Een mooi logo voor de groepsblog

De oudheidkundige groepsblog waarover ik al enkele keren schreef (één, twee, drie) zal in de eerste helft van november van start gaan. We zijn momenteel aan het testen. De onzekere factor ben ik door familieomstandigheden eigenlijk vooral zelf, maar als het niet meteen begin november is, dan toch maar heel weinig later.

Ondertussen bood Mieke Roth – kijk eens naar die mooie website – aan een beter logo te maken dan het dingetje dat ik zelf in elkaar had geflanst. Er is geen diepere betekenis in deze leeuwenkop; de enige aanleiding is dat de leeuw in de kunst van bijna alle antieke volken voorkomt – Grieks, Romeins, Joods, Babylonisch, Egyptisch, Thracisch, Perzisch, Etruskisch, Keltisch.

Roth maakte meteen twee ontwerpen. Zij heeft een andere voorkeur dan ik, dus we doen even een poll. Welke lijkt u het betere logo van de groepsblog: de leeuw hierboven (met even grote “bollen”) of de leeuw hieronder (met bollen van verschillende grootte)?

Welke is beter?

 • De bovenste (50%, 113 Stemmen)
 • De onderste (50%, 113 Stemmen)

Totaal aantal stemmers: 226

Laden ... Laden ...

[#reblog]

65 gedachtes over “Een mooi logo voor de groepsblog

 1. Geen van beide voldoen eerlijk gezehd aan de criteria om als geslaagd logo te worden gezien. In eerste instantie zou je zelfs eerder denken aan een nieuw probeersel voor de ING-en daar wil je toch weg?

 2. Marijke Verbree-Luttikhuis

  Het is pas enkele weken geleden dat ik bij toeval op uw blog stuitte (vermoedelijk via een recensie door u of over u in de NRC). Sindsdien hebt u er een fan bij!

  U schrijft aanstekelijk over een veelheid aan onderwerpen die daardoor vanzelf ook interessant worden. Enne… het werk van Mieke Roth is inderdaad buitengewoon fraai.

 3. Martijn N.

  Ik zie net hiernaast de tweet over je moeder. Mijn diepste medeleven. Ik kan mij levendig voorstellen dat je nu even andere dingen aan het hoofd hebt. Wees worden is nogal wat. Heel veel sterkte in de komende periode!

 4. Van harte gecondoleerd, beste Jona. Dat wordt een vreemd soort leegte om mee te leren leven, maar het went. Houd broer en zus goed vast.
  Wat het logo-ontwerp betreft: ik vind eigenlijk jouw oorspronkelijke manen prettiger om aan te zien, en ze hebben op een of andere manier een klassieker uitstraling.

  1. Eigenlijk ben ik het hier wel mee eens (en trouwens ook met de reactie van Charles van den Broek); dat komt misschien ook door de zwarte achtergrond bij het oorspronkelijke ontwerp.

 5. Gecondoleerd Jona.

  En ik vind beide logo’s even mooi. Dat ze niet al te klassiek ogen, maar meer als een echte leeuw, vind ik een pré voor een blog die de Oudheid weer wil tonen als iets waar niet alles al eerder allang over is gezegd.

 6. Ik wens je alle sterkte toe die je nodig hebt.

  Helaas ben ik evenmin gecharmeerd van de voorgestelde logo’s en wel zo weinig dat ik me van stemming onthoud.
  Alleen weet ik nauwelijks iets beters. Wat is het Mesopotamische symbool voor wijsheid?

 7. Krijgen de bollen een functie in bijvoorbeeld de navigatie? Dan hangt het er van af of alle paginalinks in de bollen even belangrijk zijn (bovenste) of dat er een visuele aanwijzing wordt gegeven over de belangrijkheid, zoals in een tagcloud (onderste).

  Los daarvan lijkt de bovenste op een leeuwenkop op een schaal met mandarijntjes, leuk voor een receptenblog, in de witruimte past nog een broccoli. De bollen van de onderste hebben meer iets van een kraag en geven de manen een vollere indruk.

  Een leeuw met een bollenkraag doet me overigens meer aan Aziatische mythologie denken dan aan oudheidkunde.

 8. Ik vind het onderste logo dynamischer en veel krachtiger, er zit stuwkracht in en levendigheid, het is een geheel. De bolletjes van gelijke grootte in het bovenste logo doen mij denken aan de vorm van dingen die ik niet met een leeuw associeer.

 9. Martin

  Gecondoleerd. Hodie mihi, cras tibi.

  Recentelijk stierven onverwacht twee collega’s van mij, gewoon zomaar, eentje was 50, de ander 57. Dat is toch wel shocking. De natuur trekt zich niets van ons aan.

 10. Jort Maas

  Ik ga voor de onderste, de bollen lijken de denkende persoon/leeuw te suggereren (zoals in strips) en dat vond ik wel grappig. De bovenste bollen lijken enkel een abstractie zonder suggestie van vorm of betekenis. Wel moet ik zeggen dat mijn eerste reactie op de logo’s positief is, maar niet bovenmatig.

 11. Dag allemaal,
  Dank voor de reacties. Voor nu had ik vooral Jona’s logo gestroomlijnd, waarbij ik gelet heb op werkbaarheid (technische gezien), herkenbaarheid op alle groottes maar waar ik ook zo veel mogelijk bij het oorspronkelijke ontwerp bleef.
  Abstracter kan maar met een blog over de oudheid lijkt me te abstract niet de weg om te gaan, naar rechts kijken is in ieder geval beter en ik vermoed dat het gebruik van de kleur veel doet.
  Ik ga nog even verder denken, het blijft wel een leeuw, ondertussen lees ik graag nog meer reacties.
  De vorm van het hoofd is een gestileerde versie van een werkelijke leeuw, ik heb de bollen zo gedaan om de verbinding met het originele ontwerp van Jona te behouden maar manen, wel geprobeerd, bleken daarin te rommelig. Later meer!

  1. A. Minis

   In mijn ogen lijkt het of de leeuw last heeft van kramp in zijn kaken…ziet een geopende leeuwenmuil er zo uit?
   Verder vind ik het een mooi logo,

  2. Janneke

   Hm… ik vind in beide ontwerpen de bollen, t.o.v. de rest van de kop, te groot. Ook vind ik het tamelijk grote witte vlak vrij storend. Dat laatste kan ook komen doordat het logo hier vrij groot wordt weergegeven.

   Tenslotte vond ik het vrij lastig, maar het kan door de paginaopmaak op mijn telefoon komen, dat de beide versies van het logo niet naast elkaar te zien waren.

   Al met al heb ik een heel voorzichtige voorkeur voor ongelijke bollen, omdat die, zoals ook al door anderen aangehaald, meer dynamiek aan het hoofd geven.
   Naar rechts kijken is ook een hele goede optie inderdaad.

  3. JB

   Mieke, ik vind beide versies wel mooi, met een lichte voorkeur voor de bovenste, maar ik vermoed dat er nog wel een betere versie uit je handen kan komen, “a work in progress” zogezegd.

  4. Een blog over de oudheid gaat over het verleden. Met een leesrichting van links naar rechts zit het verleden links. Een naar rechts kijkende leeuw kijkt naar de toekomst.

   1. A. Minis

    In de Oudheid kon men het zo zien: rechts, voor je ligt het verleden. Links, achter je, de onbekende toekomst.
    Overigens, als je de tijd niet als lineair ziet, maar als circulair, vallen verleden en toekomst samen.
    @ Manfred.

 12. Huibert Schijf

  Gecondoleerd. Wees worden is helaas een onvermijdelijke mijlpaal in ieders leven. Ik heb niet zoveel met logo’s. Maar de onderste met de ongelijke bollen oogt dynamischer. Als dat de bedoeling is. Het logo van die bank is zo dominant overal in beeld dat met met die gele kleur de associatie bijna onvermijdelijk is. Hoewel deze leeuw toch totaal niet lijkt op die van die bank.

 13. Pieter

  Mijn diepste medeleven, veel sterkte gewenst.
  Ik vind eigenlijk beide leeuwen niet zo mooi: te veel afstand tussen manen en kop, de kop te weinig (of net te veel) gestileerd. Wel liever de ongelijke bollen, al weet ik nog niet of ik die losse bollen wel goed vind…

 14. sara

  Ik vind jouw oorspronkelijke logo (met de manen dus) het mooist. Eigenlijk is het perfect. Behalve het aloude symbool van de leeuw, zie ik ook het nog oudere symbool van de zon. De twee symbolen van macht en godsdienst. Wat heeft meer de geschiedenis bepaald dan deze twee.

  Wens je veel sterkte de komende tijd.

  1. A. Minis

   Sara: daat zit iets in! maar in de versie van Mieke is het meer een echte leeuw, vanwege de langere snuit. De leeuw van JL heeft een wipneus, en de lverhouding tussen snuit en manen klopt niet. De snuit hangt te klein aan de zware ”manen”.je zou er een egel in kunnen zien. Maar het idee zon/leeuw lijkt mij erg goed. Misschien pakt Mieke het op.

 15. JB

  Jona, gecondoleerd. Het is altijd afschuwelijk om wees te worden, maar gelukkig overkomt jou dat (net als mij) pas op latere leeftijd, zodat we in ieder geval lang van onze moeder hebben kunnen genieten, al maakt dat het verlies niet minder. Sterkte.

 16. FransL

  Aan de diverse reacties zie ik dat ik niet de enige ben die de leeuw van Mieke niet echt passend vind bij wat Jona voor ogen heeft bij het blog.
  De leeuw die Jona als eerste heeft getoond is wat mij betreft te rond, te zacht. Ongetwijfeld heeft Jona zijn zachte kanten, maar in de beroepspraktijk is hij zo scherp als een scheermes en fileert iedereen die onzin verkoopt.
  De leeuw kan daar het symbool voor zijn. De manenkrans zie ik hier als de toeleveranciers van kennis die dit doorgeven via het blog, de leeuw dus.
  In het logo van Mieke staan deze ‘zenders’ te los. Bij Jona’s leeuw is dat veel meer visueel gemaakt.
  Ik geef toe, het kan allemaal wat sterker en strakker. Het idee van samenbrengen van kennis moet toch voorop staan, de leeuw die het bewaakt.

 17. henktjong

  Jullie classici moeten toch het verschil weten tussen logo en icon. Je Livius merk, bestaande uit een letter en een woord is een logo. Een leeuwenkop is een beeld en dus een icon of beeldmerk. Zo is het ons in de jaren 60 op de academieopleiding voor grafisch ontwerpers tenminste geleerd.

  1. Daar heb je helemaal gelijk in. Echter… taal verandert en ik vraag me af of mensen in dagelijkse gebruik de twee nog onderscheiden. Maar ik heb ook al zitten denken aan eentje met de naam erin.

   1. henktjong

    Nee, dat doen ze niet. Maar ook niet classici begrijpen het als ik het uitleg, dus zo moeilijk is het niet ;-). En ik blijf het uitleggen…

  2. Ik denk dat er mensen zijn die er niet blij van worden aan classici gelijk te worden gesteld. Het dedain waarmee classici over archeologie hebben gesproken (“een plaatje bij ons praatje”; “in een oudheidkundig museum loop ik door naar de teksten, de rest sla ik over”) heeft veel kwaad bloed gezet.

 18. Otto Cox

  Jona, gecondoleerd met het verlies van je moeder. Neem de tijd voor alles wat nu nodig is en zeker ook voor jezelf.

 19. De leeuwenkop vind ik geslaagd. Van de bollen ben ik niet zeker. Een meer vlammende vorm, misschien?

  Voor de rest ben ik nog steeds benieuwd naar de naam, maar ik grijns even dat de wetenschappelijke naam van leeuw vroeger Felis Leo was. Toch nog een beetje felix.

 20. Geerke

  Jona, gecondoleerd. Uit ervaring kan ik je zeggen dat je vanaf nu geen kind meer bent.. een triest en unheimisch gevoel.
  Dan de leeuw, bij keus tussen deze twee: gelijke bolletjes suggeren gelijkwaardige deelnemers. Sympathiek. Maar de onderste zal zowel meer op de realiteit van de blog én ziet er dynamischer en moderner uit.

 21. Daniel

  LOL, de stemming hier lijkt op een gemiddelde uitslag van de verkiezingen in de USA.
  Sorry Jona, we kunnen niets voor je betekenen. Het is 50-50

  1. Dat valt mee, Daniel. Wat betreft de commentaren komt er voor mij toch een beeld naar voren (pun intended) waar ik wat mee kan. ik ben er mee bezig!

  2. GC

   Gecondoleerd met het verlies van je moeder Jona, en veel sterkte de komende tijd.

   Wat betref je vraag: ik heb gestemd op de onderste variant, maar ik ben het met diverse eerdere reacties eens dat de kop geslaagd is, de bolletjes wat minder. Voor de rest, heel veel lof voor je blog en voor al je werk om een groepsblog over de oudheid in het leven te roepen.

 22. Robert

  Om heel eerlijk te zijn, hoe moet dit logo overkomen op het publiek dat je wil bereiken? Een leeuw is een leeuw en de symboliek is wel terug te vinden, maar ‘leeuw is oudheid’? Ik vrees dat dat een brug te ver is voor velen. Dan liever een zuil of zoiets?

  Mijn voorkeur is de onderste, maar ik vond de vorige mooier.

  1. A. Minis

   Een leeuw trekt in ieder geval de aandacht; de verbinding met de Oudheid zou dan in de naam kunnen zitten.
   Ik had ‘Stoffige Fossielen en Andere Ouwe Meuk”’ wel aardig gevonden, het schijnt dat dergelijke titels al zijn ingediend, maar ze zijn afgekeurd.

 23. Gecondoleerd Jona!
  Wat te zeggen van een griffioen (hybride wezen adelaar – leeuw) met symboliek voor de heerschappij over twee rijken: over de aarde/stof (zijn leeuwenlichaam) en over de lucht/geest (de kop en de vleugels van een adelaar).

 24. Als het om de keus tussen de bovenste of de onderste gaat ben ik voor de bovenste (met bolletjes van hetzelfde formaat). Alleen de leeuw is ook mooi.

  Het is me echter niet duidelijk wat een leeuw met bolletjes met de oudheid te maken heeft. Ik denk als ik het logo zie eerder aan een blog over paleontologie.

  Jona’s oorspronkelijke leeuw-met-manen vond ik niks. Die manen doen mij denken aan de zon in het beeldmerk van de Universiteit Utrecht denken (“Sol Iustitiae Illustra Nos”), waardoor de combinatie mij de indruk geeft van een samenwerkingsverband tussen ING en UU.

 25. benvannoort

  Ik ga voor de leeuw met variabele balletjes, tenslotte is niets hetzelfde wat we er verder ook van vinden of menen te ontdekken. Succes met bloggen.

Reacties zijn gesloten.