Matteüs

Bovenstaande afbeelding, een miniatuur natuurlijk, is omstreeks 1500 vervaardigd door Jean Poyet uit Tours. Als u het origineel wil zien: dat is manuscript Yates Thompson 5 in de British Library. De engel rechts maakt duidelijk dat het gaat om de evangelist Matteüs, die al een begin heeft gemaakt met zijn evangelie maar de pen nog even aan het slijpen is.

En wat van engel! Je hoort hem denken: “Zeg Matteüs, jij wil zo graag evangelist zijn en ik heb ermee ingestemd voor de komende twee millennia dienst te doen als jouw symbool, maar wil je nou wel een beetje opschieten?! Ik heb nog meer te doen vandaag.”

Deel dit:

4 gedachtes over “Matteüs

  1. De vier evangelisten hebben vaste symbolen:
   schrijvende man met aureool en engel = Matteüs,
   schrijvende man met leeuw = Marcus (of Hiëronymus, maar die heeft een bisschopshoed)
   schrijvende man met stier = Lukas,
   schrijvende man met adelaar = Johannes

 1. Frans

  Meestal wordt de martelaar afgebeeld met het attribuut waarmee hij of zij gedood is. Bij Matteüs, de evangelist, zou dat het zwaard moeten zijn want hij is, mogelijk in Ethiopië, daarmee gedood. Als apostel heeft hij meestal de mens naast zich staan.
  De engel is inderdaad schatje, een ongeduldig menskindje. Mattheüs begint hier aan zijn evangelisten bestaan.

  1. Frans

   Even een toevoeging. Was ik dit aan het tikken, heeft Jona alweer gereageerd. Ik ging inderdaad op zoek naar de officiële tekens, maar bovenstaande duiding komt van prof. dr. J.J.M. Timmers: Christelijke symboliek en iconografie; 1978. Misschien is dit de meer volkse verbeelding. Ik zal zijn inleiding en uitgangspunten eens lezen.

Reacties zijn gesloten.