Identiteitsfraude

paspoort

Even een vraagje. De commentaren op deze blog worden zeer losjes gemodereerd. Gelukkig hoef ik zelden iets af te sluiten, maar ik heb vanmiddag een commentaar binnengekregen dat me blij deed zijn met de voorzorgsmaatregel. Vrijwel zeker heeft iemand de naam van een ander aangenomen, uit naam van die ander iets geschreven dat zeer negatief afstraalt op de geïmpersoneerde en ondertekend met het mailadres van die ander.

Dit is identiteitsfraude en – afhankelijk van de vraag of het geschrevene feitelijk waar is – laster dan wel smaad. Strafbare feiten dus. Uiteraard ken ik het IP-nummer van de impersonator, maar dit is geen zaak waarmee ik even bij de wijkpost van de politie kan binnenlopen. Ik weet alleen niet welke afdeling van de politie ik wél moet hebben.

Mijn vraag aan u: waar kan ik aangifte doen?

Deel dit:

17 gedachtes over “Identiteitsfraude

 1. Zelf modereer ik eenmalig.
  Na mijn toelaten vind ik dat de reacties vooral de verantwoordelijkheid zijn van de afzender.

  Het e-mailadres van een ander gebruiken lijkt mij moeilijk.

  Zoals het doen van aangifte ook lastig is.

  Een steekhoudend antwoord op jouw vraag heb ik dan ook niet.

  Vriendelijke groet,

  1. Helaas passen de mij bekende gegevens niet op het tweede van de formulieren. Evengoed hartelijk dank voor het mee-denken. Ik heb de vraag via Twitter ook rechtstreeks aan de politie doorgegeven.

 2. Erik Hofmans

  Ik denk dat degene wiens mailadres is misbruikt, hier de benadeelde is en dus ook degene die aangifte zou moeten doen.

  1. Gelukkig is dat niet zo. Het formulier waar “Muis” naar verwees, kent de mogelijkheid dat iemand die in de gaten heeft dat er iemand gedupeerd dreigt te raken, daarvan melding maakt.

 3. K.J. Tol

  Jona, Zoals je zelf al aangeeft zijn het strafbare feiten. Dus altijd aangifte doen bij de politie, als is het maar om het feit vast te leggen. Wellicht weten zij hoe je verder moet handelen en bij welke instantie. Ik denk dan aan instanties mbt privacy bescherming. Ik hoop dat het gaat lukken. Succes er mee. Groet, Kees

  Verstuurd vanaf mijn iPad

  >

 4. Marcel Meijer Hof

  College Bescherming Persoonsgegevens ? Zie misschien ook Wet bescherming Persoonsgegevens. Dank voor de voorzorg. Heb je de betreffende al gewaarschuwd ? Een voorspoedige jaarwisseling. Met vriendelijke groet, Marcel Meijer Hof

 5. O.L.E Jongmans

  Identiteitsfraude is een strafbaar feit, en daarvan kun je alleen aangifte doen bij de politie. Wanneer die weigerachtig is, of er geen raad mee weet, kun je naar een advocaat gaan, die kan nl. rechtstreeks aangifte doen, of de politie nu meewerkt of niet. Kost wel een paar honderd euro, of je moet een advocaat vinden die het Pro Deo wil doen, uit sympathie met deze prachtige blog wil doen.
  Het College Bescherming Persoonsgegevens kun je ook proberen, maar ik denk dat die niet achter individuen aan gaat. Di zit meer achyer instanties aan die de aan hen verstrekte gegevens misbruiken. Maar ik zou het zeker proberen en om raad vragen
  Het bekend maken van de persoonsgegevens van de fraudeur is zeker niet toegestaan. Dat kan strafrechtelijk vervolgd worden, en privaatrechtelijk ook leiden tot de plicht van schadevergoeding (if any). ls zo’n bericht er een keer doorgeglipt, kun je naderhand wel mededelen dat je ontdekt hebt dat het niet afkomstig is van de beweerde afzender, maar dan moet je het wel zeker weten.

 6. Inderdaad aangifte doen. Als dat niet werkt kun je de ISP van de dader aanspreken. Zoek op om welke ISP het gaat in de WHOIS database ( vul het IP adres in op bijvoorbeeld deze site: https://who.is/ ).
  Stuur dan een email naar het Abuse Team van de betreffende ISP. Het email adres begint altijd met abuse@, dus bijvoorbeeld abuse@kpn.nl, abuse@xs4all.nl.
  Als je IP adres plus datum en tijd meestuurt kan de ISP het account van deze gebruiker blokkeren.

Reacties zijn gesloten.