Thermopylae

In het Griekse Thermopylae, waar volgens Herodotus driehonderd Spartanen het hele Perzische leger tegenhielden, hebben vertegenwoordigers van de lokale overheid in 2016 zelfstandig besloten om iets voor de vluchtelingen te doen. Omdat ze die zagen verkommeren in overvolle kampen en omdat ze vonden dat ze met hun beperkte mogelijkheden de Griekse gastvrijheid hoog moesten houden. Toen de regering geen steun bood, hebben ze het geld uit het aardbevingenpotje van de regio gebruikt. Met de hulp van veel vrijwilligers hebben ze twee voormalige hotels gereed gemaakt voor de opvang van ongeveer vijfhonderd Syriërs. Toen ik zag wat daar in een paar maanden was bereikt, moest ik denken aan de regels van de Griekse dichter Kavafis:

Eer aan hen die in hun leven
zich een Thermopylae stellen en het hoeden.
Nooit wijkend voor hun plicht,
evenwichtig en rechtvaardig in al hun daden,
maar ook meedogend en barmhartig,
steeds hulp biedend naar hun vermogen.


Over twee weken gaan we er voor de derde keer naartoe, met de vijfdeklassers van het Cygnus Gymnasium. Voor sport en spel met de honderden vluchtelingenkinderen en om het geld over te dragen, dat we voor ze hebben opgehaald. Vorig jaar hadden we bijna tienduizend euro aan sponsorgeld opgehaald. Dat bedrag is onder meer gebruikt voor teken- en schrijfmaterialen, kinderschoenen, luizenshampoo, muggenzalf en andere benodigdheden. Alles om het lange wachten een beetje draaglijk te maken, met name voor de kinderen.

Ook dit jaar houden we voor we vertrekken weer sponsorlopen, waar alle leerlingen en een aantal docenten aan meedoen. Op vrijdag 13 april om 9.20 loop ik zelf 10 kilometer door het Amsterdamse Oosterpark.

Wilt u iets bijdragen om het lot van deze Syrische vluchtelingen in Griekenland te verbeteren? Dan kunt u mij sponsoren door vóór 13 april een bedrag naar keuze over te maken naar: NL 41 INGB 0664 4066 02 t.n.v. de heer K.W.L. Goedemondt (ovv: Sponsorloop Griekenland). We leveren de opbrengst zelf af, zonder tussenpersonen of strijkstokken. Elke bijdrage komt rechtstreeks en voor 100% ten goede aan de vluchtelingen. Dank voor uw betrokkenheid.

[Dit was een gastbijdrage van Joris Verheijen, tevens de beheerder van deze interessante blog.]

Deel dit:

6 gedachtes over “Thermopylae

  1. jan kroeze

    wat is er eigenlijk gebeurd met al die gebouwen van de Olympische Spelen die -meen ik- nog niet zo lang geleden zijn gehouden in Griekenland?
    Is er eea. verbouwd bv. voor vluchtelingen zodat ze een fatsoenlijk onderdak hebben gekregen? Ik noem maar wat.

    1. Zie hier: http://www.latimes.com/world/europe/la-fg-greece-migrants-stadium-20151112-story.html

      Helaas heeft de regering ook weinig te bieden. Vaak zijn het vrijwilligers die in de bres springen. Soms krakers, die vluchtelingen opvangen in een paar van de vele leegstaande panden in Athene en Thessaloniki (https://www.vice.com/nl/article/qkmnw3/griekenland-treedt-keihard-op-tegen-krakers-die-vluchtelingen-opvangen). Of het zijn lokale overheden die helpen, zoals in Thermopylae.

Reacties zijn gesloten.