12 gedachtes over “Tachtigjarige Oorlog

  1. Die schoot ook door m’n hoofd heen.

   Sinds ik in een boek iemand een Romeinse oppervlaktemaat zag omrekenen naar hectares door te delen door vier, en in de volgende zin een soortgelijke berekening zag, waarin gedeeld werd door drie, kijk ik nergens meer van op. Noch van de slordigheid van de auteurs, noch van de nonchalance van de redactie.

   Ondertussen is het natuurlijk een trivialiteit.

 1. MNb

  Wat niet zo heel veel Nederlanders weten is dat de Opstand niet in 1568 begon maar in 1566. Er valt zelfs een concrete datum aan vast te knopen: 17 september. Toen verklaarde de regering te Brussel de calvinisten die Valentijn bezet hielden tot rebel. Maar ja, Valentijn ligt tegenwoordig in Noord-Frankrijk en dat is een beetje pijnlijk voor het Nederlands nationalisme. Nog pijnlijker is dat Willem de Zwijger nog aan de verkeerde kant stond – een paar maanden later, op 13 maart 1567 sloot hij de Antwerpse poorten voor de geuzen die bij Oosterweel in de pan werden gehakt.
  Zulke dingen leerde ik vroeger nou nooit op school. Leve internet! Al laat ik me ook wel eens voor de gek houden, dat weer wel.
  Maar goed, alle Eurocentristen laten WO-2 ook op 1 september 1939 beginnen, terwijl 7 juli 1937 een stuk logischer is. Herken ik hier een trend?

  1. Henk 't Jong

   Eh… het is Valencijn (Valenciennes). Misschien speelt hier ook de verwarring een rol die tussen de woorden opstand en oorlog kan optreden. Je kunt wel zeggen dat iemand rebel is, maar voor die je echt gaat bevechten gaat er waarschijnlijk enige tijd overheen. Ik heb nog eens een beginners-scriptie geschreven over het beeld dat van Philips II bestaat en kwam steeds meer tot de ontdekking dat alleen het feit dat er weken overheen gingen voor hij iets van een verandering in de Nederlanden hoorde, er dan op moest reageren (dat deed hij heel conscïentieus) en die reactie er vervolgens weer weken over deed om ter plekke te komen, vervolgens werd genegeerd of het bleek dat de situatie al weer anders lag. Etc. etc. Oftewel: de situatie dat het brandpunt van het Spaans-Habsburgse rijk in Madrid lag (waar het ook al geen rustige situatie was) had waarschijnlijk op zich al voor een oorlog gezorgd. Ook zonder het stijfkoppig vasthouden van PII aan de wens dat het katholieke het enige ware geloof bleef, zonder zich te realiseren dat dat hier een onhaalbare kaart was en dat zijn houding de gemoederen alleen maar verder zou laten oplaaien. De eerste beetje serieuze veldslag tegen de vijand is bij zoveel onduidelijkheid, achteraf, misschien niet eens de slechtste keuze geweest.

   1. MNb

    Was er in 1568 al wel sprake van oorlog ipv opstand dan? En wanneer is er sprake van een beetje serieuze veldslag? Bij de paar duizend man van Heiligerlee? Was Oosterweel 1567 een kindertuin, met ongeveer 800 deelnemers? Dat is allemaal erg willekeurig.
    Overigens deden in Valencijn (ik heb ergens Valentijn gelezen, maar goed) niet echt minder soldaten mee dan bij Heiligerlee.
    Ik denk dat mijn verklaring – nationalisme en liefde voor Oranje – waarschijnlijker is.

    1. Henk 't Jong

     Oosterweel! Ja, da’s waar ook. Die was ik vergeten. Het enige excuus is dat dit niet ‘mijn periode’ is, maar ik heb het in 2008 nog gelezen in Oorlog, mijn arme schapen van Ronald de Graaf, het is alleen niet blijven hangen. Dit even nakijkend noemt hij ook nog een slag op 29 december 1566 te Lannoy, toen Noircarmes een calvinstenleger versloeg, waarna hij in januari Doornik en in maart Valenciennes verovert. En het is natuurlijk al veel langer onrustig, denk maar aan de Beeldenstorm in aug-okt 1566. Calvinisten verhinderden al sinds 1561 allerlei staatsmaatregelen en dat ging ook niet zachtaardig. Ik moet De Graaf nog maar eens herlezen.
     Je hebt echter gelijk dat te beginnen met de 17e eeuwse cronikeurs en de 19e eeuwse calvinstische historici de nadruk wel erg op de Noordelijke Nederlanden is komen te liggen.

 2. Kees van Hage

  De jaartallen kunnen bedoeld zijn als geboortejaar en sterfjaar van Revius (1586-1658) en dan is er sprake van een klassieke typefout met een verwisseling van twee tekens.

 3. senna

  weten jullie iets meer over de slag bij lannoy ik maak daar een project over en er is niet veel te vinden.

Reacties zijn gesloten.