Voilà: GrondslagenNet

GrondslagenNet

Het is zover, beste trouwe lezers van deze blog: de groepsblog is daar. Zoals u hierboven ziet, is de naam GRONDSLAGEN.NET geworden. Niet zo avontuurlijk als The Age of Experiment, niet zo elegant als een mooi Grieks of Latijns woord, maar een gewoon degelijke naam.

Het aanbod

U vindt het eerste redactioneel hier, maar er staat weinig in dat u niet al weet. De ambitie? Inderdaad, de verschillende oudheidkundige bloedgroepen samenbrengen op één punt. En wel zó dat mensen begrijpen dat de Oudheid geen collectie trivialiteitjes of een rariteitenkabinet is, maar een serieus te nemen intellectuele activiteit. Omdat blogjes doorgaans wat oppervlakkig zijn, moet de methodische dimensie dus al aanwezig zijn. En u hebt het goed geraden: ik heb onze vertrouwde rubriek Methode op Maandag geplunderd en omgezet.

Verder is er van alles, zoals een superkorte samenvatting van de geschiedenis van de Oudheid, een woordenlijst en een zich vullende agenda. Veel mooie foto’s ook (vernieuw de pagina om de header te verversen).

De nabije toekomst

Voorlopig wil ik bewijzen dat een website als GrondslagenNet functioneren kan. Ik wil dat zo rond januari de techniek goed functioneert en dat er dan een netwerk van medewerkers is. Als dat allemaal op orde is, kunnen we besluiten verder te gaan. Als u nu al iets ziet dat beter kan, staan de reageerpanelen van deze blog (ik bedoel de Mainzer Beobachter) voor u open.

Wat kunt u, beste lezers, doen om het te laten slagen? Kopij is welkom, vanzelfsprekend (en u bereikt me daar), maar verder hoop ik dat u wat reclame wil maken. Het zou fijn zijn als er links kwamen naar GrondslagenNet en als mensen die het project nog niet kennen, er eens een kijkje kwamen nemen. U kunt verder een abonnement nemen (zie de rechterkolom van de groepsblog) en u kunt op Twitter @GrondslagenNet gaan volgen.

Een straatarme stichting

Maar wat ik u vooral wil vragen is – heel platvloers – geld. De klus is wat complexer en dus duurder uitgevallen dan beoogd. Door de corona genereer ik bovendien nauwelijks inkomsten en de vennootschap die me op de been houdt, heeft geen geldboom in de achtertuin. Het Rijksmuseum van Oudheden heeft een financiële tegemoetkoming gegeven; ik heb ook een deel van de erfenis van mijn moeder in het project gestoken; en verder was er een bijdrage van de Stichting Wetenschapsvoorlichting Oudheid.

En daar zit het probleem. Die stichting is nu zo’n beetje aan het einde van haar budget. Mijn verzoek is daarom om, als u iets missen kunt, wat over te maken op

IBAN NL25 INGB 0006 2904 08
t.n.v. Stg Wetenschapsvoorlichting Oudheid

Vanuit het buitenland: de BIC/SWIFT-code is INGBNL2A. Vermeld er iets bij als “GrondslagenNet”, dan is dit geoormerkt voor een voortzetting van mijn project na februari. Dank u wel!

22 gedachtes over “Voilà: GrondslagenNet

 1. Een goede naam, beknopt en op verschillende manieren toepasselijk. Om een vergelijking te maken met namen op het gebied van openbaar vervoer: “De Lijn” in Vlaanderen is net zo goed, terwijl “Connexxion” in Nederland flut is.

 2. Huibert Schijf

  GronslagenNet ziet er goed uit met een mooie layout. Een beetje zoeken is het nog wel, maar dat went natuurlijk snel. Succes en steun volgt.

 3. Frans

  Ziet er allemaal goed uit, leuk om door te neuzen. Die blog van Silvia de Wild kende ik bijvoorbeeld nog niet. En misschien is het een idee, maar jullie kunnen natuurlijk ook niet alles tegelijk, om boekrecensies te plaatsen.

 4. Jeff

  De eerste indruk is een goeie.
  Er was wel meteen iets vreemds dat me opviel bij het navigeren.
  En dan met name je eigen artikelen die ook hier op MB staan.

  Afhankelijk van hoe je navigeert van verschijnt het artikel op GrondslagenNet zelf, maar het gebeurt ook dat je meteen naar MB ‘vliegt’. Dat laatste is dan een merkwaardige gewaarwording.
  Gebeurt volgens mij altijd als je bij die artikelen klikt op “Lees meer”.
  Bij artikelen van andere auteurs heb ik zoiets nog niet gezien.

  Navigeer je onder een artikel middels, zeg maar even, “volgende” en “vorige”, dan verschijnen MB-artikelen wél op GrondslagenNet.

  1. Ja; er zijn artikelen van deelblogs en ik vind dat bezoekers die ook op de deelblogs moeten lezen. Die mensen schrijven die stukken en moeten ook profiteren van de bezoekcijfers. De andere kant is dat het voor lezers misschien wat vreemd overkomt. Je bent overigens de tweede die aangeeft even te moeten wennen.

   1. Jeff

    Jona, volgens mij heb je niet helemaal begrepen wat ik bedoelde. Of niet nauwkeurig genoeg gelezen?

    Waar het mij om gaat is dat de ‘deelblogs’ nu niet gelijk behandeld worden.

    Klik ik onder ‘De blauwdruk van een theater?’ op de knop [lees meer] dan word ik meteen naar de website van MB (hier dus) geleid.

    Doe ik hetzelfde onder ‘Verjaardagsfeestje’, dan blijf ik op GronslagenNet en kan het artikel daar lezen. Om op het blog van Silvia de Wild te komen (Legenda) moet ik eerst een artikel van haar openen en zie dan pas onderaan een link.

    Je trekt jezelf dus voor? 😉

    Klik ik bij jouw ‘intro’s’ op de titel, de auteursnaam of op [lees meer] dan wordt ik meteen naar MB geleid. Bij de andere auteurs met eigen blogs is dat niet.
    Van mij mag het zo hoor, wie ben ik … maar het komt een beetje vreemd over.

    1. Frans

     Ja, dat merk ik ook. Als ik klik op de naam van Jona kom ik meteen op de MB, als ik klik op bijvoorbeeld Lauren van Zoomen gebeurt er niets.

     1. Frans

      Van Zoonen dus, dat zoomen heeft zo’n grote vlucht genomen dat mijn toetsenbord automatisch dat invult!

 5. “De tijd waar de mensheid alles voor het eerst deed”. Eh… lijkt me stug!!! Dit waren toch de soort claims waar je vanaf wilde? Van die overdreven uitspraken die niet waargemaakt werden? Zo ongeveer het enige wat de mensheid voor het eerst deed in de oudheid was volgens mij schrijven, de rest deed men echt al veel eerder!

   1. jacob krekel

    Het staat er nog steeds en ik vind het ook een rare karakterisering. De volken rond mare nostrum zijn niet “de mensheid”. Ook de Chinezen hebben heel wat dingen als eerste gedaan en waarschijnlijk zelfs de Neandertalers. (tekeningen maken en met boten varen b.v.).
    Maar verder, ziet er goed uit en interessante bijdragen. Proficiat!

 6. Ik zie het al – het verwerken van alle informatie die me interessant lijkt gaat me een hoop tijd kosten. Nu ben ik eventjes te moe, maar morgenochtend zal ik er grondig naar kijken.

 7. Huibert Schijf

  Op de nieuwe website GrondslagenNet bevindt zich een tekst De beslissendheid van Marathon. De tekst begint met de foto van een man, maar die foto is zonder onderschrift. Daar heb ik zelf geen probleem mee: ik weet wie het is, maar ik vermoed dat niet iedereen onmiddellijk Max Weber zal herkennen. Nog een oud foutje?

 8. david

  Mooie site en succes! En ook fijn dat het een responsive site is, wat de leesbaarheid op telefoons ten goede komt. 1 klein dingetje: op een telefoon is het menu niet scroll-baar. Althans, het lijkt er op dat ik niet meer te zien krijg dan tot aan ‘wetenschapsethiek’. De afdelingen ‘voor wie’, ‘door wie’ en ‘agenda’ zijn niet te zien.

 9. GC

  Wat fantastisch hoe je dit allemaal van de grond hebt gekregen Jona! En complimenten aan een ieder die hieraan heeft meegewerkt. Ik hoop dat deze site de leemte vult die jij zelf in deze blog meermalen onder de aandacht hebt gebracht. Veel bezoekers en actieve deelnemers gewenst.

 10. Geerke

  Complimenten Jona, ziet er mooi uit. Ik zal helaas niet tot weinig inhoudelijk kunnen bijdragen. (In 1973 is mij uit het hoofd gepraat om geschiedenis te studeren, maar mijn gymnasiale achtergrond en 2 boekenkasten vol met vakliteratuur verloochenen zich niet.) Ik kan je in elk geval wel anders steunen.

Reacties zijn gesloten.