Geen dag te vroeg

Er zijn vele dagen in het jaar, vooral in de lente, waarin ik een zeker gemis voel, een bepaalde onbenoembare soort van je ne sais quoi ervaar, een existentiële leegte bespeur. Ergens in de zomer komt dan het bericht dat de eerste pepernoten zijn gevonden en dan trekt het gelukkig allemaal weer bij. En vandaag is het zover: ze zijn gesignaleerd bij Plus Brughuis in Almelo.

Geen dag te vroeg! Het is alweer 16 juli en er zijn sinds de overlijdensdag van de heilige Nikolaas van Myra alweer 222 dagen verstreken. En dat terwijl pepernoten 365 dagen per jaar lekker zijn (en dit jaar zelfs 366).

En nu wil ik toch even een ernstig woord richten tot degenen die zeggen dat het aan de sfeer rond Sinterklaas toevoegt dat de pepernoten slechts korte tijd in het jaar leverbaar zijn. Dat is toch zoiets als wanneer je, omdat je dropjes lekker vindt, zegt dat het jammer is dat dropjes niet vijftig weken per jaar verboden zijn. Ik weet niet wat ik erger vind, mensen die pepernoten beperkt leverbaar willen houden of mensen die vasthouden aan de wezensgelijkendheid van de Vader en de Zoon.

Ik heb morgen andere verplichtingen maar anders zat ik in de trein naar Almelo.

Deel dit:

19 gedachtes over “Geen dag te vroeg

 1. Frans

  Kweenie hoor. Tis net zoiets als oliebollen of bokbier in de zomer. Het klopt gewoon niet.

  1. Rob Duijf

   Laat ik nou hebben begrepen dat de koks aan boord van de oude zeilschepen vroeger bij het passeren van de evenaar oliebollen bakten?

   Tegenwoordig wordt er behalve herfstbok, ook winterbok, lentebok en zomerbok gebrouwen…

   1. Robbert

    Kan zijn maar deze misleidende blog miskent de heerlijk taai wegkauwende echte pepernoot.

 2. Marcel Meijer Hof

  Een goede, luchtdicht afsluitbare bus van zeg 10 ltr inhoud ?
  Maar wat doet dat met je gewicht ? En met het gebit ??

  Voorpret is de helft van de hele pret. Het verlangen of zelfs de hunkering is essentieel onderdeel van genot en bevrediging.

  Sublimatie, heb je dat al geprobeerd ?

  1. FrankB

   Onbevredigbaar verlangen is echter oorzaak van een gevoel van gemis, de ervaring van een bepaalde onbenoembare soort van je ne sais quoi, de bespeuring van een existentiële leegte …. allemaal zeer bevorderlijk voor ernstig psychologisch onbehagen en andere onaangename zaken het geestelijk welzijn en de mentale balans betreffende. Het ware verlangen, de diepste hunkering ontstaat daarentegen als gevolg van de wetenschap dat men het object kan verkrijgen en zelfs zal verkrijgen; in combinatie met uitstel van de daartoe benodigde handelingen – bijvoorbeeld om eerst aan andere verplichtingen te voldoen.
   Sublimatie is zeer ongezond, zo leerde ik als jongeling uit grappige Van de Koele Meren des Doods.

 3. Ik vind ze alleen lekker in december. Juist omdat ze er zo beperkt zijn, zijn ze lekker. 😋
  Ik boycot paaseitjes en pepernoten

 4. Pieter V.

  Jij mag niet klagen, in België (of tenminste hier in mijn buurt) vind ik maar pepernoten van ten vroegste eind oktober tot ongeveer half december.

 5. Aj, dit is een risicovolle blogpost.

  Ik ben bang dat er inderdaad onverlaten de verkoop van dropjes aan banden gaan stellen.
  Almelo is mij even iets te ver, maar pepernoten eet ik ook graag ( met mate ) het hele jaar door.

  Vredelievende groet,

 6. Dirk

  Pepernoten behoren niet tot onze Sinterklaastradities, in tegenstelling tot schuimen Mariakes, maar ik begrijp de frustratie.
  Toch beken ik mij tot de Kerk die smaken voorbehoudt voor bepaalde seizoenen of feesten. Ik duld geen mandarijnen in huis voor eind oktober, marsepein wordt uitsluitend door de Sint zelf geleverd en glühwein kan slechts gedronken worden als er een adventskrans of kerstboom in huis staat.

 7. Over pepernoten en kruidnoten kan ik me niet opwinden. Het echte probleem is met paaseitjes. Als het dan eenmaal Pasen is (voor de juiste datum verwijs ik naar https://www.petrusenpaulus.eu/paasdatum.html, want wie wil er nou heterodox zijn), en de Paastijd breekt aan en na veertig dagen vasten (plus weekenden en lijdensweek), dan wil je dus paaseitjes. En dan liggen ze niet meer in de winkel!

 8. Jeroen

  Bweeee….
  Ik krijg altijd het gevoel dat men ons door de strot wil douwen van “nou.. de zomer zit er weer op, jongens.. op naar de winter..lijden zullen we”.

  Paaseitjes daarentegen zijn een geschenk uit de hemel. Die mogen… de dag na Pasen alweer in de winkel liggen. Onvervangbaar.

  Wat zegt u? Er is toch chocola genoeg in andere vormen… ?
  Juist: in andere vormen…

Reacties zijn gesloten.