Postkantoor

post_amsterdam_gevelsteen_prinsengracht_007
(Prinsengracht 7, Amsterdam)

Wie lijdt niet die de posterij beziet? Is de bezorging al jaren beneden peil, de postkantoren weten me ook keer op keer te verrassen door nóg minder te kunnen dan je verwacht. Toen ik gisteren vooraan in de rij stond en het pakje afgaf dat ik verstuurd wilde hebben, constateerde de (overigens vriendelijke) medewerker dat de postcode niet correspondeerde met het adres.

“Dan zoeken we het toch even op in het postcodeboek?” opperde ik. En toen kwam de verbijsterende reactie: men kon op het postkantoor geen postcodes opzoeken.

Vijftien jaar geleden stond ik in een postkantoor dat geen postzegels bleek te hebben. Dat was in een erkend Derde Wereld-gebied. Inmiddels heeft de Nederlandse posterij dat niveau bereikt.

Deel dit:

9 gedachtes over “Postkantoor

 1. willem kranendonk

  Tante Pos is tegenwoordig wel heel snel om een forse vergoeding te vragen als je vergeet een postzegel te plakken.

 2. Postkantoren blijven prachtige gebouwen.

  De postkantoren die ik nu nog tegenkom zitten in rare winkeltjes waar ik soms het idee heb dat ze vooral bestaan van de verkoop van schimmige loten voor duistere loterijen.

  De oorspronkelijke bouwstijl van postkantoren en de uitwerking van de huisstijl bewonder ik nu nog. Tja, het is jammer genoeg verdwenen.

  Vriendelijke groet,

 3. henktjong

  De nummer 1 postzegel kost nu 64 cent. Toen hij begon was dat, meen ik, 41 cent. Er zijn diverse verhogingen geweest die op geen enkel moment naar de klant zijn gecommuniceerd. Vroeger kon je rolletjes van 100 kopen, nu alleen nog met 200 stuks. Reken dan maar eens uit wat je nu kwijt bent. Gelukkig doe ik tegenwoordig bijna een jaar met zo’n rolletje en ik loop nu de kans dat als de nr 1 over een paar maanden 73 cent kost (zonder dat we het in de gaten hebben) ik nog steeds 64 cent per stuk betaal. Wat wil ik hiermee zeggen? PostNed is ondoorzichtig, hebberig en bezuinigt op service.
  Inmiddels rijden per dag tientallen busjes met post- en pakketbezorgingen bij mij door de straat, bemand door aardige Turkse en Marokkaanse Nederlanders die bij mij pakketten afleveren omdat mijn buren overdag nooit thuis zijn. Wat kost dat allemaal wel niet? Ook zijn er minstens vier postbezorgingen van PostNed en zijn drie concurrenten en minstens drie in condoom verpakte reclameblaadjesbezorgingen per dag. Plus door de week heen vier huis-aan-huis-bladen bezorgingen. En natuurlijk de dagelijkse krant.
  Kan dat niet efficiënter? Of vraag ik nou wat doms en moet ik me neerleggen bij het concurrentiemodel?

  1. De plezierige glimlach van alle bezorgers waardeer ik ook.
   De uitbetaling van deze bezorgers getuigt vast niet van enige waardering.

   Bezorgde groet,

  2. Henk:

   Vroeger kon je rolletjes van 100 kopen, nu alleen nog met 200 stuks.

   Vroeger kon je ook één postzegel kopen, als je toevallig een brief te versturen had, tegenwoordig gaat het per vel.

   Ik wens mijn buurvrouw iets onaangenaams toe want ze is al uren met onderbrekingen bezig met haar elektrische heggeschaar terwijl ik probeer me te concentreren op een ingewikkelde softwareklus (sorry voor off-topic)

   1. Je kunt nog steeds één postzegel kopen bij wat nu doorgaat voor ’t postkantoor (=servicebalie van de supermarkt), maar dan is ’t een sticker die ze uitprinten nadat ze je envelop gewogen hebben. En bij de kantoorboekhandel kun je nog steeds losse postzegels bij ansichtkaarten kopen.

 4. Knotwilg

  Bevriende zelfstandigen in België zweren bij UPS. De meerkost nemen ze erbij en slinkt zienderogen (in relatieve termen).

 5. Postcodes kun je tegenwoordig online opzoeken: http://www.postcode.nl Het lijkt me stug dat zo’n baliemedewerker niet even voor u op internet kan kijken.

  @ Henk ‘t Jong: Ik kan u de brievenbussticker aanbevelen. Gratis te verkrijgen op ‘t Gemeentehuis & bij de buurtwinkel. Scheelt stapels ongewenst papier. Op de pizzafolders na dan, want die worden bezorgd door analfabeten.

Reacties zijn gesloten.