Vergeten woord: echo-epidemie

De Belvedere-Apollo (Vaticaanse Musea, Rome) heeft met een echo-epidemie alleen te maken dat de boogschutter-god geacht werd epidemieën te veroorzaken, maar dit leek me een leuker plaatje dan een afbeelding van een middeleeuwse pestlijder.

Een nieuwsbericht dat ik, ondanks mijn voornemen niet teveel over het corona-virus te lezen, toch heb gelezen: volgens Harvard-onderzoekers is

een lockdown van enkele maanden niet genoeg om de coronapandemie in te dammen. Zolang er geen vaccin is, komen er “vervolgpieken”, die zonder maatregelen groter kunnen worden dan de huidige uitbraak.

Virussen en bacteriën verdwijnen als mensen afweer hebben, maar het schijnt dat de immuniteit die we voor het corona-virus opbouwen niet permanent is, zodat de ziekte kan terugkeren. En anders zullen kinderen die na de huidige uitbraak geboren worden geen weerstand hebben en het virus een gelegenheid geven om terug te keren.

Een voorbeeld is de Zwarte Dood die tussen 1347 en 1351 Europa teisterde. Toen die was uitgeraasd, was het gevaar niet geweken, want een jaar of vijftien later keerde de bacil terug. In 1374 en in 1400 was het opnieuw raak. Toen ik in 1985 hierover college kreeg, heette dat nog een “echo-epidemie”, een woord dat de auteur van het citaat hierboven blijkbaar niet kent.

Het is interessant (en het is de reden waarom ik er een blogje aan wijd) dat een teruggekeerde ziekte vroeger werd vergeleken met een natuurverschijnsel en dat we tegenwoordig verwijzen naar de toppen van een grafiekje. Misschien betekent dat wel dat we vertrouwder zijn geworden met wiskunde. Dat lijkt me een mooie ontwikkeling. Nog mooier is natuurlijk dat we leven in een land waar “echo-epidemie” niet behoort tot ieders woordenschat.

Naschrift

Ik moest helaas de commentaarsectie hieronder sluiten wegens inbreuk op onze fascinerende huisregels.

Deel dit:

Reacties zijn gesloten.