Hoe je Joop Zoetemelk niet eert


Dingen waar je langs zou kunnen komen als je deze dagen niet binnenshuis moest blijven maar de vrijheid had een fietstochtje te maken: het bovenstaande bordje in Rijpwetering, aan het einde van de Koppoellaan.

Joop Zoetemelk was Nederlands kampioen en wereldkampioen op de weg. Winnaar van de Ronde van Frankrijk. Winnaar van de Ronde van Spanje. Winnaar van de Ronde van Nederland. Drievoudig winnaar van Parijs-Nice. Winnaar van de Waalse Pijl, van de Tirreno-Adriatico, van de Amstel Gold Race, van Parijs-Tours… Kortom, een van de grootste sporthelden van Nederland.

En in Rijpwetering noemen ze naar zo’n geweldenaar een fietspad.

Deel dit:

22 gedachtes over “Hoe je Joop Zoetemelk niet eert

  1. Frans

   Da’s toch juist heel toepasselijk? Wat wil je dan? De Joop Zoetemelk straat? Gezien het tempo waarmee fietsers door winkelstraten sjezen lijkt me dat al helemaal geen goed idee.

   1. Ik denk dat Joop niet een fietspaadje langs wat bomen wil, met wortels in het plaveisel. Zou ik hem hebben moeten eren, dan toch eerder een standbeeld dat ‘ie in triomf met beide armen omhoog ergens over de finish komt.

    1. FrankB

     Voor zover ik uit interviews met Joop Zoetemelk heb begrepen kan hij er nauwelijks bij waarom iedereen overal zo’n drukte over maakt en vindt hij het allemaal wel best. Eén van zijn leukste eigenschappen is dat hij noch een held is, noch een antiheld, maar gewoon iemand die van zijn grootste hobby een enorm succes heeft kunnen maken.
     Dat standbeeld staat er trouwens ook in RIjpwetering.

     https://www.omroepwest.nl/nieuws/3592467/Joop-Zoetemelk-een-Hagenaar-In-Rijpwetering-willen-ze-er-niets-van-weten

    2. Jacob

     Wat Frank B zegt: exact zo’n standbeeld(je) staat er ook, in Rijpwetering. En er is al een aantal jaar de Joop Zoetemelk Classic van Swift (Leiden) waar ie jaarlijks bij aanwezig is.

 1. Theo Joppe

  Tja, als ik dat zo bekijk benoemen ze in Rijpwetering de paar straten die ze hebben naar pastoors (“Pastoor Kwakmanlaan”, ik verzin het echt niet!). Dan heeft Joop nog geluk gehad… Maar volgens de kaart moet er ook een G.M. Zoetemelkhof zijn, dat verzacht de pijn wellicht.

  1. Ik zag aan de Amsterdamsestraatweg een prachtige muurschildering van een boekenkast, weet dat er een muurschildering is van een schilderij van Saenredam en ken een muurschildering ter ere van Buys Ballot. De conclusie dat Utrecht de muurschilderingenhoofdstad van Nederland is, is onontkoombaar.

  2. Nu wel. En verder – zo ontdekte ik onlangs – is er een muurschildering van een boekenkast aan de Amsterdamsestraatweg. Ik las al over een schildering van Buys Ballot, en is er sinds kort een met een schilderij van Saenredam. Leuk, echt leuk,

  1. FrankB

   Nou, niet dus – zie mijn vorige reactie hierboven.
   Eerder dus: waar een klein Hollands dorp groot in kan zijn.

  1. Robert

   Inderdaad. Toen Tom D eindelijk de Giro had gewonnen werd hij aangekondigd als ‘de enige Nederlandse winnaar’. De (vrouwelijke) presentator was zich ogenschijnlijk geheel onbewust van het feit dat de Giro al door drie Nederlanders eerder werd gewonnen: Marianne Vos (3x), Anna van der Breggen (2x) en Annemiek van Vleuten (2x).
   Maar ja, dat is ‘slechts’ de Giro Rosa, en vrouwensport telt in ons land nog steeds niet mee.

   U noemt Marianne Vos, ik noem Leontien van Moorsel

 2. In Amsterdam, vind je, tegenover Betondorp, aan de andere kant van de Middenweg dus, daar waar het Ajax Stadion De Meer ongeveer was, in een parkje, allerlei aftandse bruggetjes, slootjes en paadjes die genoemd zijn naar de glorieuze voetballers die drie Europacups hebben gewonnen. Heel bizar. De Arie Haan Brug, de Johnnie Rep Brug, het Johan Neeskens paadje en het Barrie Hulzenhof grasveldje. Iets prominenter, aan de Middenweg zelf, ligt de Rinus Michels Brug, een soort brugleuning over een pisvijvertje. Er tegenover heeft Reve het nog best wel goed gedaan, met Café De Avonden.

 3. FrankB

  Als ik mij goed herinner heb ik het al eens eerder geschreven: ik kan de humor van het vroeger zo rode Zaandam wel waarderen.
  Prins Hendrikkade.
  Prins Hendrikstraat.
  Prins Hendrikplantsoen.
  De Wilhelminastraat, bij de Wilhelminabrug, heeft net drie of vier adressen.

 4. Robert

  “een van de grootste sporthelden van Nederland”

  Wat heeft een goed sporter zijn in hemelsnaam met heldendom te maken? Sterker nog, ik wil graag het benoemen van (prof)sporters en hun soms belachelijk hoge inkomens volkomen losmaken van het begrip ‘heldendom’, wat vaak volkomen belangeloos is.

  1. FrankB

   U mag losmaken wat u wilt, met of zonder hemelse assistentie, geen probleem, maar dat en elk antwoord op uw vraag is van volstrekt semantische aard en dus saai. Precies daarom krijgt u geen weerwoord van mij en blijf ik toch de term held gebruiken, zoals een paar weken geleden met betrekking tot Rory Gallagher.

 5. FrankB

  Wiskunde vind ik vaak erg leuk en zo ook speltheorie. Als ervaren rot beheerste Joop Zoetemelk het perfect, in praktische zin. Voor veel wiskundeliefhebbers zal dit filmpje dan ook een genot zijn:

Reacties zijn gesloten.