Antieke culturen

De Palmyreense triade: Aglibol , Ba’alshamin en Malakbel. Syrische, Arabische, Griekse, Oosterse en Romeinse elementen bij elkaar (Louvre, Parijs).

Waar twee beschavingen naast elkaar bestaan, nemen ze zaken van elkaar over. Daarom zijn er geen grenzen te trekken tussen de diverse antieke culturen. Zeker niet als twee volken zelf besluiten dat ze één cultuur delen, zoals de Grieken en de Romeinen deden. Los daarvan wordt steeds duidelijker dat mensen in de Oudheid enorm mobiel waren, zodat ideeën makkelijk van het ene deel van de antieke wereld konden overspringen naar het andere. Dat maakt het trekken van grenzen nog moeilijker, ja zelfs misleidend. Desondanks toch een lijstje van antieke culturen, uitsluitend om het zoeken op deze groepsblog te vereenvoudigen.

Andere categorieën op deze blog: Amsterdam, archeologie, de Bijbel, het niet-antieke christendom, cultuur, mijn eigen kleine dagelijks leven, een paar betweterige factchecks, de geesteswetenschappen, de geschiedwetenschap, de islam na zijn ontstaanstijd, het na-antieke jodendom, de klassieken, moderne en wat minder moderne literatuur, het hedendaagse Midden-Oosten, musea, het Nederlands, politiek, pseudowetenschap (vooral kwakgeschiedenis), religie, toerisme (vooral fietstochtjes), zaken die me verbijsteren, wetenschap en mij vakgebied dwz. de wetenschapscommunicatie.

Deel dit: