Persbericht: Week van de Klassieken

De Week van de Klassieken gaat dit jaar geheel online. Rond het thema ‘de inclusieve oudheid’ zijn er van 8 tot en met 18 april lezingen, presentaties, discussieavonden, symposia en een game event te volgen vanuit het Allard Pierson (Amsterdam), het Rijksmuseum van Oudheden (Leiden) en Tresoar (Leeuwarden). Tijdens livestreams en online sessies buigen sprekers uit binnen- en buitenland zich niet alleen over de vraag hoe inclusief de wereld van de Grieken en de Romeinen was, maar ligt óók onze eigen manier van de oudheid bekijken, bestuderen, reconstrueren en onderwijzen onder de loep. Doet dat beeld van de oudheid wel recht aan de diversiteit van de antieke wereld? En zijn er voor iedereen die de oudheid wil leren kennen wel gelijke mogelijkheden en kansen, bijvoorbeeld op school, in musea of op de universiteit? Kijk voor meer informatie over alle activiteiten en aanmelden op www.weekvandeklassieken.nl.

***

De Week van de Klassieken trapt op donderdag 8 april af vanuit het Rijksmuseum van Oudheden en het Allard Pierson. Casper de Jonge (Universiteit Leiden) introduceert ’s middags de volle breedte van het jaarthema met de openingslezing ‘Een oudheid voor iedereen: diversiteit, inclusiviteit, en antieke migranten’. Die avond is het woord aan Edith Hall (professor of Classics, Kings College in Londen). Zij verkent in haar lezing de inclusiviteit van de manier waarop musea, de universiteit en het voortgezet onderwijs de Klassieken benaderen.

Vervolgens zijn er, naast de jaarlijks terugkerende programmaonderdelen als de Grote Ken-Uw-Klassieken Pubquiz en de uitreiking van de Homerusprijs van het Nederlands Klassiek Verbond (NKV), meer dan twintig online activiteiten. Zo spreekt prof. Craig Cipolla (Royal Ontario Museum/Universiteit van Toronto) op vrijdag 9 april over het betrekken van lokale gemeenschappen bij archeologisch werk, gevolgd door een paneldiscussie met Nederlandse archeologen over het dekoloniseren van de vakgebieden Mediterrane en Klassieke archeologie. Ook de lezingenavond ‘Van Hellas tot de Himalaya’ bespreekt ‘de inclusieve oudheid’ (eveneens op 9 april) vanuit de archeologie, maar dan vanuit globale context met voorbeelden uit Byzantium, Bactrië, India tot in Zuid-Oost Azië, en met een kritische kijk op koloniale 19de-eeuwse studies.

De inclusieve benadering van klassieke museumcollecties komt o.a. op zondag 11 april aan bod in het webinar van dr. Sanchita Balachandran (Johns Hopkins Museum), gevolgd door een paneldiscussie door museumexperts.

In de lezing ‘Van Sargon tot Bellerophon’ laat Willemijn Waal (Universiteit Leiden) op dinsdag 13 april zien dat de Griekse literatuur niet los kan worden gezien van die van het oude Nabije Oosten. Zo zijn er overeenkomsten tussen de Ilias en de Odyssee en het Gilgamesj-epos, en ook spijkerschriftteksten over dezelfde literaire motieven als in Homerus. Hoe is dat te verklaren? In een paneldiscussie van Stichting Zenobia (donderdag 15 april) wordt de rol van de oudheid in actuele politieke en maatschappelijke discussies aan de kaak gesteld.

De toegankelijkheid van het onderwijs over de klassieke wereld komt onder meer aan bod op woensdag 14 april tijdens het avondsymposium ‘Het inclusieve gymnasium’. Op vrijdag 16 april vertelt dr. Jeffrey Murray (Universiteit Kaapstad) hoe de Klassieke talen worden onderwezen in Zuid-Afrika. Op de website van de Week van de Klassieken wordt een nieuw basisschoolproject over het Oudgrieks gelanceerd, met online lesmaterialen die leerlingen in Nederland en Vlaanderen de kans bieden die taal en het schrift te leren kennen.

Naast een overzicht van alle evenementen, staat op de website www.weekvandeklassieken de reeks ‘Wegen naar Rome’.. Daar geven oudheid-specialisten in dagelijkse blogs en vlogs film-, lees en game-tips en vertellen over hun favoriete manier om met de Oudheid bezig te zijn. De nieuwe actie-game Hades (Supergiant Games) wordt zaterdag 17 april in een live stream geanalyseerd: al gamend verdiepen dr. Aris Politopoulos en historicus Corine Gerritsen zich in de nauwkeurigheid, authenticiteit en inclusiviteit van deze virtuele interpretatie van de Griekse mythologie.

Meer weten over deze en alle andere activiteiten tijdens de Week van de Klassieken? www.weekvandeklassieken.nl

De Week van de Klassieken wordt georganiseerd door het Allard Pierson – de Collecties van de Universiteit van Amsterdam, het Rijksmuseum van Oudheden, Tresoar, het Nederlands Klassiek Verbond en Addisco Onderwijs.

De Week wordt gesteund door Omniboek. Uitgeverij Athenaeum-Polak & Van Gennep en Labrys Reizen, en komt tot stand dankzij bijdragen van Uitgeverij Hermaion, de Vereniging Classici Nederland, Lampas, Vereniging Vrienden van het Gymnasium, Athenaeum Boekhandel, Roma Aeterna, ARCHON Research School, Stichting Zenobia en Hereditas Nexus.]

Deel dit:

2 gedachtes over “Persbericht: Week van de Klassieken

Reacties zijn gesloten.