Kat en muis

Als de echtgenote van mijn zakenpartner me er niet op zou hebben gewezen, zou ik het nooit hebben gezien, nu houd ik altijd even in als ik er langs kom fietsen: de Herengracht tussen nummer 395 en 397, aan weerszijden van het grachtje dat opgemelde waterloop verbindt met het Singel. Anders gezegd: recht tegenover het NIOD. Nog anders gezegd: komend vanaf het Koningsplein niet doorfietsen richting Leidseplein maar meteen de hoek om slaan.

Aan de ene kant zit een kat, aan de andere kant zit een muis. Allebei zichtbaar op de foto hierboven, al is Tom links wat herkenbaarder dan Jerry rechts.

Van een van de bewoners weet ik dat het tweetal is toegevoegd door een meneer Fred Fraay, die van 1966 tot 1986 leefde in het huis met nummer 395, waar hij de kat aanbracht. Toen hij vervolgens verhuisde naar nummer 397, voegde hij ook de muis toe.

U moet maar eens gaan kijken. Met wat geluk ontdekt u dat er sindsdien nog een beer is bij gekomen.

Deel dit:

13 gedachtes over “Kat en muis

 1. Frans

  Da’s een van de mooie dingen aan de binnenstad, of het nou Amsterdam is of een andere stad: ook als je er al jaren woont en rondloopt, kun je nog steeds nieuwe dingen blijven ontdekken.

 2. Marcel Meijer Hof

  Als ik mij goed herinner woonde op 395 voorheen (± 1960 ?) een bekend Nederlands schrijver op 395.

 3. jacob krekel

  Zoals het tsjechische spreekwoord zegt: hrozi mis koce, ale zdaleka: de muis dreigt de kat, maar van verre

 4. Luberta

  Heel Fraay.
  De kat ken ik al jaren. De muis is nieuw voor mij.
  Die stadse verrassingen zijn geweldig leuk, net als gevelstenen, houtzagertjes enz.
  Niet te veel naar de grond kijken en al helemaal niet op een schermpje lopen turen, dan ontdek je van alles om je heen. Fijne zondag allen!

 5. Waren er maar meer mensen die zulke leuke details toevoegden in de buurt waar ze wonen. Dat is weer eens wat anders dan verhalen over ellende. Erg leuk dit !

 6. André Burghardt

  Ik kom hier regelmatig langs en het is mij ook nooit eerder opgevallen. Dank voor de tip!

Reacties zijn gesloten.