Literaire quiz (5)

Antwerpen, Kloosterstraat

Een nieuw jaar, een nieuwe literaire quiz. Meestal plaats ik een foto en mag u raden waar het is en welk boek en auteur erbij horen. De prijs is de onsterfelijke roem dat u het goede antwoord weet, een roem die waarlijk onsterfelijk zal zijn omdat het Nationaal Archief van deze website een backup bijhoudt. En anders is er de backup in Archive.org waar uw goede antwoord bewaard zal blijven.

Vandaag doe ik het iets anders: de plaats verraadt ik alvast en dat is ook logisch want u kunt rechts op de foto het straatnaambordje lezen. Dit is de Kloosterstraat in Antwerpen. De vraag is wat deze straat heeft te maken met deze regel uit de Bijbel:

Zoals er geschreven staat bij de profeet Jesaja: Zie, ik zend mijn bode voor u uit, die voor u de weg zal banen; een stem van iemand die roept in de woestijn: Bereidt de weg van de Heer, maakt zijn paden recht.(Marcus 1.2-3)

Om welke roman gaat het en wie is de auteur? (Dat is niet moeilijk.) En wat heeft dit vers te maken met de Antwerpse Kloosterstraat?

Het antwoord heeft ooit op deze blog gestaan maar heb ik even weggehaald, al kunt u het natuurlijk met de bovenstaande archiefmachine terugvinden.

Naschrift

Nu het antwoord is gegeven, kan de link ook weer terug: hiero.

Deel dit:

18 gedachtes over “Literaire quiz (5)

  1. Hans Van Lierde

   Lampo verwijst in het begin van het boek naar de inleiding van het Marcusevangelie en laat gemeentearbeiders herstelwerken uitvoeren aan de Kloosterstraat.

  1. Roger Van Bever

   Zijn werk wordt nog steeds in zijn geheel uitgegeven. Enorm groot schrijver. Ook zijn gedichten zijn fantastisch! En Antwerpen is voor mij de leukste stad die er is.

   1. Roger van Bever

    Sorry, deze reactie slaat op Elschot en was @ Jona van 9:06 AM waarin hij zei dat hij nog niet veel van Elschot gelezen had! Overigens was Lampo ook heel goed!

 1. Rob van Dam

  Ik moest ook aan Het Dwaallicht denken, en het citaat vond ik daar goed bij passen vanwege die bode.
  Nico ter Linden heeft van Het Dwaallicht nog eens een religieuze duiding gegeven, en daar past deze associatie wel bij.

  Enfin, voor een eeuwig digitaal leven ben ik best bereid hier als spuit elf te fungeren.

 2. Dirk

  “Het dwaallicht” begint op de Melkmarkt. Een stoeptegel daar bevat het citaat “U schijnt de stad niet goed te kennen?”. Verspreid in de stad zijn er zo nog te vinden. Een tochtje door nachtelijk Antwerpen met “Het dwaallicht” erbij is een aanrader.
  Vroeger had een goede vriend een antiekzaak in de Kloosterstraat en kwam ik er regelmatig. Bijzondere sfeer daar, een dorp in de stad.
  Verder staat het buiten kijf dat Antwerpen een kleine wereldstad is. Maar hou het stil, want voor je het weet, worden we overspoeld door toeristen.

  1. Ik kwam er al in mijn diensttijd (Ossendrecht). Niet alle Antwerpenaren waren blij met de Nederlandse soldaten en ik begrijp ook wel waarom.

   Maar Antwerpen is inderdaad een wereldstad. Met dezelfde rafelranden die ik ook zie in Rotterdam. In wereldhavens schuurt soms een beetje en juist dat geeft ze iets wat me bevalt.

   Geen kwaad woord over Amsterdam, dat me eveneens dierbaar is, maar enigszins hedonistisch is het hier wel. Wat het dan weer gemeen heeft met Beiroet.

 3. jacob krekel

  Goed zo. Die malle Nederlandse spelling. Waarom schrijven we niet gewoon verraat? Je schrijft toch ook niet haaz, omdat er een meervoud hazen is (in het Amsterdams niet, zou het daar aan liggen?)

 4. Ik las ‘De komst van Joachim Stiller’ in 1962. Freek Groenevelt is meteen al in het begin van het boek getuige van een merkwaardige gebeurtenis in de Kloosterstraat.

 5. Idd Lampo. Ik ben aangenaam verrast dat er hier aandacht voor mijn goede vriend is. Henry MensinkDe komst, prachtig verfilmd door Harry Kumel. Er is ook een Hubert Lampo Genootschap: Huebertlampogenootschap.org. volgend vieren we 100 jaar Lampo want hij is op 01-09-1920 geboren. Helaas is hij al enige tijd niet meer onder ons.

 6. Eugenia

  Lampo dus, en niet Elsschot. En ik dacht nog wel dat de datum van de blog een extra aanwijzing was voor Elsschot: 6 januari = Driekoningen.

Reacties zijn gesloten.