Generalisme

Dit kleitablet in het Pergamonmuseum (Berlijn) documenteert hoe de Judese koning Jojakim in Babylonië in ballingschap was.

Liedjes van Gilbert en Sullivan zijn altijd leuk en lenen zich goed voor parodie. Zoals de bovenstaande, gemaakt door Josh Tyra die, zo begrijp ik van zijn Facebookpagina, in Chicago “Old Testament and Ancient Near Eastern History, Archaeology, and Languages” studeert.

 

Ik heb geleerden gekend die het bezongene allemaal in hun mars hadden. Generalisten die over alles iets interessants konden vertellen en ook nog eens wisten hoe ze hun geleerdheid – een mooi archaïsme dat ik met opzet gebruik – moesten inzetten in het grote debat. Daarin kiest de filoloog in het liedje partij voor de orthodoxie, maar het is tenminste iemand die zich dienstbaar maakt aan de gemeenschap en niet vlucht naar specialisme.

Kortom, een geleerde naar mijn hart.

[De speels gehate Finkelstein is een belangrijke Israëlische archeoloog die ontdekte dat de grote bouwwerken die traditioneel aan koning Salomo worden toegeschreven, in feite jonger zijn. Dat heeft vérstrekkende gevolgen voor een zionistische staat die zegt aanspraken te maken op het land van David en Salomo. Meer daarover hier.]

Deel dit: