18 gedachtes over “21 juni 1988

 1. mnb0

  Tja, ik vind dat doelpunt een wedstrijd later uit de essentiële voorzet van de palingboer mooier.

 2. “Zij die vielen rezen juichend uit hun graf.”
  Ik heb het idee dat onze winst op Duitsland tijdens dat EK (of welke voetbalwedstrijd dan ook) op enigerlei wijze een soort van wraak op de Tweede Wereldoorlog was, altijd bijzonder respectloos naar de gevallenen gevonden.
  Hopelijk was deze zin sarcastisch bedoeld.

  1. mnb0

   Het is meer een soort van wraak op het trauma van 7 juli 1974. Omdat alle Nederlanders toen nog een hekel aan moffen hadden is WO-2 er bij gesleept. Voor 1974 betrof de voetbalrivaliteit vooral België.

  2. Het gebruik van cynisme en sarcasme zijn J.A.D. niet vreemd. Het mag hem allemaal niet te sociaal correct zijn, ook niet naar hem zelf toe. Terwijl hij met zijn eeuwige gin-tonic in de hand zat ontlokte ik hem een tevreden glimlach met de regeltjes die ik tgv ’s mans 70e verjaardag heb geschreven:

   Eerst hij, toen ik
   Dan gin-tonic

   Het mag een aanwijzing zijn, dat hij niet zozeer Europees Voetbal en Wereld-Oorlog op een lijn zet, maar de spot drijft met hen die het WK van ’74 in verband brachten met W.O.II (Als je zelfs het weinige wel en het vele wee van Sparta kunt relativeren, is dit natuurlijk een koud kunstje)

 3. Christina

  Amusant, deze ZvG discussie. Wel jammer dat er niet aan die andere ZvG gerefereerd wordt, nl. RG oftewel de ZT. Bij deze dus. Hoewel voetbal zeg maar niet echt mijn ding is, zit deze Oranjezege in mijn herinnering verankerd. Zal wel iets collectiefs wezen.

 4. Dirk

  In België is België-Holland nog steeds dé beslissende match, belangrijker dan eender welke finale. Mijn vader, nochtans geen voetbalsupporter, kan zo’n wedstrijd bijvoorbeeld echt niet zien.

  In Vlaanderen heb je voetbalfans die, na uitschakeling van onze Rode Duivels, op grote toernooien voor Oranje supporteren. Anderen huldigen het principe: het kan me niet schelen wie er kampioen wordt, zolang het de Hollanders niet zijn. Beide sentimenten wijzen op een besef van verbondenheid: Nederland is zoals Vlaanderen, maar net een tikkeltje anders. Dat zorgt ervoor dat we jullie veel gunnen, maar anderzijds ook enkel op Nederland echt jaloers kunnen zijn. Een zeker minderwaardigheidsgevoel tegenover Nederlanders en het clichébeeld van arrogante ‘Ollanders hebben ook meegespeeld, al lijkt dat de laatste jaren te keren.

  Vroeger werd de derby der Lage Landen gespeeld in het stadion van R.Antwerp F.C., de “Hel van Deurne-Noord”.

Reacties zijn gesloten.