Pauze

Leiden

Vandaag zet ik tijdelijk een punt achter de Mainzer Beobachter. Niet omdat ik geen zin meer heb. Het is een dierbaar project dat ik over het algemeen ontspannend vind. Uw reacties maken mijn dag doorgaans goed en helpen me bovendien mijn denken wat te scherpen. Niks mis mee.

Alleen: ik heb naast mijn eigenlijke werk momenteel nog twee klussen liggen. Ik zal een “levensbericht” schrijven over de dit voorjaar overleden classica Simone Mooij en ik heb beloofd een boek mee te lezen over de Bataafse Opstand. Beide klussen moeten deze november af. Verder zijn er twee draaidagen voor het filmpjesproject, moet ik op een of andere manier een kapotte computer werkend zien te krijgen en zou ik ook mijn moeder nog eens willen opzoeken. Het helpt niet dat bouwvakkers vanmorgen zijn begonnen met het plaatsen van steigers tegen de achtergevel van mijn huis voor werkzaamheden waarvan ik tot eergisteren niet op de hoogte was.

Het is allemaal wel te doen maar de Mainzer Beobachter moet nu wel even op nul.

Ik verbeeld me niet dat u nu niets meer hebt om te lezen, maar ik verwijs u toch even naar Art in Space voor een dagelijks stukje over kunstgeschiedenis, naar Toebosch’ Eigen Tijdschrift voor verhalen over erfgoed, naar Apud Thuredrech voor alles wat u wil weten over (middeleeuws) Dordrecht, naar Aantekeningen bij de Bijbel en Γεγραμμένα voor twee “biblioblogs”, naar Bedouin Silver (waarvoor denkt u?), naar de jaloersmakend goede groepsblog van de neerlandici Neerlandistiek, naar Legenda voor klassieke vertalingen, naar Beter Leesvoer voor boekrecensies en verder naar de blogs van Lauren van ZoonenMartijn van Best, Richard Kroes en Marcel Hulspas. Kijk ook eens op Historiek (geschiedenis) en de Leesclub van Alles (boekrecensies). Verder kan ik u het nieuwe boek van Philip Dröge aanraden, Pelgrim. Leven en reizen van Christiaan Snouck Hurgronje

Ik verwacht de pen in december weer op te nemen: Sint-Nikolaas laat ik vanzelfsprekend niet lopen en kort daarna ga ik op vakantie naar Beiroet, waarover ik ongetwijfeld leuke dingen te vertellen zal hebben.

***

De foto hierboven heeft niks met dit stukje te maken, maar wel iets met deze blog. Als we ervoor openstaan is het verleden een mooi en nuttig obstakel dat ons helpt ons eigen gelijk te relativeren en behoedt voor al te gemakzuchtige aannames. Ik vermoed dat degenen die dit bord in Leiden aan het Rapenburg plaatsten, dat van dat obstakel niet helemaal hebben begrepen.

Deel dit:

36 gedachtes over “Pauze

 1. henktjong

  Geheel begrijpelijk, Jona. Dank voor het verwijzen naar Apud Thuredrech, maar ik heb sinds 1 oktober ook een pauze ingelast. Het schrijven en het werk nemen te veel plaats in om ook nog eens blogs te produceren. Dat weerhoudt mensen er echter niet van nog steeds een beroep te doen op de informatie die ik erin heb staan. Het is gewoon altijd relevant blijvende informatie. Zonder te schrijven ben ik zelfs al de 25.000 weergaven gepasseerd.

 2. Over drie weken is het alweer Sinterklaas, dus we overleven het wel. Bedankt voor je dagelijkse stukjes en succes met je werkzaamheden. Doe je voorzichtig in Beiroet?

 3. Jammer, maar zeer begrijpelijk! Soms moet je het wat rustiger aan doen. Goede vakantie in Beiroet gewenst en als je deze door mij en vele anderen zeer gewaardeerde blog weer hervat als je het minder druk hebt, zal ik er weer volop van van genieten.
  Met vriendelijke groet,
  Roger

 4. Leo Coulier

  December kan er niet rap genoeg zijn, en dat niet alleen omwille van de Sint (en zijn oncorrecte Zwarte Piet)…

 5. Ik begreep toch al niet hoe je de kwaliteitsproductie van deze blog in dit tempo volhield naast al je andere werkzaamheden. Veel succes met je andere projecten en tot ziens in december !

 6. Ben Spaans

  Je hebt wel vaker gezegd dat je een tijdje ging stoppen hier, dus we blijven je maar in de gaten houden…

  Is Beiroet op dit moment wel een zo’n goed idee…

  Sterkte.

 7. Beste Jona, neem je tijd! Des te fijner zal het zijn als er weer af en toe een stukje via deze blog binnenkomt… Nu eerst de afkickverschijnselen. Ik duim dat Beiroet straks nog te bezoeken zal zijn. Niet alleen voor jou, maar vooral ook voor de inwoners van Libanon zelf.

 8. Pim van den Berg

  Kapotte computer, huis in de steigers, nog zeshonderd bladzijden te gaan in Duitse diplomatieke correspondentie uit de 1e wereldoorlog voordat ik naar Beiroet vertrek. Zo ziet het er bij mij uit. Kan me dus helemaal voorstellen dat je even stopt.

 9. Het klinkt als een goed besluit om even te stoppen! Bedankt voor je leerzame en interessant stukjes! Veel succes met je plannen en een goede vakantie! Ik zie uit naar het vervolg!

 10. Otto Cox

  Begrijpelijke keuze, maar ik zal de stukjes missen. Gelukkig zijn er leessuggesties. En kan ik me ondertussen op de 30-jarige oorlog storten. Veel succes en plezier ondertussen!
  (en dat is mijn fiets daar achter het obstakel…)

 11. Peter van Grijfland

  Geen punt, er zijn al genoegen mensen met een Burn-out. Dus doe rustig aan en ik zie de stukjes vanzelf weer verschijnen.

Reacties zijn gesloten.