Tweede Symposium voor Wetenschapsbloggers

Op 7 februari vindt op de Radboud Universiteit het 2e Symposium voor Wetenschapsbloggers plaats. Dit symposium wordt georganiseerd door Marten van der Meulen, Jona Lendering, Hermen Visser en Suze Zijlstra.

Bloggen wordt breed gezien als een van de beste manieren om te berichten over wetenschap. Voor onderzoekers zijn de laagdrempeligheid, snelheid van publiceren en vrijheid grote voordelen. Bovendien kan een gevarieerd publiek van wetenschappers en niet-wetenschappers worden bereikt. Bloggen is ten slotte een uitstekend voorbeeld ‘moderne’ wetenschapscommunicatie, waarbij wetenschappers niet alleen zenden maar ook in discussie kunnen gaan met lezers.

Toch kent ook bloggen uitdagingen. Vorig jaar zijn hier verschillende van besproken (zie voor meer over het Symposium van vorig jaar de blogs van Hermen, Marten, Jona en Marc van Oostendorp), maar er blijven natuurlijk nog genoeg onderwerpen over. Dit jaar staat in het teken van discussie, zowel in de onderwerpen als in de vorm van de bijeenkomst. Aan de hand van twee inleidende keynotes van Peter Burger en Sara Polak zullen de deelnemers discussiëren en ervaringen uitwisselen over uiteenlopende onderwerpen, van ‘hoe en wanneer ga je de discussie aan’ tot ‘hoe kritisch kun je zijn over je eigen universiteit’?

Praktische informatie

Datum: 7 februari 2020
Tijd: 14.00 – 17.30 uur
Locatie: Spinozagebouw, SP C 00.13 en SP C 00.12. Montessorilaan 3, Nijmegen
Doelgroep: de bijeenkomst is primair bedoeld voor mensen die (al enige tijd) bloggen over wetenschap. Mochten er plaatsen vrij zijn, dan stellen we die graag beschikbaar aan minder ervaren bloggers of mensen die zich anderszins bezighouden met wetenschapscommunicatie.

Programma

13.30 – 14.00 ontvangst
14.00 – 14.10 opening
14.10 – 14.30 Sara Polak (Universiteit Leiden) over: Bloggen en/ of Twitter?
14.30 – 15.30 discussie: welke vorm past bij welk type wetenschapscommunicatie?
15.30 – 16.00 pauze
16.00 – 16.30 Peter Burger (Universiteit Leiden) over: Ga je de discussie wel of niet aan?
16.30 – 17.30 discussie: wat is de prijs van je mening?
17.30 afsluiting en borrel

Deel dit:

7 gedachtes over “Tweede Symposium voor Wetenschapsbloggers

 1. Martin

  Wat natuurlijk bij blogs ook gebeurt is dat anonieme reageerders hun persoonlijke (politieke) positie komen pushen. Bv op de blog van folia.nl (UvA) mogen sinds kort alleen nog UvA medewerkers reageren. Bij The Economist is de reageer mogelijkheid een tijdje geleden ook al afgeschaft. Teveel mensen die dan over Israël en Rusland etc beginnen. Bij UvA was er zo te zien het probleem dat er mensen reageerden die niet zo’n hoge pet op hebben van de sociale wetenschappen.

  1. Frans

   Ja, maar volgens mij gooi je dan het kind met het badwater weg. Als bloggen bedoeld is om wetenschap dichter bij het publiek te brengen en vervolgens alleen medewerkers van de universiteit kunnen reageren, dan schiet je je doel voorbij. Juist het feit dat iedereen kan meepraten maakt de MB zo boeiend. Dat het af en toe uitdraait op gekissebis, het zij zo. Over het algemeen valt het hier best mee.

   1. Het prettige hier is dat het echt gaat over wetenschap. Het is geen verkapte reclame voor een gemeente die met een Romeins fort toeristen wil lokken of een universiteit die jaagt op studenten/geld.

   2. Martin

    Voorbeeld:

    https://www.folia.nl/opinie/135079/op-zn-duits-vaarwel-lieve-haters

    Het heeft veel te maken met het thema van een blog. Maatschappelijk gevoelige thema’s leveren sterke reacties op. Duits zegt wel “Debat voer je met open vizier”. Een reden voor het nieuwe beleid is “Helaas is anonimiteit in de praktijk te vaak een vrijbrief voor reacties die geen waardevolle bijdrage aan discussies leveren”. Tsja, wat is waardevol?

Reacties zijn gesloten.