De auteurs op Mainzer Beobachter

Jona Lendering

Beheerder van de Mainzer Beobachter, tevens auteur van diverse boeken, docent, reisleider, journalist en beheerder van Livius.org.

Bekijk blogs >

Kees Alders

Kees Alders schrijft op dit blog over de filosofie van de oudheid.

Bekijk blogs >

Antieke auteur

Er zijn tientallen, honderden auteurs en sommige daarvan worden op deze blog in vertaling geciteerd. Op deze pagina zijn die vertalingen samen gebracht.

Bekijk blogs >

Richard Kroes

Richard Kroes is werkzaam bij een archeologisch adviesbureau. Hij houdt van gregoriaanse zang, van zijn vrouw en kinderen, van taal en van boeken over het ontstaan van de islam (maar niet per se in die volgorde).

Bekijk blogs >

Ben Lendering

Oud-leraar Nederlands in Apeldoorn. Tevens auteur van een geschiedenis van het plaatselijke Bachkoor.

Bekijk blogs >

Huibert Schijf

Huibert Schijf was tot zijn pensioen verbonden aan de Universiteit van Amsterdam (politicologie, sociologie en antropologie). Voor publicaties: zie Google Scholar. Schrijft besprekingen voor de rubriek Geliefd Boek.

Bekijk blogs >

Persbericht

Musea willen over hun exposities nog weleens een persbericht versturen dat voor de lezers van deze blog interessant kan zijn. Op deze pagina staan ze bij elkaar.

Bekijk blogs >

Dick van Zoonen

Voormalig soldaat van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger.

Bekijk blogs >

Hans Overduin

Hans Overduin was werkzaam bij het Ministerie van Defensie als wetenschappelijk medewerker bij een sectie die militairen opleidde voor uitzending naar crisisgebieden. Sinds zijn pensionering publiceert hij over volkscultuur als onderdeel van historische antropologie.

Bekijk blogs >

Gastauteur

De meeste auteurs op deze blog hebben een eigen auteurspagina maar soms lukt dat niet of niet meer. Die schrijvers zijn hier verzameld.

Bekijk blogs >

Svenja Fabian-Grosser

Svenja Fabian-Grosser is actief in het reenactment en onafhankelijke onderzoekster. Haar specialiteit en passie gaan uit naar de wereld van de  gladiatoren en ze treed ook op als gladiator. Ze publiceerde verschillende blogs in het Nederlands en Duits, schreef artikelen voor Ancient Warfare en Ancient History en werkt aan een boek over vrouwelijke gladiatoren.

Bekijk blogs >

Dirk Zwysen

Dirk Zwysen is van opleiding germanist en onderwijzer met een bijzondere belangstelling voor de oudheid. Hij geeft les aan een 5de leerjaar (groep 7) in Antwerpen, waar het hem lukt om Rome in elke les binnen te brengen.

Bekijk blogs >

Theo Toebosch

Theo Toebosch schrijft als journalist over archeologie voor verschillende media, zoals het NRC Handelsblad en Elsevier. Hij is ook de auteur diverse boeken, zoals Uitverkoren zondebokken.

Bekijk blogs >

Josine Schrickx

Josine Schrickx is als classica in Munchen werkzaam bij de Thesaurus linguae Latinae. Ze heeft een eigen blog Parerga.

Bekijk blogs >

Gert M. Knepper

Gert M. Knepper studeerde klassieke taal- en letterkunde en godgeleerdheid in Leiden en Utrecht. Hij doceerde aan de Utrechtse Universiteit en publiceert op zijn vakgebied.

Bekijk blogs >

Joris Verheijen

Joris Verheijen is werkzaam in het middelbaar onderwijs. Hij beheert een eigen blog.

Bekijk blogs >

Truus Pinkster

Truus Pinkster studeerde in Groningen en Utrecht Nederlandse taal- en letterkunde, literatuurwetenschap en filosofie. Ze heeft grote belangstelling voor de oudheid, met name voor de periode van het opkomende christendom. Ze is daarnaast klaveciniste in verschillende ensembles.

Bekijk blogs >

Klaas Worp

Klaas Worp is papyroloog in ruste en lid van de Koninklijke Nederlandse Academie  voor Wetenschappen.

Bekijk blogs >

Rob Duijf

Rob Duijf is al sinds zijn jeugd geïnteresseerd in het verleden. Hij is lid van de AWN en heeft als veldmedewerker zijn bijdrage mogen leveren aan een aantal opgravingen in Nederland.

Bekijk blogs >

Ab Langereis

Ab Langereis studeerde Landbouweconomie in Wageningen. Hij was werkzaam bij de voormalige Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders (RIJP) en Rijkswaterstaat.Hij is als boerenzoon geïnteresseerd in de relatie mens – natuur en de ontwikkelingsgeschiedenis van de mens.

Bekijk blogs >

Han Borg

Han Borg studeerde Oude Geschiedenis en Mediterrane Archeologie aan de Rijksuniversiteit Groningen waar hij tot 2018 ook werkte, in de internationalisering en als manager. Zijn laatste functie: directeur Bedrijfsvoering van het Koninklijk Nederlands Instituut te Rome. Interesse: mentaliteitsgeschiedenis, m.n op het terrein van lgbti+

Bekijk blogs >

Dirk-Jan de Vink

Dirk-Jan de Vink (1964) is zelfstandig communicatieadviseur en redacteur in dienst van politici en beleidmakers. Hij studeerde Nederlands in Leiden. Eenmaal afgestudeerd volgde hij tal van colleges geschiedenis en archeologie als deeltijdstudent en toehoorder. De oudheid is voor hem een bruikbare spiegel bij het (helpen) concipiëren van nieuw beleid: niets is zo onveranderlijk als het lijkt. Zijn boekenverzameling doet kasten kreunen en wenkbrauwen fronsen.

Bekijk blogs >

Henk Ras

Zo hij iets was, was Henk Ras Amsterdammer. Hij was ook een bekende psychiater en mede-oprichter van het museum Amsterdam-Noord. Samen met Inez van Eijk schreef hij het standaardwerk Wegwijs in de psychiatrie.

Bekijk blogs >

Saskia Sluiter

Beeldend kunstenaar Saskia Sluiter woonde in Californië en in Duitsland en streek uiteindelijk in de IJmond neer. Ze schrijft artikelen en boeken die plaatselijke- en internationale geschiedenis met elkaar verbinden en bemoeit zich waar mogelijk met kunst en cultuur in het IJmondse.

Bekijk blogs >

Alexander Smarius

Alexander Smarius is docent klassieke talen in Amsterdam en auteur van schoolboeken, onder meer over de altijd actuele anti-oorlogsretoriek van Erasmus. Zijn gidsje over het Forum Romanum maakt het bezoek daaraan in een mum van tijd begrijpelijk. Zijn wetenschappelijke werk omvat een verdediging van een omstreden interpretatie van een van de meest besproken passages uit de Griekse literatuur.

Bekijk blogs >

Marjon Verburg

Marjon Verburg is werkzaam bij een advocatenkantoor in Amsterdam en reist graag. Vooral Irak heeft haar belangstelling.

Bekijk blogs >

Fried Deelen

Fried Deelen is theoloog en woont en werkt sinds 1987 in Colombia.

Bekijk blogs >

Lauren van Zoonen

Lauren van Zoonen studeerde oudheidkunde in Amsterdam en is momenteel werkzaam als beeldredacteur bij Karwansaray Publishers.

Bekijk blogs >

Wim Raven

Arabist Wim Raven was werkzaam aan de universiteiten van Amsterdam (VU), Frankfort en Marburg en vertaalde Ibn Ishaqs biografie van Mohammed en een selectie uit de overleveringen van de profeet in het Nederlands. Hij heeft een eigen blog.

Bekijk blogs >

Wim van Broekhoven

Wim van Broekhoven is een van de oprichters van re-enactment-groep Corbvlo.

Bekijk blogs >

Mieke Bleeker

Mieke Bleeker studeerde oudheidkunde en is momenteel werkzaam op het John Adams Institute in Amsterdam.

Bekijk blogs >

Sigrid van Roode

Egyptologe en archeologe, tevens auteur van diverse boeken over oosterse sieraden. Webmaster van Bedouin Silver.

Bekijk blogs >

Pax Romana

Pax Romana is een levende geschiedenisvereniging die Romeinse soldaten en burgers uitbeeldt zoals deze in Nederland geleefd hebben. De nadruk ligt hierbij op de eerste eeuw na Christus, rond het jaar 68.

Bekijk blogs >

Iva Hazenberg-Langerova

Iva Langerova is psychiater in ruste.

Bekijk blogs >

Bas Jongenelen

Bas Jongenelen is neerlandicus en gepromoveerd op humor in het jaar 1561. Hij heeft een eigen blog en schreef onder andere een tof boek over de duivel in de Nederlandse literatuur.

Bekijk blogs >

Jaap Velt

Jaap Velt was zijn leven lang werkzaam als journalist voor onder andere de Katholieke Illustratie, Nieuwe Revu en Margriet.

Bekijk blogs >

Shirin Ramezani

Shirin Ramezani werkte in een boekhandel in Isfahan voordat ze naar Nederland verhuisde.

Bekijk blogs >

Christian Jongeneel

Christian Jongeneel schrijft over wetenschap, is zakelijk leider van de Stichting Rotown Magic, is auteur van de roman Magda is overal en schreef Het zit in een lab en het heeft gelijk over de relatie tussen politiek en wetenschap. Hij beheert een eigen blog.

Bekijk blogs >

Gaia van Bruggen

Al tijdens haar studie Nederlands werd Gaia van Bruggen (1947) gegrepen door Multatuli, zijn werk en zijn wereld. In verschillende tijdschriften publiceerde zij artikelen over aspecten van Multatuli’s leven. Dit leidde uiteindelijk tot de biografie Verheven ongemanierd, Multatuli en Mimi, die in april 2023 bij Boom verscheen. Ze werkt nu aan een biografie van de feministe Marie Anderson, die eveneens deel uitmaakte van de kring rond de schrijver.

Bekijk blogs >

Rick Schonewille

Rick Schonewille werkt in het middelbaar beroepsonderwijs en heeft een eigen blog over technologie in (groen) onderwijs en internationalisering.

Bekijk blogs >

Robert Vermaat

Robert Vermaat is re-enactor bij Fectio, een groep die zich specialiseert in de Late Oudheid.

Bekijk blogs >

Job Lendering-Welling

De inmiddels overleden moeder van de webmaster van deze blog.

Bekijk blogs >

Deel dit: