Shalwar kameez

Bandenpech in Harappa

Met een “shalwar kameez” bedoelen Pakistanen hun dagelijkse kleding. De kameez is een lang shirt met zakken, gemaakt van linnen of katoen, dat valt tot op de knie. Daaronder draag je de salwar: een zoomloze, pyama-achtige broek, die valt tot op de enkels.

Op de foto rechts draag ik de shalwar kameez die ik in 2004 aanschafte in het Mariott-hotel in Islamabad. Het is grappig hoe gemakkelijk het ging: mijn gastheer nam me mee, zijn jonge echtgenote baande kordaat een weg naar de winkels, de eigenaar keek naar me, nam mijn maat op en legde de twee kostuums op de counter. Ik vroeg of ik het niet moest passen. Dat was niet nodig, zei hij met de voor Pakistanen zo typerende lach, want het paste altijd, en trouwens, je moest terroristen geen kans geven bommen achter te laten. Ook dat zei hij met een lach. Hoe wrang dát was, leest u hier.

Het bleek ideale kleding, want Pakistan bleek nog heter dan we hadden verwacht. Ik zal nooit de receptionist van het hotel in Multan vergeten die ons geluk wenste omdat het niet meer zo heet was, “nog maar 48 graden”.

Nee, mijn Pakistaanse kleding heeft zijn geld wel opgebracht. En doet dat nog altijd. Op een dag als deze, waarop het zo drukkend heet en benauwd is, draag ik mijn shalwar kameez nog wel eens binnenshuis.

Deel dit:

3 gedachtes over “Shalwar kameez

  1. Van mijn midden oosten tijd hield ik het dragen van een djellaba over Nooit in marokko geweest trouwens..

    Erg comfortabel. Helaas vindt mijn vrouw het maar niks als ik er de straat mee op ga.

  2. Ik doe mijn Pakistaanse kleren ook niet aan op straat, comfortabel of niet. We hebben een “openbare persona”, waarmee we communiceren met anderen.

Reacties zijn gesloten.