Kappertjes

Even een belangwekkende kwestie. Bij de Albert Heijn zocht ik zondag naar kappertjes. U weet wel, die kleine groene krenten waarmee je zelfs de lafste pasta op smaak kunt brengen. Ik zag de twee bovenstaande potjes. Het potje met het Engelse opschrift (“basic capers”) kost €0,79 cent, de Nederlandse kappertjes kosten €1,19.

De potjes zijn identiek, in allebei zit 100 gram, ze zijn allebei melk- en glutenvrij en omdat er evenveel koolhydraten, suikers, vet, vezels, zout en eiwitten in zitten hebben ze beide een voedingswaarde van 175 kJ. De inhoud komt uit Marokko, de importeur is gevestigd in – u raadt het wellicht al – Zaandam. De houdbaarheid is dezelfde mits koel en donker en droog bewaard. Het enige verschil is dat de productinformatie op het Nederlandse potje wordt gegeven in het Nederlands en op het potje met het Engelse opschrift in het Nederlands en … Frans.

Los van het feit dat het wat curieus is Franstalige uitleg te vinden op een potje “basic capers”, vraag ik me af waarom de prijs niet hetzelfde is. Het is niet dat ik denk dat we worden belazerd, het is gewoon iets dat me opviel en dat me nieuwsgierig maakt.

Naschrift

U vindt het antwoord hier.

Deel dit:

29 gedachtes over “Kappertjes

 1. Robert Wimmers

  Hoe kleine de kapper, hoe duurder. Dus om het goed te kunnen vergelijken is het meten en tellen van de kappertjes dus een eerste vereiste …….

 2. Mijndert

  Ook te koop: Carbonell Kappertjes nonpareilles, €1.65 met ook 60 gram uitlekewicht.
  Zijn wel kleiner, maar of ze daarom zoveel duurder moeten zijn?
  Eén soort kappertjes is toch keuzs genoeg?
  Maar ja, de klant wil graag “kiezen”…..

 3. Daniel

  “Het is niet dat ik denk dat we worden belazerd” Natuurlijk worden we belazerd. Kijk eens wat Keuringsdienst van Waarde op YouTube. Soms is het verhelderend, soms zelfs schokkend. Zo raak ik bijvoorbeeld geen donkere olijf meer aan ;).
  Wat vooral opvalt is dat we erg vaak belazerd worden in de supermarkt en blijkbaar willen we dat ook want we zijn te lui / te krenterig om het ergens anders te halen.

  1. Luiheid, krenterigheid: we werken nogal hard, hebben weinig tijd, kunnen weinig anders dan op het station nog even inkopen doen.

   1. Daniel

    Nu woon ik in een dorpje, de luxe van station hebben wij niet. Ik werk ook hard en ik erger me zo af en toe aan de kwaliteit van wat we bij de supermarkt halen.
    Laat ik het meer op mezelf betrekken, ik vind het waarschijnlijk toch niet belangrijk genoeg. We hebben een slager en een groenteboer in het dorp. Waarschijnlijk is de kwaliteit daar een stuk beter. Maar ik ben dan te lui om er even langs te rijden.
    Dat krenterige is wel iets generieks, Nederlanders staan er om bekend dat de prijs belangrijker is dan de smaak. De beste kwaliteit producten exporteren we liever naar andere landen.

  2. Theo van Dijk

   Naar mijn weten is het zo dat je zwarte olijven zonder pit beter niet kunt eten als je gezien hebt hoe die tot stand komen. Zwarte olijven met pit zijn prima. Het probleem is dat je de pit niet machinaal uit die rijpe olijven kunt halen zonder deze extreem te beschadigen. Omdat er ondanks alles wel vraag is naar ontpitte donkere olijven, worden groene olijven ontpit en chemisch geverfd.

 4. De wereld wil belazerd worden, dus wordt de wereld belazert. Dat is ons uitgangspunt. Niet verbazingwekkend dus als dit ook gebeurt met de bloemknopjes van de Capparis spinosa, oftewel karpertjes, zoals de kleine ondeugende lekkernijtjes hier in huis heten.

 5. Het gaat inderdaad om de grootte. Hoe kleiner, hoe duurder. wij zijn hier grootverbruikers van kappertjes, en als je heel pietluttig doet zit er wel een ieniemienie smaakverschil tussen de “grote” kappertjes en de kleine, maar in het dagelijks gebruik is dat te verwaarlozen. Ik koop dan ook altijd die goedkoopste

 6. Stephan

  Als het er in het Frans en het Nederlands opstaat zal het voor de Belgische markt bestemd zijn – weet niet wat ze bij ons kosten – ongeveer 80 procent van de Nederlandse handel is gewoon handel – in en uitvoer met enkel een ander label erop. Stephan.

 7. Basic, het bodemprijsmerk van AH, vroeger Euroshopper, bij voorkeur op de bodemplank te vinden zodat je diep moet bukken.

  Daar wil iemand van stand niet mee gezien worden, dan is dat huismerk potje met de stijlvolle zilverkleurige deksel wel een hele stap vooruit.

 8. Hans Overduin

  Ah Basic is het vroegere Euroshopper, het budgetmerk van AH, dat ook in het buitenland verkrijgbaar is, vandaar dat de uitleg ook in het Frans is en de benamingen altijd in het Engels. Het prijsverschil suggereert dat de kwaliteit van het ‘normale’ AH-huismerk hoger ligt, maar dat is lang niet altijd het geval. Het prijsverschil kan ook liggen aan het feit dat het etiket van het gewone huismerk aanzienlijk kunstzinniger is waardoor het na verloop van tijd, mits professioneel afgeweekt, gedroogd en bewaard, een behoorlijk bedrag kan opbrengen.

  1. Rob Duijf

   En de bloemen zijn eetbaar. Ze hebben een scherp pepertje. Staat vrolijk in een salade.

 9. Omdat dingen kosten wat de verkoper er voor kan krijgen. Er zijn er hele volksstammen die zich er mee bezig houden hoe je door tactisch ergens een merk op te plakken (en eventueel wat cosmetische aanpassingen te doen) er voor kan zorgen dat je verschillende marktsegmenten kunt bedienen met verschillende merken van min of meer het zelfde product.

  Dat wordt misschien nu grootschaliger dan vroeger aangepakt, maar branding en status kwamen al in de oudheid voor en ik neem aan dat de verkopers in die tijd ook niet gek waren en graag bereid met weinig moeite producten luxueuzer en duurder te maken.

  https://www.realmofhistory.com/2016/07/05/made-in-roma-romans-branded-products/

  Onmisbare referentie naar beste economische verhandeling ooit:

  http://i.imgur.com/lW0oOaw.png

  1. FrankB

   Het dubbele van drie handen vol is zo ongeveer vier a vijf handenvol.

   Als er één stripboek literatuur is, dan dit album. Gelukkig voor mij vond mijn leraar Frans dat ook.

 10. Dit is marktsegmentatie. Verschillende groepen mensen kopen verschillende soorten van dezelfde zaak. Dat verbaast je niet als er een duidelijk kwaliteitsverschil is of lijkt te zijn. Dat dezelfde Albert Hein allemaal verschillende soorten rode wijn verkoopt, vind je niet raar, en waarschijnlijk geloof je zelfs dat daar verschillen tussen zijn. Dat er veel meer verschillende merken wasmiddel en kattenbrokjes zijn dan er werkelijke verschillen binnen dat product zijn, geloof je waarschijnlijk ook. Zo ook bij de kappertjes. Het verschil met de Carbonell Kappertjes nonpareilles valt misschien nog in de categorie wijn, maar dat tussen de basic capers en de AH kappertjes valt in de categorie wasmiddelen. Er zijn mensen die niet met een potje AH Basic gezien willen worden, en die betalen €1,19 voor AH Kappertjes. Als AH alleen kappertjes van € 1,19 zou verkopen, zouden sommige klanten naar de Aldi of de Lidl gaan, en voor hen zijn er basic capers van € 0,79. AH maximaliseert de omzet door beide groepen te bedienen. Je voorbeeld laat mooi zien dat daarvoor alleen maar een ander etiket nodig is. Maar bij de pindakaas of de hagelslag of de schoonmaakmiddelen is het verschil tussen Basic, huismerk en A-merk vaak ook alleen maar de verpakking, en lijken die ook nog eens op elkaar.

  1. @ Lex H. van V.: Als ik het goed begrijp belazeren we dus onszelf. Zeer verhelderende uitleg!
   @ Nanny, @Marcel M. H.: De Oost-Indische kers kappertjes zijn heerlijk hoor, ik maak ze zelf ook. Maar de smaak van ‘echte’ kappertjes is toch echt anders. En waarom naar Ap gegaan als er zoveel Turkse winkels zijn die heerlijke ingemaakte kappers en nog veel meer hebben? Daar kan Ap echt niet tegenop hoor.

   1. FrankB

    Wie AH binnenloopt ipv een andere supermarkt loopt sowieso grote kans zichzelf te belazeren.

    1. Dirk

     Dat ik die vorige week niet wist. Hadden we nog kunnen toevoegen aan het bezwaarschrift tegen de nieuwe AH om de hoek.

 11. Michiel Mans

  Vergeet het belazerd worden met kappertjes bij de Super. Pesto, daar word je pas mee belazerd. Ongeacht hoe Italiaans de fabrikantennaam klinkt (immer een Unilever tak), met pesto heeft het weinig te maken. De olijfolie is ervangen door zonnebloemolie, de pijnboompitten door cashewnoten en de bascilicum heeft alle smaak uitgedaan voor het in het potje werd gepropt. Voor zover het in het potje werd gepropt. De hoogste tijd voor een parlementaire commissie.

 12. Alweer het zoveelste bewijs dat ik maar een eenvoudige ziel ben, want het maakt mij hoegenaamd geen klap uit of ik met een Basic merk van AH word gezien. Ik hou er ook van om buitenbeentjes te kopen, ook bij mijnheer Heijn.

 13. Bert Schijf

  Je moet op zondag niet naar de AH gaan maar op zaterdag naar die aardige Turkse groenteboer (hij draait vaak klassieke muziek) op de hoek van de Kinkerstraat en de Da Costakade. Dat is pas deftig.

 14. Marcel Meijer Hof

  A) Het zijn bloemknopjes B) in het meer internationaal georiënteerde potje zijn ze wat groter C) bestaan ook heel groot, 1 cm in doorsnee. D) in het droge deel van de mediterrane kust is het hardnekkig onkruid E) Volwassen bloemen kent U als grote spinchrysant-achtige exemplaren met een roze paarse krans van dunne, lange bloemblaadjes en een bescheiden wat viltig grijs blad F) Zelf maken door te koken, inleggen in azijn met een flinke schep zout.

  1. Nanny

   In Libanon doe ik dit ook. Zocht zojuist op internet en zag dat de plant uitstekend in pot kan gedijen in Nederland. Ga van hier een plantje meenemen want de smaak is toch net even anders als van de Oost-Indische kers. Willen jullie meeduimen dat de terugkeer niet meer zo lang duurt (ben hier nu bijna 8 maanden en vind het wel genoeg).

Reacties zijn gesloten.