Een leeuw uit Perzië

Achaimenidische mantelgesp (Rijksmuseum van Oudheden Leiden)

Het logo van GrondslagenNet, waar komt dat vandaan? Ik zocht een voorwerp dat zich leende voor een abstract beeld, dus geen wandschildering uit Pompeii of zo. Ik wilde ook dat het iets was uit een Nederlands of Vlaams museum. Dus alle schatten uit het Louvre en het Vaticaan vielen af. Ten slotte wilde ik een motiefje dat in alle antieke culturen voorkwam. Dan kom je al vrij snel uit op de leeuw, die kunstenaars uit vrijwel alle beschavingen uit de Oudheid hebben afgebeeld. Ook in streken waar de koning der dieren niet voorkwam.

De bovenstaande leeuw is een mantelspeld uit Iran, vervaardigd in de vijfde of vierde eeuw v.Chr. Het voorwerpje is een centimeter of vijf groot en gemaakt van verguld zilver. Reken maar dat deze mantelspelden, die per twee werden gedragen, ooit hebben toebehoord aan een voorname Pers. Twee van die spelden zijn in 1960 aangekocht door het Rijksmuseum van Oudheden, waar het koppel nu is te zien op de afdeling Archeologie van het Nabije Oosten.

Ik vind het gewoon mooi. Een diepere reden is er niet. GrondslagenNet is althans niet voornemens verscheurend te keer te gaan als een leeuw. Evenmin is het een woordspeling op mijn achternaam: Lendering = afstammeling van Leendert ofwel Leonhard ofwel Leeuwenhart ofwel Coeur de lion. De blog wil gewoon leuk zijn.

De reacties op de snelle schets waarmee ik de groepsblog aankondigde, waren zo negatief als ik verwachtte, waarop Mieke Roth aanbood iets beters te maken. De eigenlijke kop is nu wat natuurlijker en ik ben er blij mee.

Tot slot: de groepsblog heeft een leuke start gehad. Kijk er eens rond, neem een abonnement (rechterkolom), betaal eventueel wat, of volg GrondslagenNet op Twitter.

[Dit was het 384e voorwerp in mijn reeks museumstukken. Dit stuk wordt gereblogd op #GrondslagenNet, de groepsblog van archeologen, classici en oudhistorici.]

8 gedachtes over “Een leeuw uit Perzië

 1. FransL

  En je hoeft je natuurlijk niet te verantwoorden! Het is een stevig teken. Wat ook belangrijk is, is de hele huisstijl. In dit geval de visuele uitstraling van de website. Daar moet continuïteit in zitten.
  Het werkt allemaal perfect, elke knop/link doet het snel en goed. (Bij ‘Toerisme elders’ wordt een foto niet zichtbaar).
  Wat wellicht nog kan is de achtergrond van de leeuw, die nu zwart is, mogelijk voor een specifieke toepassing, ook het bekende Livius-rood en (ook wel) Livius-blauw, te gebruiken.

  Bij ‘Webpagina’s’ geef je wel een link naar Vici.org, maar niet naar ‘Livius.org. Daar kom ik toch ook met enige regelmaat. Heeft dat een reden? (Of heb ik iets gemist?)

  Tot mijn eigen verrassing stelde ik ook ineens vast dat de stevige Duitse fractuur van Mainzer Beobachter is vervangen door een lichte Helvetica. Nog niet zo lang geleden. Denk ik. Klopt toch?

 2. Wmb is de groepsblog nu al een succes, want een enorme aanslag op mijn vrije tijd.
  Alleen blijven de wegen van WordPress ondoorgrondelijker dan die van de abrahamistische god, maakt niet uit welke versie. Hier moet ik elke keer weer eerst inloggen (via het icoontje van WordPress), vervolgens op Bijwerken klikken en tenslotte op Reactie plaatsen. Anders krijg ik de foutmelding “your WordPress.com login has expired”.
  Op Grondslagen weet ik niet hoe ik kan inloggen. Kan het eigenlijk wel?
  Op de site van Silvia de Wild ging alles volautomatisch (net zoals op Apoftegma en op The Sensuous Curmudgeon), zoals ook vroeger op de MB.
  Gooi maar in mijn pet. Of er naast.

 3. Een beetje eigenaardig, al denk ik dat ik wel begrijp hoe het komt:

  Heb ik net het stuk van Van Zoonen over Hephaestus gelezen. Krijg ik er onderaan drie aanbevelingen bij. Klik ik op Mooie Migranten Verhalen; die staat ook onder de paraplu van Grondslagen. Maar via de thuispagina van Grondslagen kan ik het niet vinden.
  Dit nodigt natuurlijk wel uit tot een dagje uitgebreid surfen tot ik vierkante ogen heb.

Reacties zijn gesloten.