Better Call Saul

Ik bezit geen TV en heb nooit het idee gehad dat ik daar veel mee miste. O, zeker, ik wist dat er goede documentaires en series waren, en ik was me ervan bewust dat voor veel mensen het NOS-journaal belangrijk was, maar de weinige keren dat ik een talkshow zag, wist ik dat het internet, de bioscoop of een boek meer plezier boden en beter beklijfden. In een hotelkamer in Rome had mijn zakenpartner me echter ooit wat afleveringen van Breaking Bad laten zien en die maakten indruk. Tijdens de eerste lockdown hebben mijn vriendin en ik die serie helemaal bekeken. Hoewel het verhaal zo nu en dan ongeloofwaardig was, hebben we er veel plezier aan beleefd, want de personages zijn stuk voor stuk geloofwaardig.

Paranoia

Een van hen is de sleazy advocaat Saul Goodman, die eigenlijk Jimmy McGill heet maar een alias heeft aangenomen. Na afronding van Breaking Bad besloten de makers van die serie ook over hem een serie te maken. Simpel samengevat gaat Better Call Saul over twee advocaten, McGill en zijn geliefde Kim Wexler, die nogal onorthodoxe manieren hebben om hun cliënten bij te staan. Ze raken daarbij steeds verder betrokken bij de georganiseerde misdaad. McGill is in feite consigliere van een drugsbende. Een tweede verhaallijn gaat over Mike Ehrmantraut, een politieman die over de scheef is gegaan, een nieuw leven probeert op te bouwen maar eveneens verstrikt raakt in het criminele milieu.

De eerste vijf seizoenen van Better Call Saul waren minder exuberant dan Breaking Bad en spraken mij enorm aan. De voornaamste reden is, denk ik, het wantrouwen dat je ontwikkelt. Van werkelijk iedereen die eens gewoon aardig doet, verwacht je dat het alleen is om straks een ander een dolk in de rug te steken.

Dat past wel bij het huidig tijdgewricht. Als de overheid, het bedrijfsleven of politieke partijen iets meedelen aan de wereld, is dat niet gericht op het overdragen van informatie maar op het beïnvloeden van de beeldvorming. Iedereen weet dat alle communicatie spin is en iedereen is wantrouwig. Better Call Saul legt de vinger aan de pols van de paranoïde tijdgeest.

Losse einden

Binnenkort begint het zesde seizoen. Ik probeer te bedenken wat we mogen verwachten. We hebben een paar aanwijzingen, want Better Call Saul speelt zich chronologisch af vóór Breaking Bad. Omdat McGill/Goodman en Ehrmantraut allebei in Breaking Bad optreden, zullen ze het zesde seizoen wel overleven. Ook zijn er losse einden uit de vijf eerste seizoenen van Better Call Saul, zoals een rechtszaak over pensioenfraude en Wexlers aankondiging wraak te willen nemen op haar voormalige werkgever Howard Hamlin. Een ruzie tussen de jonge Jimmy McGill en zijn oudere broer is ook onvoldoende verklaard. Ik verwacht een flashback over de wortels van het conflict.

Nog iets. Het heeft geen zin een spin-off-serie te maken als die niet op een andere manier licht werpt op de eerdere serie. We mogen aannemen dat de makers van Breaking Bad, toen ze over Better Call Saul begonnen na te denken, al een idee hadden over hoe ze aan de oorspronkelijke serie een onverwachte draai konden geven. De McGill/Goodman van Better Call Saul is juridisch adviseur van een drugsbende maar adviseert in Breaking Bad de grootste drugsproducent aller tijden. Die ommezwaai en de geïmpliceerde belangenverstrengeling bieden ruim voldoende stof voor een seizoen.

Elk van de vijf seizoenen van Better Call Saul bevatte flash-forwards naar gebeurtenissen ná Breaking Bad. McGill/Goodman heeft een valse identiteit, leeft in Omaha in Nebraska, bezit stapels geld en toont op een bepaald moment zelfs wat diamanten. Dat geld heeft hij verdiend in Breaking Bad, maar de edelstenen zijn vooralsnog een intrigerende teaser. Nog zo’n teaser is McGill/Goodmans opmerking dat hij op 10 november zijn oud-secretaresse zal bellen.

Speculatie

Aan het einde van het vijfde seizoen had McGill/Goodman morele bedenkingen bij het vrijpleiten van een erkende moordenaar, terwijl zijn echtgenote Wexler naar corruptie begon te neigen. Ik zou er niet van opkijken als Wexler haar man meesleept in haar wraakpoging, dat zij uiteindelijk om het leven komt of de lik indraait, waarna McGill al zijn net herwonnen scrupules laat varen. Alternatieve speculatie: Wexler en McGill ontmoeten elkaar in Omaha. Wexler komt namelijk uit Nebraska.

Ik hoop het beste voor het doelwit van Wexlers wraak, Howard Hamlin. Hij betoont zich ongenaakbaar en heeft inmiddels redenen tot wrok, maar is de enige die pogingen heeft gedaan tot verzoening en de-escalatie. Pogingen die de kijker, meegezogen in de paranoia, niet wil geloven. Dat zegt meer over de kwaliteit van de serie (en de kijker) dan over Hamlin.

Het vijfde seizoen had een explosief einde en zette de verhoudingen tussen enkele partijen op scherp. We weten verder dat de psychopathische Tuco, die vooralsnog in de bak zit maar in Breaking Bad een rol speelt, vrij moet komen. Dat zal verder bijdragen aan een zesde seizoen dat even exuberant is als Breaking Bad. Ik zal ongetwijfeld op het puntje van mijn stoel zitten maar ik ben er niet zeker van of exuberantie wel een aanbeveling vormt.

Enfin. Voor uw eigen speculaties is de commentaarsectie en als u de series nog niet kent, dan heeft u wat te doen. Ze zijn te vinden op Netflix.

PS

Een van de belangrijkste onderzoeksthema’s waarmee oudhistorici zich bezighouden, is het antieke klimaat. Vanmiddaf zijn daarover drie lezingen in Leiden die ook met zoom te volgen zijn. Meer informatie hier

Deel dit:

9 gedachtes over “Better Call Saul

 1. FrankB

  “niet gericht op het overdragen van informatie maar op het beïnvloeden van de beeldvorming”
  Dit past bij wel meer tijdsgewrichten, want beeldvorming is altijd bepalend geweest voor politici. Het Habsburgse Oostenrijk-Hongarije hing er van aan elkaar, met al die rituelen.
  Onze tegenwoordige politici vergeten of negeren twee dingen.

  1. Negatieve beeldvorming is heel gemakkelijk, positieve beeldvorming moeilijk en kost veel tijd.
  2. De zekerste manier om een positief beeld op te bouwen is zeker te stellen dat dat beeld voor een groot deel overeenkomt met de werkelijkheid, ie met wie de politicus is en wat hij/zij doet.

  “We weten verder dat de psychopathische Tuco”
  Is dit een verwijzing naar The Ugly van de beroemde western van Sergio Leone?

  “Ze zijn te vinden op Netflix.”
  Tja, met de huidige inflatie zit dat er voorlopig niet in voor mij.

  1. Ben Spaans

   Kijk nog eens of je met iemand een account kan delen.
   Ook met de overige streamingsdiensten lijkt dat mogelijk te zijn.

  2. Marijn Taal

   Series als Breaking Bad en Better Call Saul zijn meestal na een aantal jaar van verschijnen te vinden in openbare bibliotheken en relatief goedkoop te huren. Zo heb ik deze series tenminste gekeken.

 2. Han Borg

  Net als jij ben ik ook geen echte TV-adept. Het toestel staat er vooral voor het nieuws, en enkele ‘guilty pleasures’, zoals de quiz ‘Met het mes op tafel’ en – maar nu verklap ik echt een vreselijk geheim – de thrillerserie ‘Flikken Maastricht’. Talkshows etc. kunnen me gestolen worden.
  Mocht je nog meer Netflix-series willen zien, dan is de volgende tip misschien toch voor jou en de overige lezers van dit blog ook wel interessant. Er is door Netflix een Italiaanse serie (drie seizoenen) gemaakt, met als titel ‘Suburra’. Deze speelt in en om Rome (niet in de Suburra zelf trouwens), waar de RK kerk, de politiek en de maffia in een draaikolk van geweld terecht komen.
  Je moet wel tegen wat bloederige scenes kunnen, wil je ‘Suburra’ kunnen waarderen. Maar: de vele scenes met daarin een grote roma-familie zijn werkelijk onvergetelijk, de doortraptheid van politici wordt op een overtuigende manier aan de kaak gesteld en de rol van de RK kerk in dit alles is ronduit perfide. ‘Suburra’ is het Netflix-vervolg op een film met dezelfde titel, uit 2015.

 3. Marijn Taal

  Als ik al tv kijk zijn het series of interessante programma’s op de NPO, nooit van die achterlijke BN’er-programma’s of talkshows (tenzij er echt een voor mij interessante gast aan tafel is natuurlijk).

 4. Christo Thanos

  Wie op youtube zoekt op ‘Nobody bus fight’ ziet een hele andere rol van deze acteur. (Film Nobody op Amazon prime)

Reacties zijn gesloten.