Oorlogsmonument

Oorlogsmonument bij Dronten

Bezuiden de rivieren was Nederland bevrijd maar doordat de geallieerden de slag om Arnhem niet hadden kunnen winnen, was het noorden van het land nog in handen van de Duitsers. De hongerwinter stond op het punt te beginnen toen in de nacht van 27 op 28 november 1944 een Britse mosquito, op weg naar Neuss, neerstortte in het IJsselmeer. De reden van de crash is niet bekend.

Eén van de bemanningsleden, M. Williamson, werd krijgsgevangen genomen. De andere inzittende, A.E. Kitchen, kwam om het leven. Zijn lichaam werd pas drie maanden later, op 4 maart 1945, geborgen.

In de jaren vijftig werd Oost-Flevoland ingepolderd. Langs een van de grote wegen in het wijde land staat een bescheiden monumentje, daar opgericht door de Stichting 4 Mei Herdenking Dronten. U passeert het als u rijdt van Elburg naar Dronten.

[Omdat ik in Armenië ben, publiceer ik een voorjaarsfeuilleton over toeristische dingen die ik tijdens fietstochtjes in Nederland heb gezien. Vandaag: Flevoland.]

Deel dit:

2 gedachtes over “Oorlogsmonument

  1. Als daar een Mosquito is neergestort, een supersnelle (houten) tactische jachtbommenwerper/jager/fotoverkenner, waarom toont het monumentje dan een grote viermotorige strategische bommenwerper (Lancaster?)?

    Ah, maar dan lees ik dat het een monumentje is voor de Britse ‘airgunners’, dat waren de mannen die ter verdediging machinegeweren bedienden in die grote strategische bommenwerpers.

Reacties zijn gesloten.