Sport versus onderwijs

Mensen die aan sport doen, leven niet langer dan mensen die niet aan sport doen. Sporters kampen wel met meer vermijdbare blessures. Sporters zijn ook niet substantieel gezonder dan mensen die elke dag een minuut of twintig bewegen, ofwel heen en weer fietsen naar hun werk.

Er is wél een verband tussen levensduurverwachting en opleiding. Mensen die het vwo deden, worden gemiddeld ouder dan mensen met een vmbo-opleiding. Er is ook een verband tussen opleiding en gezondheid. Het staat bovendien vast dat mensen gezonder oud worden doordat ze op school het een en ander hebben geleerd.

De simpele conclusie is dat een politicus die het beste voorheeft met de volksgezondheid, als de bliksem al het geld overhevelt naar onderwijs dat nu nog wordt uitgegeven aan sport (zoals die 1,1 miljard verboden gemeentesteun aan voetbalverenigingen). Dat lijkt logisch, dat is ook logisch. Maar het gebeurt niet. Om een of andere reden laten politici de oren altijd hangen naar wie het hardste schreeuwt, en sportsupporters schreeuwen helaas harder dan onderwijzers.

Daarom maak ik me zorgen om het plan van Thijs Zonneveld om voor sporttraining speciaal een berg aan te leggen in Nederland. Het is vermoedelijk ontstaan als grap, als gedachtenexperiment, maar van politici die al jarenlang doorgaan met het verspillen van geld aan sport terwijl ze bezuinigen op onderwijs, valt alles te verwachten. Ik weet niet hoe lang dit een grap blijft. De tekortschietende onderwijsfinanciering is in elk geval zeker geen grap.

Deel dit:

Een gedachte over “Sport versus onderwijs

Reacties zijn gesloten.