Stiltecoupé – zomaar goed nieuws

stilte_twee

Oké, dit is dus gewoon goed nieuws: de Nederlandse Spoorwegen gaan de stiltecoupés beter aangeven. Volgens NU.nl:

In [een] aantal treinen krijgen stoelen nieuwe bekleding waarop heel duidelijk het stiltelogo staat. Nu wordt het feit dat reizigers in de coupé niet mogen praten alleen duidelijk gemaakt met een klein logo op de ramen.

Het is een stap in de goede richting en wie weet helpt het. Toch heb ik twee kanttekeningen. Hier is een opmerking van de woordvoerster van de NS, Jessica Sauren:

We merken uit klachten van reizigers dat sommige mensen nog wel eens ontgaat dat ze zich in een stiltezone bevinden.

Dat geloof ik niet. Ik heb al eens eerder verteld dat ik tussen november 2011 en januari 2014 honderd mensen heb aangesproken op kletsen in de trein. Ik heb altijd gevraagd waarom ze het deden en het antwoord is meestal iets van “wat ongezellig”, “het is toch zondag?”, “dat geldt niet ’s avonds” of een sneer terug. Dat is de laatste twee jaar, waarin ik nog eens ruim tachtig mensen heb gevraagd of ze de stilte wilden respecteren, niet veranderd. Eigenlijk gebeurt het maar zelden dat iemand het niet in de gaten had. Eén op de negen keer, als u een cijfer wil. Wie spreekt in de stiltecoupé, doet dat uit onbeschoftheid.

Mijn tweede kanttekening betreft een andere uitspraak van een NS-woordvoerder:

Het is ook de bedoeling dat reizigers elkaar voorzichtig aanspreken op hun gedrag als zij dingen doen die ze niet zouden moeten doen in een stiltecoupé.

Zie boven. Dit is echt te optimistisch – elke dag spreken tientallen, honderden mensen elkaar voorzichtig aan en het heeft in al die jaren niets opgeleverd. Misschien moet je onbeschoftheid beantwoorden met onbeschoftheid en helpt het wél als je heel hard “Hallo! Dit is de stiltecoupé!!” brult.

Ik weet niet of nieuwe bekleding waarop heel duidelijk het stiltelogo staat heel veel zal uithalen. Een oplossing die in één op de negen gevallen zin heeft, is echter beter dan helemaal geen oplossing, en ook een deeloplossing betekent dat de directie van de NS het probleem onderkent en wil oplossen. Dit is dus gewoon goed nieuws.

Deel dit:

9 gedachtes over “Stiltecoupé – zomaar goed nieuws

  1. henktjong

    Ik weet in ieder geval zeker dat een groepje dames of meiden niet eens naar de banken kijkt als ze in een stiltecoupé gaan zitten, laat staan naar de ramen met het icon van het mannenkopje met een vinger voor zijn mond en de woorden Stilte en Silence met koeienletters ernaast. Misschien moet het een vrouwenkopje met een vinger worden? Ik spreek trouwens mensen ook altijd aan op hun gedrag in de stiltecoupé, en dat wordt me meestal niet in dank afgenomen. Ik trek me daar echter niks van aan. Bovendien houden vrouwen/meisjes het nooit een hele rit vol om niet te praten. Het zit er gewoon niet in als ze met minstens twee zijn. Ik maak daar dan ook steeds weer een spottende opmerking over: het lukt jullie gewoon niet, hè? Afhankelijk van het gevoel voor humor van de aangesprokenen heeft dat dan verschillende reacties tot gevolg. Ik denk dat dat icon (een logo is een woord- of lettermerk) op de rugleuningen dan ook bij vrouwelijke Nederlanders niet gaat helpen. En bij buitenlandse dames trouwens helemaal niet.

  2. frank bikker

    De oplossingen die Manfred en Jona aan dragen lijken me de enigen die echt helpen. Daarnaast een stoorzender voor mobieltjes! Ik hoef niet zo nodig boodschappenlijstjes en relatieproblemen te horen in de trein.

  3. Een vergelijkbaar probleem. Ik rijd regelmatig op een snelle fiets over fietspaden waarnaast een voetpad ligt. Negen van de tien voetgangers lopen op het fietspad, vaak met niet-aangelijnde honden. Bij het passeren zeg ik dan soms rustig: ‘Fietspad!” want voor uitleg of discussie is geen tijd. De standaardreactie is woede.

Reacties zijn gesloten.