Vooruitblik 2012

Er zijn zoveel terugbliklijstjes over 2011 gepubliceerd, dat zelfs erop mopperen voorspelbaar is. Daarom negen gebeurtenissen waar ik naar vóóruit kijk.

Journalistiek. Tijdens de komkommertijd wordt ook dit jaar in Brazilië een stam ontdekt die nog nooit westerlingen heeft gezien, zodat de foto van uit het bos omhoog kijkende Indianen, net als in 2008 en 2011, kan worden afgedrukt.

Justitie. Op dinsdag 18 september rukken de Animal Cops in Den Haag uit om acht paarden te bevrijden die, in het hectische stadsverkeer, een koets moeten trekken.

Literatuur. Tijdens de Boekenweek wordt bekendgemaakt dat alle Nederlandse literaire prijzen worden gefuseerd tot drie prijzen die er wél toe doen. In de categorie nonfictie is de eerste winnaar Vincent van der Noort voor Getallen zijn je beste vrienden. In de categorie vertalingen is de onderscheiding voor Jaap van Vredendaals Nibelungenlied. De fictieprijs wordt niet uitgereikt omdat er in Nederland al jaren niets is verschenen dat ertoe deed.

Onderwijs. Er komt een automatische korting op de universiteitsbudgetten die overeenkomt met het advertentiebudget. De vrijkomende miljoenen gaan naar het VMBO.

Politiek. Bij een aanslag in Konduz komen drieënveertig Nederlandse B-sterren om. Het valt pas iemand op als Radio 2 de 35% zendtijd voor Nederlandse liedjes niet meer vol krijgt.

Sport. De ploeg van Post behaalt, gewoon zoals het hoort, tijdens de Ronde van Frankrijk elf ritzeges.

Wetenschap. Op 6 augustus landt Curiosity op Mars en stelt vast dat er echt geen leven is. De mensheid kan eindelijk beginnen aan de kolonisatie van een tweede thuisplaneet.

Wetenschapsdevaluatie. Israëlische archeologen kondigen aan dat ze zullen aankondigen dat er weer een inscriptie is ontdekt in Khirbet Qeiyafa, en hoewel ze die nog niet kunnen lezen, kondigen ze al aan dat ze zullen aankondigen dat er revolutionaire inzichten zijn die de Bijbel bevestigen.

Mens durf te leven. Op 20 januari komt Laura Dekker aan op Sint-Maarten en zegt dat geluk weinig te maken heeft met geld, een vaste aanstelling of een hypotheek, maar met het volgen van een doel dat groter is dan jezelf.

Deel dit: