Sneller dan het licht?

Hoera, een hotel met snel werkend internet! Eindelijk eens wat nieuws om te lezen, en dan blijkt dus er gewoon niks aan de hand is. Terwijl de Kamer elkaar verrot scheldt smelt de wereldeconomie. Senatu deliberante, perit Saguntum.

Eén berichtje valt me op en zou zowaar nieuws kunnen zijn: dat het CERN neutrino’s zou hebben waargenomen die sneller dan het licht reizen. Ongetwijfeld zal het wel niet kloppen, zoals zoveel extreme nieuwsbericht niet juist blijken te zijn, maar het zou leuk zijn als we nu eindelijk zulke “reizigers in de anti-tijd” waarnemen.

Ik zit echter met een vraag. Waar je ook leest, men schrijft dat deze ontdekking schokkend is en de relativiteitstheorie ondermijnt. Ik meen me hier in deze Turkse hotelkamer, waar ik geen encyclopedie ter beschikking heb, echter te herinneren dat de relativiteitstheorie het bereiken van de lichtsnelheid verbiedt. Dat sluit toch niet uit dat er deeltjes zijn die altijd sneller moeten zijn?

Heeft iemand hier meer over gelezen?

Deel dit:

2 gedachtes over “Sneller dan het licht?

 1. Mischa

  Volgens mij wel, omdat dit ervoor zorgt dat de lichtsnelheid relatief veranderd. het blijft niet meer gelijk.

  Ik twijfel wel, want natuurkunde is totaal niet mijn vak.
  link met info: www2.slac.stanford.edu/vvc/theory/relativity.html

  1. Harry ten Brink

   Inderdaad is de centrale gedachte van de -speciale- relativiteitsytheorie het bereiken van de lichtsnelheid samengevat in een zeer eenvoudige, formule (van onze beminnelijke landgenoot Lorentz).
   Dan een reactie deeltjes die altijd sneller zijn dan de lichtsnelheid:
   “altijd” bestaat niet voor het verleden:
   De big-bang is het aftelpunt theorie en toen stond alle materie, dus ook deeltjes, stil.
   Dat sluit uit, samen met de speciale relativiteitstheorie, dat er deeltjes sneller kunnen zijn dan de lichtsnelheid.

Reacties zijn gesloten.