Kom een cursus doen

Zoals u wellicht weet, verdien ik een deel van mijn brood door het geven van cursussen en het verzorgen van studiereizen. Zo organiseer ik komende december een reis naar Libanon en als u aarzelt of u naar dat land op reis moet, dan zeg ik alleen: lees de komende dagen de besprekingen van de vorige week geopende expositie over Byblos in het Rijksmuseum van Oudheden. Die reis gaat zeker door maar er is nog ruimte voor een paar deelnemers.

Wat me brengt bij de cursussen. De loop zit er dit najaar niet werkelijk in. Dat geldt voor de hele culturele sector: musea, theaters, bioscopen, concertzalen, overal zijn de bezoekersaantallen lager dan in de tijd voor corona. Ik denk dat de onzekerheid over onze inkomens een rol speelt.

Nu zal ik niet omkomen van de honger en spreek ik even makkelijk voor tien als voor twintig mensen, maar er is nog een andere afweging. Het zijn namelijk vrijwilligers die mij naar hun woonplaats halen, zalen huren en de publiciteit doen. Zo was er een vriendelijke meneer die vond dat ik eens in Rotterdam moest komen spreken en die echt alles tot in de puntjes aan het regelen is. Woont u dus in het Rotterdamse, dan kunt u me op zondagmiddag 20 november horen spreken over de wereldhaven Byblos (ofwel de voorganger van onze Europoort) of u in vogelvlucht door de Oudheid laten meenemen op de maandagavonden van januari.

Oude vestigingen zijn er in Zoetermeer, Hoorn, Zaandam en Amsterdam. In de laatste spreek ik op de zaterdagmiddagen van november over Julius Caesar: u weet wel, de man die ik alweer bijna twee jaar van dag tot dag volg. Ik denk dat ik er wel iets van weet en dat is echt niet alleen maar oorlog. De Lex Roscia is werkelijk interessant en belangrijk. Dus als u meer wil weten, kom luisteren; het is op een boogscheut van station Zuid.

In Zoetermeer spreek ik op maandagavonden in november over Herodotos van Halikarnassos. Dat is een leuke schrijver en ik vertel er graag over. Dit is een avondcursus. Verder is er de cursus over de grote, eh, volksverhuizingen die ik op donderdagmiddagen in november verzorg in Zaandam. Boeiende materie! In Hoorn bespreek ik op woensdagavonden in november de archeologie van Israël en dat is ook superboeiend.

De rest van het cursuaanbod ziet u hier. Het zou voor de vrijwilligers (en natuurlijk ook voor mij) leuk zijn als er weer wat loop in de cursussen zat, dus wees welkom.

Deel dit:

3 gedachtes over “Kom een cursus doen

  1. Frans Buijs

   Het is altijd een kwestie van vind ik het onderwerp interessant genoeg, kan ik op die dag en is het te betalen. Rotterdam voldoet aan de eerste twee eisen, over de derde moet ik nog even nadenken. In ieder geval bedankt voor de tip!

   1. Frans Buijs

    Nu zie ik ineens dat die van Byblos gratis is, dus dat kan wel en dan kan ik gelijk even informeren naar die andere.

Reacties zijn gesloten.