De groepsblog, bijna af

U heeft gekozen & becommentarieerd: dit is het logo.

Vandaag had ik eigenlijk de groepsblog wilde aankondigen: de website waar archeologen, classici en oudhistorici elkaar ontmoeten. Het begin zal niet lang meer op zich laten wachten, maar vandaag lukt niet meer. Er is een kleinigheidje dat almaar niet goed wil komen.

Opzet

Toch is er al veel bereikt. Zoals ik al aankondigde, neem ik een voorbeeld aan Neerlandistiek.nl. De neerlandici hebben namelijk een vorm gevonden die blijkt te werken. Marc van Oostendorp blogt er bijna elke dag en dat is wat ook ik zal doen. Dat stukje verschijnt als vanouds op deze blog, maar wordt tevens automatisch doorgeplaatst naar de groepsblog. Wie daar begint, vindt er twee alinea’s van mijn spinsel en wordt, als ’ie meer wil weten, naar deze blog geloodst. Andere bloggers werken met een vergelijkbaar systeem. Dus als mijn goede vriend Richard iets over de Oudheid heeft te melden, dan zet hij er iets als #reblog in en dan verschijnt het ook op de groepsblog. U vindt daar dus uitsluitend stukken over de Oudheid. Voor mijn Beobachtungen over het openbaar vervoer of de Chagallgerelateerde problematiek zult u hier moeten blijven komen.

Behalve auteurs die nu al bloggen, zijn er bloglozen die eveneens willen schrijven voor de groepsblog. Van hen heb ik al wat stukken ontvangen, die dus binnenkort online gaan.

Doelen

Het doel van het project is, zoals ik al aangaf, tweeledig:

 1. de Oudheid aanbieden op de wijze waarop het publiek ernaar zoekt, dus de Oudheid als geheel en niet vanuit specialismen die vooral zin hebben in het academisch onderwijs;
 2. de oudheidkunde presenteren als een serieuze intellectuele activiteit.

Of dat eerste lukt, tja, dat moeten we gaan bewijzen in de komende weken. Ik wil eind januari evalueren hoe het gaat en dan beslissen of we verder gaan. En zo ja, hoe. Dat wil ik dan in februari uitwerken. De tijd zal leren of er voldoende auteurs komen uit alle oudheidkundige bloedgroepen.

Het tweede doel, daarentegen, dáár kan ik nu al iets aan doen. Ik heb een ruime selectie uit “Methode op Maandag” genomen en in iets aangepaste vorm op de groepsblog geplaatst. Wie daar straks komt, vindt dus een hoekje “oudheidkunde” en kan daarvandaan door naar blogjes over wetenschapsleer, over de geschiedenis van het vak, over taal en literatuur, over de materiële cultuur, over het historische proces, over de grote puzzels en over wetenschapsethiek. Momenteel vormt dat dus het bulk van wat online is, maar als we elke dag twee of drie stukjes hebben, zal het lichtvoetiger materiaal dat de aandacht trekt, al snel het beeld gaan bepalen. Waarvandaan bezoekers dus naar de verdieping kunnen doorgroeien.

Journalistiek nut

Verder biedt de groepsblog een mini-introductie tot de geschiedenis van de Oudheid en een overzicht van de diverse bloedgroepen. Er zijn beeldschone foto’s. Ik wil nog pagina’s maken met tips voor scholieren, voor studenten, voor toeristen en voor andere groepen, zodat iedereen zijn of haar eigen informatie vindt.

Ik hoop dat vooral de pagina voor journalisten haar nut zal bewijzen. Het punt is namelijk: de twee doelen die ik hierboven formuleerde, zijn afgeleid van een groter einddoel. Een vakgebied is alleen relevant als de media er inhoudelijk over berichten. Terwijl je moeiteloos krantenartikelen kunt vinden over pakweg de slechte match tussen quantumfysica en relativiteit, vind je zelden iets over de slechte match tussen tekst en archeologie. De echte wetenschappelijke uitdagingen, die de oudheidkunde maken tot een intellectueel serieus te nemen activiteit, weten we zelden over het voetlicht te krijgen. Dat moet beter en ik hoop dat journalisten de groepsblog zullen vinden en gebruiken.

Aan de grond

Genoeg hemelbestormerij. Voorlopig houden een paar kleine problemen ons op aarde. De fotobijschriften komen bijvoorbeeld niet zo door als we zouden willen. Dat is handmatig op te lossen en dus geen echt probleem, al moet het op termijn wel beter. Daarvoor is het beeldmateriaal te mooi.

Het echte obstakel is de “boodschappenservice” die ik gisteren noemde. Ik wil dat die functioneert op de dag dat we van start gaan, zodat mensen meteen inschrijven kunnen voor een dagelijkse, wekelijkse of maandelijkse update. De leverancier van de software vraagt nu nog wat informatie die wij wel leveren maar die hij niet begrijpt. Kortom, er is enige transatlantische interculturele communicatie vereist. Duurt even, is onverwacht, maar ook niet dramatisch.

Misschien zijn we vrijdag of zaterdag live. Misschien later. Maar de groepsblog komt er. Heel snel.

4 gedachtes over “De groepsblog, bijna af

 1. René

  Jona, je schrijft vaak over journalisten en hun voorlichting van informatie. Ik ben ook wel benieuwd naar jouw visie op de Oudheid binnen het onderwijs. Momenteel is dat verpakt in het Tijdvak van Grieken en Romeinen met een aantal kenmerkende aspecten. Wat vind jij daarvan? En ik ben dan ook wel benieuwd naar de reacties als hier een blog over zou zijn.

  Gewoon een idee 🙈

  1. Dit is een van de dingen die nog op mijn verlangslijstje staat. Ik ben nog niet zo ver, maar de terugkerende vragen voor hulp bij profielwerkstukken zijn voldoende om het op de agenda te houden.

   Er zijn meer dingen die nu nog niet af zijn. De komende maanden wil ik bewijzen dat de groepsblog – zeg maar het kernonderdeel – kan functioneren. Ik wil die ook langzaam uitbouwen. In januari gaan we dan kijken of er voldoende content binnen is gekomen uit de diverse bloedgroepen. Bezoekersaantallen spelen een minder belangrijke maar niet verwaarloosbare rol.

   Als er inderdaad, zoals ik vrij zeker denk te weten, een mogelijkheid is zusammen zu bringen, was zusammen gehört, gaan we verder. Of de scholierenpagina er dan al is of nog gemaakt moet worden, weet ik nu niet, maar het is een ambitie.

  2. Medellín, 19 november 2020

   @ René

   U vraagt weliswaar niet direct om een reactie op uw omschrijving van de positie van ¨Oudheid in onderwijs¨ in Nederland, maar ik ervaar uw opmerking als een uitnodiging om iets daarover te schrijven.

   De beperking die u noemt (tijdvak Grieken en Romeinen) is eigenlijk te dol voor woorden voor een samenleving die, direct of indirect, vanaf de late 15e en vroege 16e eeuw zo sterk betrokken is geweest bij de vorming van het huidige moderne wereldsysteem. En dat nog steeds is, al was het maar via haar ondernemingen, via haar diplomatieke posten en via haar enorme havensysteem.

   Mag ik een voorstel doen?

   Het heeft me altijd verbaasd dat het werk dat de Lenski’s, later samen met Nolan, vanaf 1948 opgebouwd hebben, (a) nooit vertaald is in het Nederlands en (b) nooit omgezet is naar een (verplicht) leerstuk in het Nederlandse onderwijs.
   Misschien een idee om daar eens aan te gaan werken, al dan niet met een kritisch commentaar op het gehanteerde analytisch kader (ecologisch-evolutionair),

   https://global.oup.com/ushe/product/human-societies-9780199382453?cc=us&lang=en&

   b.à.v. jl

Reacties zijn gesloten.