De auteurs op Mainzer Beobachter

Jona Lendering

Beheerder van de Mainzer Beobachter, tevens auteur van diverse boeken, docent, reisleider, journalist en beheerder van Livius.org.

Bekijk blogs >

Kees Alders

Kees Alders schrijft op dit blog over de filosofie van de oudheid.

Bekijk blogs >

Gastauteur

Veel van de gastauteurs op deze blog hebben een eigen auteurspagina. Maar soms lukt het niet (of niet meer) zoiets te vervaardigen. Die auteurs zijn hier verzameld.

Bekijk blogs >

Antieke auteur

Er zijn tientallen, honderden auteurs en sommige daarvan worden op deze blog in vertaling geciteerd. Op deze pagina zijn die vertalingen samen gebracht.

Bekijk blogs >

Richard Kroes

Richard Kroes is werkzaam bij een archeologisch adviesbureau. Hij houdt van gregoriaanse zang, van zijn vrouw en kinderen, van taal en van boeken over het ontstaan van de islam (maar niet per se in die volgorde).

Bekijk blogs >

Huibert Schijf

Huibert Schijf was tot zijn pensioen verbonden aan de Universiteit van Amsterdam (politicologie, sociologie en antropologie). Voor publicaties: zie Google Scholar. Schrijft besprekingen voor de rubriek Geliefd Boek.

Bekijk blogs >

Ben Lendering

Oud-leraar Nederlands in Apeldoorn. Tevens auteur van een geschiedenis van het plaatselijke Bachkoor.

Bekijk blogs >

Edwin de Vries

Edwin de Vries schreef over opgravingen in Egypte en Soedan.

Bekijk blogs >

Persbericht

Musea willen over hun exposities nog weleens een persbericht versturen dat voor de lezers van deze blog interessant kan zijn. Op deze pagina staan ze bij elkaar.

Bekijk blogs >

Hans Overduin

Hans Overduin was werkzaam bij het Ministerie van Defensie als wetenschappelijk medewerker bij een sectie die militairen opleidde voor uitzending naar crisisgebieden. Sinds zijn pensionering publiceert hij over volkscultuur als onderdeel van historische antropologie.

Bekijk blogs >

Lauren van Zoonen

Lauren van Zoonen studeerde oudheidkunde in Amsterdam en is momenteel werkzaam als beeldredacteur bij Karwansaray Publishers.

Bekijk blogs >

Dick van Zoonen

Voormalig soldaat van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger.

Bekijk blogs >

Theo Toebosch

Theo Toebosch schrijft als journalist over archeologie voor verschillende media, zoals het NRC Handelsblad en Elsevier. Hij is ook de auteur diverse boeken, zoals Kobarid.

Bekijk blogs >

Josine Schrickx

Josine Schrickx is als classica in Munchen werkzaam bij de Thesaurus linguae Latinae. Ze heeft een eigen blog Parerga.

Bekijk blogs >

Corry Tolhuizen

Corry Tolhuizen schreef een verslag van de oorlogsjaren in Nijmegen.

Bekijk blogs >

Gert M. Knepper

Gert M. Knepper studeerde klassieke taal- en letterkunde en godgeleerdheid in Leiden en Utrecht. Hij doceerde aan de Utrechtse Universiteit en publiceert op zijn vakgebieden.

Bekijk blogs >

Han Borg

Han Borg studeerde Oude Geschiedenis en Mediterrane Archeologie aan de Rijksuniversiteit Groningen waar hij tot 2018 ook werkte, in de internationalisering en als manager. Zijn laatste functie: directeur Bedrijfsvoering van het Koninklijk Nederlands Instituut te Rome. Interesse: mentaliteitsgeschiedenis, m.n op het terrein van lgbti+.

Bekijk blogs >

Dirk-Jan de Vink

Dirk-Jan de Vink studeerde Nederlands en is zelfstandig communicatieadviseur en redacteur in dienst van politici en beleidmakers. Later volgde hij colleges geschiedenis en archeologie. De Oudheid is voor hem een bruikbare spiegel bij het (helpen) concipiëren van nieuw beleid: niets is zo onveranderlijk als het lijkt. Zijn boekenverzameling doet kasten kreunen en wenkbrauwen fronsen.

Bekijk blogs >

FrankB

In ruste. Lezer.

Bekijk blogs >

Dirk Zwysen

Dirk Zwysen is van opleiding germanist en onderwijzer met een bijzondere belangstelling voor de oudheid. Hij geeft les aan een vijfde leerjaar (groep 7) in Antwerpen, waar het hem lukt om Rome in elke les binnen te brengen.

Bekijk blogs >

Svenja Fabian-Grosser

Svenja Fabian-Grosser is actief in het reenactment en onafhankelijke onderzoekster. Haar specialiteit en passie gaan uit naar de wereld van de  gladiatoren en ze treed ook op als gladiator. Ze publiceerde verschillende blogs in het Nederlands en Duits, schreef artikelen voor Ancient Warfare en Ancient History en werkt aan een boek over vrouwelijke gladiatoren.

Bekijk blogs >

Otto Cox

Otto Cox studeerde in Wageningen en is zelfstandig communicatie- en beleidsadviseur op het gebied van waterbeleid. Al sinds de middelbare school veellezer van geschiedenisboeken en -artikelen. Van de oudheid tot de tegenwoordige tijd. Won in 2007 de Grote Geschiedenis Quiz.

Bekijk blogs >

Dieter Verhofstadt

Dieter Verhofstadt heeft wiskunde gestudeerd aan de Vrije Universiteit te Brussel.

Bekijk blogs >

Joris Verheijen

Joris Verheijen is werkzaam in het middelbaar onderwijs. Hij beheert een eigen blog.

Bekijk blogs >

Saskia Sluiter

Beeldend kunstenaar Saskia Sluiter woonde in Californië en in Duitsland en streek uiteindelijk in de IJmond neer. Ze schrijft artikelen en boeken die plaatselijke- en internationale geschiedenis met elkaar verbinden en bemoeit zich waar mogelijk met kunst en cultuur in het IJmondse.

Bekijk blogs >

Frans Buijs

Frans Buijs schreef zes stukken over geliefde boeken.

Bekijk blogs >

Truus Pinkster

Truus Pinkster studeerde in Groningen en Utrecht Nederlandse taal- en letterkunde, literatuurwetenschap en filosofie. Ze heeft grote belangstelling voor de oudheid, met name voor de periode van het opkomende christendom. Ze is daarnaast klaveciniste in verschillende ensembles.

Bekijk blogs >

Ab Langereis

Ab Langereis studeerde Landbouweconomie in Wageningen. Hij was werkzaam bij de voormalige Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders (RIJP) en Rijkswaterstaat.Hij is als boerenzoon geïnteresseerd in de relatie mens – natuur en de ontwikkelingsgeschiedenis van de mens.

Bekijk blogs >

Rob Duijf

Rob Duijf is al sinds zijn jeugd geïnteresseerd in het verleden. Hij is lid van de AWN en heeft als veldmedewerker zijn bijdrage mogen leveren aan een aantal opgravingen in Nederland.

Bekijk blogs >

Klaas Worp

Klaas Worp is papyroloog in ruste en lid van de Koninklijke Nederlandse Academie  voor Wetenschappen.

Bekijk blogs >

Hans Koonings

Hans Koonings, meer een lezer dan een schrijver, maakt liedjes en gedichten over de Oudheid.

Bekijk blogs >

Henk Ras

Zo hij iets was, was Henk Ras Amsterdammer. Hij was ook een bekende psychiater en mede-oprichter van het museum Amsterdam-Noord. Samen met Inez van Eijk schreef hij het standaardwerk Wegwijs in de psychiatrie.

Bekijk blogs >

Alexander Smarius

Alexander Smarius is docent klassieke talen in Amsterdam en auteur van schoolboeken, onder meer over de altijd actuele anti-oorlogsretoriek van Erasmus. Zijn gidsje over het Forum Romanum maakt het bezoek daaraan in een mum van tijd begrijpelijk. Zijn wetenschappelijke werk omvat een verdediging van een omstreden interpretatie van een van de meest besproken passages uit de Griekse literatuur.

Bekijk blogs >

Jeroen Wijnendaele

Jeroen Wijnendaele is de auteur van een boek over de desintegratie van het West-Romeinse Rijk, Romeinen en barbaren, was werkzaam aan de universiteit in Gent en is momenteel verbonden aan de universiteit in Bonn.

Bekijk blogs >

Roel Salemink

Roel Salemink studeerde klassieke talen en werkt momenteel in de Athenaeum Boekhandel in Amsterdam.

Bekijk blogs >

Fried Deelen

Fried Deelen is theoloog en woont en werkt sinds 1987 in Colombia.

Bekijk blogs >

Marjon Verburg

Marjon Verburg is werkzaam bij een advocatenkantoor in Amsterdam en reist graag. Vooral Irak heeft haar belangstelling.

Bekijk blogs >

Richard Kamsteeg

Richard Kamsteeg is dichter en heeft een administratiekantoor.

Bekijk blogs >

Robert van der Hall

Robert van der Hall deed gymnasium-α, studeerde filosofie in Amsterdam en London, en werkte daarna voor Heineken en Koninklijke Bols. Als pensionaris is Van der Hall vrijwilliger bij P.U.M. in Den Haag.

Bekijk blogs >

Wim Raven

Arabist Wim Raven was werkzaam aan de universiteiten van Amsterdam (VU), Frankfort en Marburg en vertaalde Ibn Ishaqs biografie van Mohammed en een selectie uit de overleveringen van de profeet in het Nederlands. Hij heeft een eigen blog.

Bekijk blogs >

Wim van Broekhoven

Wim van Broekhoven is een van de oprichters van re-enactment-groep Corbvlo.

Bekijk blogs >

Adriaan Gaastra

Adriaan Gaastra studeerde middeleeuwse geschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Hij deed promotieonderzoek naar vroegmiddeleeuwse teksten over biecht en boetedoening.

Bekijk blogs >

Rob van Gent

Rob van Gent studeerde sterrenkunde aan de Rijksuniversiteit Utrecht en was curator van de collectie astronomie en exacte wetenschappen van Museum Boerhaave (Leiden). Als emeritus senior researcher aan het Mathematisch Instituut (RUU) bestudeert hij de geschiedenis van de astrale wetenschappen, hemelcartografie en tijdrekenkunde.

Bekijk blogs >

Mieke Bleeker

Mieke Bleeker studeerde oudheidkunde en is momenteel werkzaam op het John Adams Institute in Amsterdam.

Bekijk blogs >

Tom Buijtendorp

Tom Buijtendorp is gefascineerd door een verleden dat niet gekend kan worden, en toch blijft uitdagen het wel te kennen. Hij promoveerde op de Romeinse stad Forum Hadriani en werpt zich ook op andere cold cases in de archeologie zoals de Brittenburg en de noordelijke veldtochten van Caesar. Zoekt graag het bredere perspectief vanuit verschillende vakgebieden.

Bekijk blogs >

Sigrid van Roode

Egyptologe en archeologe, tevens auteur van diverse boeken over oosterse sieraden. Webmaster van Bedouin Silver.

Bekijk blogs >

Eduard Alofs

Eduard Alofs was bouwkundig ingenieur en wilde in Leiden promoveren op oorlogvoering te paard in Azië.

Bekijk blogs >

Christian Jongeneel

Christian Jongeneel schrijft over wetenschap, is zakelijk leider van de Stichting Rotown Magic, is auteur van de roman Magda is overal en schreef Het zit in een lab en het heeft gelijk over de relatie tussen politiek en wetenschap. Hij beheert een eigen blog.

Bekijk blogs >

Gaia van Bruggen

Al tijdens haar studie Nederlands werd Gaia van Bruggen (1947) gegrepen door Multatuli, zijn werk en zijn wereld. In verschillende tijdschriften publiceerde zij artikelen over aspecten van Multatuli’s leven. Dit leidde in 2013 tot de biografie Verheven ongemanierd, Multatuli en Mimi. Ze werkt nu aan een biografie van de feministe Marie Anderson, die eveneens deel uitmaakte van de kring rond de schrijver.

Bekijk blogs >

Shirin Ramezani

Shirin Ramezani werkte in een boekhandel in Isfahan voordat ze naar Nederland verhuisde.

Bekijk blogs >

Marc van Oostendorp

Neerlandicus Marc van Oostendorp is verbonden aan de Radbouduniversiteit en de beheerder van de website Neerlandistiek.

Bekijk blogs >

Hans Smolenaars

Dr. Hans Smolenaars doceerde Grieks en Latijn aan de Universiteit van Amsterdam en publiceerde over onder meer de dichter Statius.

Bekijk blogs >

Robert Vermaat

Robert Vermaat is re-enactor bij Fectio, een groep die zich specialiseert in de Late Oudheid.

Bekijk blogs >

Suzanne Adema

Suzanne Adema is universitair docent bij het Centre for the Arts in Society in Leiden.

Bekijk blogs >

Cor Hoogerwerf

Cor Hoogerwerf is specialist vertalen & exegese Nieuwe Testament bij het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap en buitenpromovendus aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Bekijk blogs >

Job Lendering-Welling

De inmiddels overleden moeder van de webmaster van deze blog.

Bekijk blogs >

Bas Jongenelen

Bas Jongenelen is neerlandicus en gepromoveerd op humor in het jaar 1561. Hij heeft een eigen blog en schreef onder andere een tof boek over de duivel in de Nederlandse literatuur.

Bekijk blogs >

Iva Langerová

Iva Langerová kwam na 1968 naar Nederland en was werkzaam als psychiater.

Bekijk blogs >

Deel dit: