Zwitsers officiersmes

Bij mij om de hoek is een fijne dumpzaak, waar ik graag mijn schoenen koop. Ze hebben er altijd de meest curieuze dingen in de etalage liggen: kruisbogen en luchtbuksen bijvoorbeeld, en natuurlijk soldatenkleding, die tegenwoordig “outdoor” heet. Zojuist  viel mijn oog op een display waarin reclame werd gemaakt voor de beroemde Zwitserse Victorinox-messen: u weet wel, die rode zakmessen die je kunt openklappen zodat je ook beschikt over een blikopener, schroevendraaier, zaag, veil, pincet, schaar, loep, flessenopener en priem.

De display bestond uit twee foto’s. De ene toonde het soldatenmes uit 1891, de andere het officiersmes uit 1897. Het verschil heeft niets te doen met de militaire hiërarchie maar vertelt heel, heel veel over de toenmalige standenmaatschappij. Om de officieren te helpen een fles wijn te openen, was hun mes voorzien van een kurkentrekker.

Deel dit:

3 gedachtes over “Zwitsers officiersmes

 1. Je bedoelt een kurkesmurfer. 😉

  Maar zonder gekheid – waarom zou het (ontbreken van een) kurkentrekkertje een standsverschil zijn? Is het niet mogelijk dat alcohol voor soldaten verboden was en voor officieren niet? Dat kan heel praktisch zijn overigens, en niets met standsverschil van doen hebben.

  1. mnb0

   Zijn officieren dan geen andere stand dan soldaten? Volgens mij is dit

   “alcohol voor soldaten verboden was en voor officieren niet”
   een schoolvoorbeeld van standverschil.

   1. Manfred

    Bij een echt standsverschil zouden de soldaten de smurfentrekker hebben om voor hun officieren de fles open te smurfen.

Reacties zijn gesloten.