Kom een cursus doen

(Even wat reclame). Ik verdien mijn geld als reisleider en met cursussen. Of die cursussen supergoed zijn, dat weet ik niet goed. Ik streef ernaar het hele verhaal over de Oudheid te vertellen, dus niet “de Oudheid met de beperkingen van de archeoloog” of “de Oudheid met de beperkingen van de classicus”. En ik hoor zeggen dat ik een goede verteller ben die kan uitleggen hoe we weten wat we weten.

Van de andere kant: het allerlaatste academische onderzoek ligt achter betaalmuren en ik sta buiten de onderzoeksdiscussies, dus als u wil weten wat universiteitsmensen doen, bent u bij mij aan het verkeerde adres. Daar staat weer tegenover dat ik weet welke vragen werkelijk bij het publiek leven en dat ik daar bij mijn verhalen ook van uitga, en niet van dit of dat hyperspecialisme.

Enfin, die cursussen zouden iets voor u kunnen zijn. Over ruim een week begin ik weer en ik geef even een overzicht.

Ik geef een cursus over de Feniciërs en Karthagers. De aanleiding is het recente boek van Josephine Quinn, waarin wordt uiteengezet dat die volken zichzelf nooit als zodanig hebben herkend. Een beetje voorspelbaar maar wel een leuke invalshoek. Die cursus is op de woensdagmiddagen in oktober in Amsterdam en op woensdagmiddagen in november in Bussum. Een korte versie van deze cursus is op twee zaterdagmiddagen in november in Gouda.

In Hoorn verzorg ik een cursus over de speurtocht naar de Trojaanse Oorlog. Daarin komen klassieke talen, archeologie, hethitologie, de Bronstijd en de IJzertijd samen. Met nog wat romantische anekdotes over Schliemann. Vier maandagavonden in oktober.

Een cursus over de oude Grieken verzorg ik in Dronten op dinsdagavonden in november. In Zaanstad spreek ik hier ook over op donderdagavonden in november, terwijl ik er op maandagavonden in oktober over spreek in Zoetermeer.

De Romeinse tijd in Nederland is het onderwerp van een cursus die ik verzorg in Haarlem op woensdagavonden in november.

In Schagen, waar ik al sinds jaar en dag cursussen verzorg, neem ik het ontstaan van het rabbijnse jodendom en het christendom onder handen. Is er wel zoiets geweest als een christendom in de eerste eeuwen van onze jaartelling? Vijf donderdagmiddagen in oktober.

Inschrijven kan met de linkjes.

Meer reclame: lees dit boek. De eerste proef is net ingeleverd. (Einde reclame.)

16 gedachtes over “Kom een cursus doen

  1. Roger Van Bever

   Dat geldt ook voor mij! Mijn actieradius is te klein en zou teveel reistijd en dus ook geld kosten behalve Bussum. Ik hoop dat Jona daar eens iets kan aan doen. Maar ik zie aan de reacties dat dit wellicht voor velen geldt.

 1. Dirk

  Als ik wat minder school en wat meer scholè had, dan schreef ik me ook direct in voor de cursus over Troje. Helaas, het zal moeten wachten. Of je moest eens een reeks in Antwerpen willen geven in plaats van op de poolcirkel.

  1. Jeroen

   U ziet het locatie-keuze-beleid van Jona hierboven; verzamel medestanders, regel een ruimte en wellicht krijgt u hem naar Antwerpen.
   Oh, Antwerpen.. Reus aan de Schelde.. Verdriet van Nederland (kortom; ik houd van Antwerpen, omdat ik daar telkens weer tref wat Nederland ontbeert).

  1. Frans

   Zeg dat. Als ik nu ook nog tijd kan vrijmaken en het onderwerp interessant genoeg vind, wil ik best weer een keertje komen.

 2. Roger Van Bever

  Nog even een suggestie, Jona. Als je nou een tientje per persoon meer vraagt voor een cursus, dan zou het misschien lukken om naar wat meer centraal gelegen locaties uit te wijken, bijvoorbeeld Amersfoort. Misschien kost het jou meer reistijd, maar dat kun je door de prijs compenseren. Ik zou dolgraag eens een cursus volgen, maar het is me nu te ver, het kost me teveel reis tijd en het wordt ook nogal prijzig.

   1. Roger Van Bever

    Dat klopt, maar zoals het nu is, is het voor veel mensen te ver. De cursuslocaties zijn te excentrisch gelegen. De enige plaats die eventueel zou kunnen voor mij, is Bussum. Maar zelfs dat is al moeilijk.

Reacties zijn gesloten.