Het paasstalletje

batrun_st_stephen_easter
Het lege graf

Een paar maanden geleden blogde ik over de maronieten, de Libanese rooms-katholieken, die dikwijls roomser zijn dan de paus en zich altijd hyper-Europees presenteren. Ik beschreef destijds een kerststal die ik in de kerk voor Sint-Joris in Beiroet had gezien: hoewel de mensen hier toch een redelijk vermoeden kunnen hebben van hoe het er destijds in Betlehem heeft uitgezien, was hun kerststal er een van het Napolitaanse type, met een dik pak spuitbussneeuw en een herder in een lederhosen. Europees tegen beter weten in.

Wat ik vandaag in de kerk van Sint-Stephanus in Batroun zag, heb ik in Europa echter nog nooit gezien. Je zou het een paasstalletje kunnen noemen: een afbeelding van het lege graf.

Ik beleef een zeker plezier aan de bonte variëteit aan opvattingen die de mensen hebben over het goddelijke. Sommige opvattingen en gewoontes vind ik getuigen van wijsheid, andere vind ik onbegrijpelijk en weer andere werken op mijn lachspieren. Zoals een paasstalletje. Vanzelfsprekend vindt een maroniet die Nederland bezoekt, onze gebruiken vermoedelijk even wijs, onbegrijpelijk en lachwekkend.

Deel dit:

2 gedachtes over “Het paasstalletje

  1. Peter

    Beste Jona, in de kerk Sint Pieter-beneden hier in Maastricht (er is inderdaad ook een St.P.-boven) is er sinds jaar en dag in de Paastijd terzijde op het priesterkoor een afbeelding van het lege graf, mogelijk wat abstracter en gestileerder en dus minder uitbundig dan ‘jouw’ paasstalletje in de Stephanus in Batroun (‘less is more’) maar net zo ondubbelzinnig in haar betekenis: ‘surrexit Christus, alleluia’. Ook in andere kerken in den lande kun je zulke
    visualisaties aantreffen: ze behoren tot het standaardrepertoire van menige liturgische bloemsiergroep. Feest der herkenning zo voor de maroniet die Nederland bezoekt… Met een hartelijke groet, Peter J.I.

    1. Hé wat interessant, dat ze ook in Nederland te zien zijn. Dat is totaal nieuw voor me. Ik zag vandaag ook een Golgotha dat voor de gelegenheid was opgesteld voor een maronitisch kerkje. Zulke calvariegroepen zie je natuurlijk wel vaker, maar dit was evident een tijdelijke opstelling van kerststalkwaliteit, en het trof ons als erg smakeloos. De groepen blijven hier staan tot nadat de orthodoxen hun paasfeest hebben gevierd.

Reacties zijn gesloten.