Dank u wel!

Het is tijd voor een woord van dank. Twee weken geleden ging de groepsblog voor archeologen, classici, oudhistorici en andere oudheidkundigen van start: #GrondslagenNet. We zitten, zoals gepland, in een fase waarin we vooral proberen te kijken of het project technisch haalbaar is, of er voldoende mensen aan willen meewerken en of er eigenlijk wel voldoende vraag naar één oudheidkundig platform is. We hebben tot nu toe weinig reden om te klagen.

Wat betreft de techniek: het gaat allemaal alleszins redelijk. Er zijn wat kleine moeilijkheidjes, maar omdat die handmatig zijn te verhelpen, laten we die voorlopig wat ze zijn. Tot de evaluatie eind januari is dat best vol te houden. Als we in het voorjaar besluiten verder te gaan, zullen we er eens echt naar kijken.

Wat betreft de deelnemers: tweeëntwintig mensen hebben al eens iets geschreven en er zullen de komende dagen nog nieuwe mensen bij komen. Ik zoek nog wel naar bepaalde vormen van kopij (dat is niet veranderd sinds we begonnen), maar het gestaag groeiende team ziet er mooi uit. Het bestaat uit Nederlanders en Belgen, uit mannen en vrouwen en uit alle oudheidkundige bloedgroepen.

De derde vraag is of er genoeg bezoekers zijn. Ik heb als criterium gesteld dat ik eind januari meer dan duizend abonnees wilde hebben. Inmiddels zijn we de 700 gepasseerd. (Ter vergelijking: de Mainzer Beobachter heeft er ongeveer 1300.) Er lijkt dus enige reden voor optimisme. Die beginfase, die zal GrondslagenNet zeker tot een goed einde brengen en in mijn planning kijk ik inmiddels tot medio 2021.

Kortom, ik ben dankbaar voor de afgelopen twee weken – ook omdat de oproep om wat geld te doneren aan de Stichting Wetenschapsvoorlichting Oudheidkunde enkele mooie donaties heeft opgeleverd. De penningmeester vertelde me dat er een schenking van €250 bij zat, en vraagt me om deze blog te gebruiken om een bedankje uit te spreken. Bij dezen!

Mocht u nog willen doneren – kijk dan even op deze pagina. Het geld wordt goed besteed. Dank u wel.

13 gedachtes over “Dank u wel!

 1. Frans

  Ja, ik ook! En ik ben geen abonnee van de MB, maar ik kijk er wel elke dag naar, dus dat zal bij de groepsblog ook wel zo zijn.

 2. GC

  Ik had niet door dat je abonnee kan worden van de site grondslagen.net noch voor MB. Inmiddels begrijp ik dat het gaat om een attenderingsmail, zodat je in je mailbox kan zien of er een nieuw artikel is geplaatst. Aangezien ik een aantal keren per week de sites bekijk had ik daar geen behoefte aan. Het zou zo maar kunnen dat er nog veel meer belangstellenden zijn dan je nu in beeld hebt. Voor de zekerheid heb ik mij aangemeld, om te voorkomen dat je op 999 blijft steken eind januari.

 3. Huibert Schijf

  GrondslagenNet bevalt me wel. Vooral stukken over teksten, zoals grafschriften. Iemand die af en toe een spijkerschrifttekst uitlegt zou ook welkom zijn. Een enkele boekbespreking zou ik ook kunnen waarderen. De hijgerigheid van een alert is mij niet besteed. Ik lees de websites toch wel iedere dag,. Meer dan abonnees zijn dagelijks hits van belang om te zien waar de website staat.

 4. Ik heb me op zowel de Mainzer beobachter als GrondslagenNet geabonneerd via RSS. Dat is voor mij veel handiger dan een e-mail abonnement. Ik ben vast niet denigrerend. Er zijn natuurlijk ook mensen die regelmatig naar de website kijken, zonder abonnement. Het aantal e-mailabonnees is daarom geen goede maat voor de belangstelling lijkt me.

  1. ‘Denigrerend’ moet zijn ‘de enige’. Foutje van autocorrect. Sorry, ik had het bericht natuurlijk voor verzending moeten controleren, inplaats van er na.

 5. Michel Gastkemper

  Ik ben ook een feedly-lezer. Maar voor de reacties moet ik toch wel echt hier zijn, en dat doe ik graag.

 6. Paul

  Het viel me op dat er geen comments sectie is. Is hier bewust voor gekozen of wordt dit later nog toegevoegd? De kritische aantekeningen op deze blog zijn een welkome aanvulling op de artikelen.

  Ik heb mij ook niet geabboneerd maar meerk van mijzelf wel dat grondslagen langzaam in mijn dagelijkse routine sluipt. De afwisseling van diverse vakgebieden is prettig.

  1. Dat is voorlopig niet voorzien. Het modereren kost teveel tijd. En je wil, als bijvoorbeeld #klassiekenzijnkolonialisme viral gaat, niet de gastheer zijn.

   Ik overweeg een forum toe te voegen zo snel er menskracht vrij komt en ik duidelijke criteria heb.

 7. Ik volg de groepsblog met graagte en heb hem ook al aangeraden aan anderen. Zelf ben ik ook wel geen liefhebber van e-mailnotificaties. Er zijn wellicht wel andere manieren om aantallen unieke bezoekers per dag te meten? Ik vermoed dat dat een veelvoud van het aantal abonnees zou zijn.

Reacties zijn gesloten.