance.

Boeken: Bahrani e.a., Scramble for the Past; Cline, 1177 B.C.; Dalrymple, From the Holy Mountain; Fisk, Pity the Nation; Gibran, De profeet; Gorton, A Beirut Anthology; Grainger, The Syrian Wars; Kassir, Being Arab; Maalouf, “Rovers, Christenhonden, Vrouwenschenners”; Quinn, In Search of the Phoenicians; Salibi, A House of Many Mansions; Young, The Ghosts of Martyrs Square.

Geschiedenis: Gilgamesj in de Bekaavallei, de vuurtoren van Byblos, het droevige maar ware verhaal van Wen-Amun, de kwestie van het alfabet, Fenicische kolonisatie, de Syrische Oorlogen, de Syro-Fenicische vrouw uit Tyrus, de houtvesters van keizer Hadrianus, Filon van Byblos, de identiteiten van Filon van Byblos, een souq in Tripoli, de Omari-moskee in Beiroet, Wilhelm II, Doctor Dahesh, Palestijnse vluchtelingen, een moderne damnatio memoriae, mijn dertiendelige geschiedenis van de burgeroorlogen, de Groene Lijn, Unifil, Beiroet in 1996, de jaren na de Cederrevolutie, de relatie tot Israël, Mleeta, de Hezbollah, Hezbollahpropaganda, Syrische vluchtelingen, Syrische vluchtelingen, vluchtelingen, vluchtelingen, vluchtelingen, vluchtelingen, herdenking van de burgeroorlogen, herinneringen aan de burgeroorlogen, Beit Beirut, een explosie, een jaar na de explosie.

Museumstukken: een amfoor, een Fenicisch koningsgraf, een ruiterbeeldje uit Byblos, een Fenicische schaal, de kolossus van Byblos, een Romeinse sarcofaag met een Fenicisch motief, een Romeinse Psyche, Persefone, een Mithrasgroep, een Byzantijnse Maria, een funky mozaïek. Plus het Nabu-museum.

Persoonlijke aantekeningen: mijn reis in 2012, mijn reis in 2013, mijn reis in 2018, mijn reis in 2022.

Religie: een geweldig mooi boek over het verdwijnende christendom, ashura, pasen, kerstmis, kruisbestuiving, Lotfollahkerkelijke twisten, goedgelovigheid, een mimbar, Maria Boodschap, standbeelden.

Filmpjes over Byblos: hier.

Deel dit:

7 gedachtes over “Alles over Libanon

 1. Robert

  Kijk da’s nogal handig (bijna een Livius-pagina), maar jou kennende komt er elk jaar heel wat bij 😉

 2. Frans

  Je houdt overduidelijk van het land. Dan is het misschien een idee om eens iets te schrijven over hoe de Libanezen zich over de wereld hebben verspreid. Zo was ik verbaasd toen ik hoorde dat Shakira Libanese voorouders heeft. Hoe zijn de Libanezen in Colombia verzeild geraakt? Gabriel Garcia Marquez heeft het in Honderd jaar eenzaamheid geregeld over Arabieren die snuisterijen kwamen ruilen voor papagaaien. Hier zit een verhaal in…

  1. Erik Bouwknegt

   Wat dan misschien nog wel interessant is erbij te vermelden is dat afstammelingen van Libanezen (en aangrenzende delen van Syrië en Palestina) in Zuid-Amerika vaak bekend staan als ’turcos’. De grootste emigratiegolf die kant op was namelijk in een tijd dat die gebieden nog Otoomaans bezit waren.

 3. Johan Leestemaker

  Medellín, Colombia, 5 oktober 2018

  @Frans

  Graag wat verwijzingen vanuit de ‘stad van de eeuwige lente’ (la ciudad de la eterna primavera) om uw vragen te beantwoorden. Overigens, vragen die OOK op West Afrika van toepassing zijn. (In Burkina Faso, voormalig Boven Volta, waren voorheen, dus nu niet meer, de Libanezen de lieden die voldeden aan het criterium ‘innovatief-investerend’, in tegenstelling tot de, doorgaans, saaie, luie, verwende leden van de Franse importbourgeoisie).

  Terug naar (mijn geliefde) Colombia, ik laat graag de Banco de la República aan het woord, de voortreffelijke centrale bank van Colombia, ook zeer actief op archeologisch terrein.

  (mocht u vertaling nodig hebben: gebruik het voortreffelijke http://www.deepl.com van dr. Gereon Frahling uit Keulen s.v.p.):

  http://www.banrep.gov.co/docum/Lectura_finanzas/pdf/lorica-arabes.pdf

  ttps://publicaciones.banrepcultural.org/index.php/boletin_cultural/article/viewFile/2252/2325

  Overigens, over het overal zacht of harder zinderende racisme in Colombia: Libanezen en Syriers worden zonder onderscheid hier aangeduid met het duidelijk denigrerend bedoelde:

  ¨Turcos¨. detail: ook dames worden als Turco aangeduid, en niet als Turca.

  Shakira is in de ogen van de Colombianen een Turco.

  In het voorgenoemde tweede artikel wordt verwezen naar Gabriel Turbay, familie van de ex president Julio César Turbay Ayala (1978 – 1982). Ik heb de verschrikkelijke jaren onder deze meneer meegemaakt hier in Medellín. Ik had de (twijfelachtige) eer met hem en zijn letterlijk ENORME (qua lengte) echtgenote Amparo de Turbay in eenzelfde vliegtuig te reizen, in 2004. En ik denk dat het u niet zal verbazen, uit welk boek las Amparo luid hoorbaar voor allen voor aan de ex president?

  ¨Julio César¨, emperador de los Romanos. 😉

  1. Johan Leestemaker

   Bedacht nog hoe merkwaardig de wat dubbele houding van Colombianen naar de Syrisch/Libanese/Palestijnse landgenoten en voormalige migranten is… vele geografische referenties hier, om te beginnen bij de naam van de provincie waar Medellín de hoofdstad van is, nota bene één van de allereerste door de Spaanse kolonisatoren benoemde provincies, namelijk Antioquia, met als trotse eerste hoofdstad Sante Fé de Antioquia, verwijzen naar het gebied en omstreken waar de Syriërs/Libanezen/Palestijnen hier te lande, oorspronkelijk vandaan kwamen.

   Zoals ook Colombiaanse steden en stadjes als Palmira, Betania, Armenia etc. hun namen aan bestaande steden in het Midden Oosten ontlenen.

   Vergelijkbaar met de geschiedenis van namen als Brooklyn, Harlem, Kikeout en Binnewater Lake en hun relatie tot Nederland? Wellicht, hoewel deze namen meteen bij de eerste migratiegolven door Nederlandse migranten zelf werden meegebracht en niet als een gecopieerde religieus geinspireerde namenreeks over een nieuw gekoloniseerd gebied met kennelijke trots werd opgelegd. Bijna een wat ver uit het lood geslagen, als een bezwering bedoelde Kruistocht?

Reacties zijn gesloten.